• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

07.10.2019

11:19

LJAJIĆ UOČI ERDOGANOVE POSETE: Gradimo autoput Beograd-Sarajevo, stižu nove investicije, ali i turski turisti! (VIDEO)

Politika

LJAJIĆ UOČI ERDOGANOVE POSETE: Gradimo autoput Beograd-Sarajevo, stižu nove investicije, ali i turski turisti! (VIDEO)

Podeli vest

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je od poslednje posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Srbiji pokrenuto šest novih fabrika turskih investitora, a da je porastao i broj turskih turista koji dolaze u Srbiju

 

- Naš interes je da razvijemo sve vidove saradnje - ekonomsku, privrednu, trgovinsku. To će stvoriti povoljnu klimu i za razvoj bilateralnih političkih odnosa, što je bitno za Srbiju, jer Turska izrasta u regionalnu ekonomsku silu, ali i na globalnom planu igra značajnu ulogu - rekao je Ljajić za TV Pink.

On je naglasio da su dobri prijateljski odnosi predsednika Aleksandar Vučić s turskim predsednikom rezultirali da u tri godine imaju tri susreta koji su praćeni potpisivanjem brojnih sporazuma.

- I tokom ove posete imaćemo veliki poslovni forum uz učešće turskih i naših privrednika, i to je šansa za sve njih. Mislim da je država sa svoje strane uradila sve što može da odnosi dve zemlje u ekonomskom smislu napreduju - naveo je Ljajić.

Foto: pink.rs

Podseća da je do sada s Turskom potpisano više od 65 sporazuma, a da će tokom dvodnevne posete turskog predsednika koja počinje danas, biti potpisano još desetak.

- Imamo Sporazum o slobodnoj trgovini, imamo dobre političke odnose, sada je lopta u dvorištu privrednika da iskoriste ove mogućnosti. Srbija, od zemalja bivše Jugoslavije, najviše izvozi u Tursku. Mi smo osam puta povećali izvoz - precizirao je ministar.

Podseća da u Srbiji trenutno posluje 515 privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici turski državljani, da su od toga oko 320 manje ili veće trgovinske firme, ali da ima i proizvodnih kompanija u mestima kao što su Krupanj, Vladičin Han, Žitorađa...

Navodi da je velika stvar početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, da će vrednost trase koju finansira Srbija biti oko 220 miliona evra. Dodaje da će početi da se gradi i put Novi Pazar -Tutin u vrednosti od 25 miliona evra.

- Svaka investicija poboljšava kvalitet života, poboljšava životni standard građana, ali otvara političke i društvene perspektive, da se ljudi bave nekim drugim stvarima. Neće to rešiti osetljiva politička pitanja iz prošlosti, ali je klima daleko bolja - naveo je Ljajić.

On je rekao i da je sve više turskih turista koji dolaze u Srbiju, prošle godine bilo ih je 97.000. Turski turisti prošle godine su bili na drugom mestu po dolascima, a ove godine su među prve četiri države.

- Broj noćenja raste. Najveći broj dolazi u Beograd, ali sve više odlaze u unutrašnjost - zaključio je Ljajić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija