• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

13.09.2019

21:58 >> 22:01

(VIDEO) GENERAL LAZAREVIĆ UPOZORAVA! U TOKU JE PRVA ZDRUŽENA VOJNA AKCIJA "PAKTA PROTIV SRBIJE"! Okupila se braća po oružju - Hrvatska, Severna Makedonija, Crna Gora, Bugarska i tzv. Kosovo!

Politika

(VIDEO) GENERAL LAZAREVIĆ UPOZORAVA! U TOKU JE PRVA ZDRUŽENA VOJNA AKCIJA "PAKTA PROTIV SRBIJE"! Okupila se braća po oružju - Hrvatska, Severna Makedonija, Crna Gora, Bugarska i tzv. Kosovo!

Podeli vest

Pod patronatom NATO-a u Albaniji se održava združena vojna vežba „Albanska sila 19", a njene učesnice su upravo one države regiona koje je Priština pre nekoliko meseci u više navrata pozivala da se ujedine protiv politike Srbije

Hrvatska, Severna Makedonija, Crna Gora, Bugarska, i takozvana vojska Kosova, zajedno uz albansku, vežbaju u vojnoj bazi „Biza" u Albaniji pod budnim okom instruktora iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Turske i Poljske. Glavni cilj te vežbe, kako tvrde u Prištini, jeste da takozvane "kosovske bezbednosne snage" povećaju saradnju sa partnerima i testiraju reakciju u doba krize.

Da li je to samo prvi iskorak u prećutnom stvaranju najavljenog pakta protiv Srbije i da li je sam naziv te vežbe simptomatičan?

General u penziji Vladimir Lazarević kaže da nema sumnje da je to prva u nizu potvrda da se radi na formiranju pakta protiv Srbije.

- Dakle, okupljaju se braća po oružju, kako su to nedavno rekli u Zagrebu za Hrvate i Albance. A oni to i jesu i to i ne kriju ni njihovi zvaničnici, koji o svemu javno govore. U ovoj prilici, taj pakt očito prevodi Albanija, koja je skupila sve centre iz okruženja. S druge strane, NATO sada licemerno podržava takozvanu vojsku Kosova, a prvobitno su njegovi zvaničnici govorili da nije vreme za tako nešto. Ispada da je NATO pokrovitelj te udružene vežbe sa nepriznatom vojskom nepriznate države - ističe Lazarević.

General naglašava da je jasno da se ovde radi o demokratskom licemerju, jer Srbiji iz zemalja Kvinte stižu dnevni zahtevi da prestane da lobira za povlačenje priznanja nezavisnog Kosova. 

- Iz same činjenice da zemlje iz našeg okruženja rade to što rade, nije teško zaključiti kakvi se planovi kuju na toj vežbi. Moja je pretpostavka je da su naši, srpski interesi 'plava' (miroljubiva ) strana, dok su 'crveni' (agresivni) interesi u ovom slučaju države koje učestvuju u toj albanskoj vežbi. To nije dobro, ni za dobrosusedske odnose, ni za ukupnu bezbednost - napominje general i dodaje da u ovom trenutku vežba ne ugrožava našu državu. 

- „U ovakvim uslovima naša država treba da radi i dalje na onome što je njen interes. Dakle, da sa svima razvija saradnju i da jača odbrambene snage, kao i i da uvažava stavove drugih zemalja, ali tako da to ne ograničava naše aktivnosti - preporučuje Lazarević.

Uostalom, sam naziv vežbe u najblažem mogućem smislu je - provokacija, zaključuje naš sagovornik.

Da je u pitanju provokacija veruje i predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, koji je izjavio da je zajednička vežba albanske vojske i kosovskih bezbednosnih snaga namenjena zastrašivanju srpskog naroda i da Kfor o tome ćuti.

Na to je reagovao portparol Kfora Vićenco Graso, koji je izjavio da je cilj vežbe albanske vojske i "kosovskih bezbednosnih snaga" "unapređenje kapaciteta potrage i spasavanja na brdovitom terenu, dakle unapređenje kapaciteta za spasavanje života".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

Ne pada sneg da zaveje breg, već da lisica pokaže svoj trag - ,,prevedeno'' to znači: okupili su se ne samo da obave vojnu vežbu, već i da shvatimo da su nam neprijatelji.

dragan

pre 4 godine

Skupila se bratija s k....a i konopca pa zveckaju sa m....a to jedino i mogu a kad dodje do prvih stvari onda ce biti beste noge usracu vas To je genegale banda po oruzju i mrznji prema SRBIMA

Giša

pre 4 godine

Generale jedini razlog vježbe je provokacija i tu ste u pravu.Od neke uvježbabosti nema ništa jer i sami znate kada dođe do sukoba da stvari krenu drugim tokom.Učesnici vježbe su takođe minorni bez neke velike sile za nas.Mada i mi znamo omanuti kada treba.Tako da ne treba pridodavati veliki značaj toj igri.

Mikan

pre 4 godine

Sitnica je to za vojsku srbije.ima da ih porobimo za 3 dana.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17