• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

28.09.2019

11:35

FRANCUSKI PREDSEDNIK NAJAVIO DA ĆE SE UKLJUČITI U PREGOVORE! Makron: Ja ću lično da rešavam Kosovo!

Politika

FRANCUSKI PREDSEDNIK NAJAVIO DA ĆE SE UKLJUČITI U PREGOVORE! Makron: Ja ću lično da rešavam Kosovo!

Podeli vest

Emanuel Makron kaže da čeka da se završe izbori na Kosovu kako bi se i sam uključio u rešavanje ubedljivo najvećeg problema u Evropi

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će lično rešiti kosovsku krizu čim prođu vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji!

Makron je rekao da čeka da prođe glasanje u južnoj pokrajini, zakazano za 6. oktobar, posle čega će se direktno uključiti u dijalog Beograda i Prištine. Francuski lider tako ispunjava obećanje koje je dao tokom posete Beogradu u julu ove godine, kada je rekao da će se lično angažovati u dijalogu.

- Magično rešenje ne postoji ni u čijem džepu, pa ni u mom, ali ću se lično angažovati da se obnovi dijalog i nađe kompromis. Održaću specijalan sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Merkel, sa ciljem da se omogući postizanje sporazuma. Angažovaću se po tom pitanju zato što zaista verujem u svetlu budućnost balkanskog regiona - naveo je tada Makron.

Rešenje je kompromis

Francuski predsednik je najavio da će ispuniti ovo obećanje preksinoć tokom susreta sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem u Njujorku, tokom 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Čekam da se završe izbori na Kosovu i Metohiji kako bih se uključio u rešavanje problema u dijalogu Beograda i Prištine - istakao je Makron, koji je iskoristio priliku i da pozdravi predsednika Aleksandra Vučića, ali i da svojoj supruzi Brižit prenese da se 'divno proveo' tokom posete Beogradu i da mu je to bila posebna čast i veliko zadovoljstvo.

Šef diplomatije Ivica Dačić, na drugoj strani, čestitao je Makronu na odličnom govoru prilikom njegove posete Srbiji i preneo mu da je ta poseta jedna od najboljih poseta stranog zvaničnika u istoriji naše zemlje.

VUČIĆ: Sporazum za pet meseci, 50 godina ili nikad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sporazum sa Prištinom može da bude postignut za pet meseci, 50 godina ili nikada.
- Situacija po pitanju Kosova je teška, komplikovana i složena, ali Srbija u taktičkom smislu gleda da pomera sve što može da bi napravila što povoljniju poziciju za srpski narod u zemlji. Ta borba taktički će se nastaviti, a strateški mogu da govorim tek ako bismo imali nekakav okvirni sporazum - rekao je Vučić.

- Ponovio sam stav da je jedino kompromis u dijalogu Beograda i Prištine rešenje koje garantuje dugoročni mir i stabilnost u regionu. To podržava i Makron - naglasio je Dačić.

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da je dobro da se Francuska i njen predsednik aktivno uključe u dijalog Beograda i Prištine.

- To su najavili i nemačka kancelarka Merkel, kao i predstavnici američke administracije. Drugo je pitanje šta se pod tim podrazumeva. Ako bi se to angažovanje svelo na pojačane pritiske na Srbiju da priznamo samoproklamovanu nezavisnost Kosova u zamenu za ukidanje prištinskih taksa i neke beznačajne korekcije administrativnih granica, to bi potpuno obesmislilo dijalog - upozorava Paić.

Želi da bude glavni u EU

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da bi bila dobra vest kada bi Makron promenio zvanični stav o Kosovu.

- Makronu je vrlo bitno da se u medijima predstavlja kao vodeći evropski političar bez koga se ne mogu donositi bitne odluke na kontinentu. Angažman po pitanju naše južne pokrajine Makron vidi u funkciji ličnog i francuskog prestiža. Ali to nama isto govori o gubitku težine EU, jer Makron podriva i autoritet pregovarača koje EU bude odredila. Naravno, tu je i strah da glavnu reč ne vodi Španac Žozep Borel, s obzirom na to da njegova zemlja ima izrazito negativan stav o lažnoj državi - podvlači Pavić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BALKAN BLOK

pre 4 godine

A sta treba? Za mir, stabilnost, gospodarsku i politicku saradnju i slobodu treba Balkanski Blok sa Srbiju, Grcko, Romunsko, Albaniju, Tursku, Makedoniju ...

SRDJAN

pre 4 godine

Jaooooo ....odrali smo francuze juce usred pariza..... a ovaj njihov hoce da resava situaciju danas....da nam se ne osveti zbog poraza?

Giša

pre 4 godine

Pa bolan ti u svojoj zemlji ne možeš zavesti red a da kod nas rješavaš 100 godišnji problem.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Makron je ili naivan, ili neznalica, ili je uobrazio da je pametniji od svih (pa i od predsednika Vučića) koji su rešavali i/li rešavaju problem Kosova ili sve zajedno; ili zna da je problem Kosova moguće rešiti samo u Ujedinjenim nacijama a da u rešavanje moraju biti uključene i Rusija, Kina i naravno Srbija, ali Francuskoj i sebi (neobjektivno) daje ulogu lidera u Evropskoj uniji - onu ulogu koju su imali i još (objektivno) imaju Nemačka i Angela Merkel.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija