• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.10.2019

12:03 >> 16:08

(VIDEO/FOTO) ERDOGAN U SRBIJI! Predsednici Srbije i Turske poslali jasnu poruku: Zajednički cilj je mir na Balkanu!

Politika

(VIDEO/FOTO) ERDOGAN U SRBIJI! Predsednici Srbije i Turske poslali jasnu poruku: Zajednički cilj je mir na Balkanu!

Podeli vest

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je u zvaničnu posetu Srbiji, drugoj po redu u protekle dve godine. Sva dešavanja tokom Erdoganove dvednevne posete Beogradu možete pratiti na portalu Informer.rs!

16.05 - Počinje srpsko-turski poslovni forum. Govoriće Vučić, Erdogan, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Odbora za ekonomske odnose Turske sa inostranstvom Nail Olpak

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Vučić na srpsko-turskom poslovnom forumu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 7, 2019 at 8:07am PDT

Foto: Predsedništvo Srbije

15.36 - Turski predsednik je rekao da je pre 90 godina kralj Aleksandar imao želju, a danas predsednik Srbije Aleksandar ima istu želju o saradnji dve zemlje.

 

 

- Imali smo plodne razgovore i zalaganjem Vučića, oni su bili vrlo dobri. Danas je potpisano devet sporazuma i oni ukazuju na to koliko je plodan bio sastanak Saveta za saradnju. Ovakva efikasnost i ishodi su ostvareni od strane naših ministara, i jednom godišnje ćemo imati te sastanke u Srbiji i Turskoj - kazao je Erdogan.

Foto: Tanjug

Naveo je da je zadovoljan što je ponovo u Srbiji, i da se ova godina poklapa sa godišnjicom 140 godina od početka diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

- Imali smo priliku da s eposvetimo i regionalnim dešavanjima. Posetili smo izložbu vašeg arihiva, a mi smo isti takav arhiv napravili u Istanbulu - rekao je Erdogan, koji je naveo da je saradnja Srbije i Turske dostigla veoma visok nivo.

Predstavnici Srbije i Turske danas su potpisali nekoliko bilateralnih sporazuma između Srbije i Turske.

Potpisani su sporazumi i razmenjeni memorandumi o saradnji iz oblasti oblasti bezbednosti, socijalnog rada, industrije i tehnologije, zajedničkim policijskim patrolama, vojne saradnje, rekonstrukciji mosta Kasapčić, obrazovanja...

Takođe, razmenjeni su memorandumi o saradnji malih i srednjih predzeća i u oblasti elektronske komunikacija.

15.24 - Naš najvažniji zajednički politički cilj je mir na Balkanu, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ukazao da u takvim okolnostima ekonomija može da raste, a ekonomska saradnja Srbije i Turske, istakao je, dramatično napreduje.

- Izražavam iskreno zadovoljstvo zbog ponovne posete predsednika Turske Srbiji. Nadam se da ćete dolaziti češće, jer svaki dolazak dodatno podstakne razvoj odnosa, unapređuje dramatično trgovinsku razmenu, znači veću obostranu posetu turista, pospešuje kulturnu razmenu i neuporedivo poboljšava saradnju u svim oblastima - kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Foto: Tanjug

Podsetio je da ovog puta zajednički proslavljaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, koji su uspostavljeni odmah posle Berlinskog kongresa.

Preneo je da je imao priliku sa Erdoganom da razgovara u četiri oka sat i po, i da od njega mnogo toga, čuje, sazna, ali i nauči.

- Ono što je važno jeste da smo konstaovali da smo napravili izuzetno zančajan napredak u ekonomskoj saradnji saradnji. Trgovinska razmena između Turske i Srbije bila je, prilikom poslednje posete Erdogana 2017. nešto veća od 800 miliona evra. Tada smo rekli da je prvi cilj da dostignemo milijardu - podsetio je Vučić.

 

 

Kazao je da je razmena prošle godine dostigla već 1.084 milijardi evra, a u prvih osam meseći, u poređenju sa istim periodom 2018.veća je za 13 odsto.

- To pokazuje kako dramatičnim usponom idu odnosi Turske i Srbije. Povećava se i srpski uvoz i izvoz. Izvoz je u poređenju sa 2009. Uvećan za 7,8 puta. Tada je obim našeg izvoza iznosio 32,1 milion evra, a danas je dostigao 252 miliona evra. Naravno da je srpski uvoz višestruko povećan i iznosi preko 750 miliona evra - preneo je on.

Foto: printscreen

Vučić se posebno zahvalio Erdoganu što je Turska ponovo omogućila izvoz goveđeg mesa u Tursku, od koje smo imali prihode u visini od 25 miliona evra, a sada imamo mogućnost da zaradimo 35 miliona evra.

To, kako je dodao, zaustavlja pad stročarske proizvodnje, u kojoj sada uočavamo napredak.

Istovremeno je izrazio zahvalnost turskim investitorima koji ulažu u mesta sa većim brojem nezaposlenih i siromašne sredine, koji su pomogli dramatično razvoju tih mesta.

15.08 - Predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić obraćaju se javnosti nakon sastanka u četiri oka i sednice članova vlada dve zemlje.

13.45 – Sastali su se i članovi vlada Turske i Srbije, prisustvuju Erdogan i Vučić.

Erdogan: Očekujem izuzetno plodne sastanke u Beogradu

Sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske kojoj prisustvuju dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan počela je nakon jedno i po časovnog tet-a-tet sastanka dvojice državnika.

Erdogan je na početku sastanka rekao da očekuje izuetno plodan sastanak i podsetio na to da Srbija i Turska ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa.

Turski predsednik je dodao da očekuje da će bilateralna saradnja na poljima ekonomije, politike, kulture.. dve zemlje biti još bolja u budućnosti i preneo srdačne pozdrave turskog naroda i njihovu ljubav prema ljudima u Srbiji.

12.47 – Vučić je na početku sastanka poželeo dobrodošlicu Erdoganu i konstatovao da su bilateralni odnosi dve zemlje najbolji u modernoj istoriji. Erdogan je Vučiću zahvalio na gostoprimstvu.

12.45 - U Palati Srbija počeo tet-atet razgovor dvojice predsednika, Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug

12:40 - Veoma sam srećan što imamo priliku da Vas opet vidimo u Srbiji. Hvala Vam za odlične bilateralne odnose, verovatno najbolje u savremenoj istoriji - rekao je predsednik Vučić Erdoganu nakon obilaska izložbe "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije.

 

 

Foto: Tanjug

- Čestitam na odličnim rezultatima koje smo postigli zajedno, a pre svega u uvećanju robne razmene. Još jednom, dobro došli, osećajte se kao kod svoje kuće - rekao je Vučić svom turskom kolegi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ceremonija svečanog dočeka u čast predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 7, 2019 at 3:49am PDT

 

12.23 - Predsednik Vučić priredio je svečani doček turskom kolegi ispred Palate Srbija. U čast predsednika Turske postrojena je Garda Vojske Srbije, a intonirane su i himne Srbije i Turske.

Foto: Printscreen tanjug

12:04 - Predsednik Vučić dočekao je na aerodromu Erdogana. Nakon pozdravljanja sa delegacijama, predsednici su se uputili ka Palati Srbija, gde će biti organizovana ceremonija svečanog dočeka za turskog predsednika.

 

 

 

Foto: Tanjug

Ovde će, nakon sastanka dva predsednika i obilaska izložbe "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije" biti organizovan i srpsko-turski poslovni forum.

Foto: Tanjug

11:50 - Avion predsednika Turske sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla". Na pisti aerodroma dočekao ga je njegov domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Predsedništvo Srbije

11:13 - Avion predsednika Turske ušao je u vazdušni prostor Srbije, a do aerodroma u Surčinu ispratila su ga tri vojna aviona MiG-29. 

Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je danas u zvaničnu posetu Srbiji, drugoj po redu u protekle dve godine.

Domaćin turskom predsedniku je srpski kolega Aleksandar Vučić, sa kojim će imati veliki broj aktivnosti tokom dvodnevne posete. Jedna od najvažnijih biće postavljanje kamena temeljca, čime će biti obeležen početak radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo.

Osim toga, u planu je i potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma, otvaranje fabrika, ali i trilateralni sastanak sa trojicom članova predsedništva BiH.

Kako je najavljeno, Erdogan će u Srbiju stići sa delegacijom od oko dvesta privrednika, pa su očekivanja da će biti i koknretnijih ideja i dogovora o mogućnostima zajedničke saradnje u ekonomskom domenu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija