• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ B. BABIĆ

13.10.2019

09:23

NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST IZAZVALA PRAVU ANTISRPSKU HISTERIJU! Zapad, Šiptari i Bošnjaci traže da se Handkeu oduzme Nobel! Austrijski pisac kriv zato što je devedesetih podržavao Srbe i Srbiju

Politika

NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST IZAZVALA PRAVU ANTISRPSKU HISTERIJU! Zapad, Šiptari i Bošnjaci traže da se Handkeu oduzme Nobel! Austrijski pisac kriv zato što je devedesetih podržavao Srbe i Srbiju

Podeli vest

'Majke Srebrenice', Vljora Čitaku, Bedžet Pacoli, ali i zapadni mediji i američki PEN centar sasuli najstrašnije uvrede na račun austrijskog pisca Petera Handkea zbog njegove podrške Srbiji i srpskom narodu

Informacija da je ugledni austrijski pisac Peter Handke (76), osvedočeni prijatelj Srbije i srpskog naroda, dobio Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu izazvala je pravu histeriju u BiH, na Kosovu, ali i u skoro čitavoj Zapadnoj Evropi i u SAD!

Hejteri, svi odreda, zahtevaju da se Handkeu oduzme nagrada i to zbog podrške Srbima i Srbiji, naročito tokom devedesetih godina. Pokrenute su čak i peticije na internetu da Nobelov komitet naknadno oduzme priznanje Austrijancu.

Sloba im trn u oku

Najviše su se u mržnji prema velikom književniku istakli bivši i sadašnji predstavnici lažne države Kosovo, koji su na društvenim mrežama Handkea satanizovali kao "promotera genocida" i velikog poštovaoca bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića.

"U svetu punom briljantnih pisaca, Nobelov komitet je odlučio da nagradi propagandistu etničke mržnje i nasilja. Nešto je ozbiljno pošlo po zlu!", napisala je ambasadorka tzv. Kosova u UN Vljora Čitaku, dok je bivši 'šef diplomatije' Bedžet Pacoli izbor Handkea za laureata Nobelove nagrada okarakterisao kao "sraman čin".

Više od 8.000 ljudi potpisalo peticiju da mu se uzme Nobel

Internet peticija kojom se zahteva povlačenje odluke o dodeli Nobelove nagrade Peteru Handkeu sakupila je na platformi Change. org već više od 8.000 potpisa. Kao razlog za ovakav stav navodi se da je Handke "svesrdno podržavao Slobodana Miloševića"!?!

"Osoba koja brani takvo čudovište ne zaslužuje ni najjednostavnije književno priznanje, a kamoli Nobelovu nagradu. Pošaljite jasnu i glasnu poruku Odboru za Nobelove nagrade da ne odobravamo nagrađivanje apologeta masovnih ubica", stoji u peticiji.

Ništa manje mržnje nema ni u saopštenju 'Majki Srebrenice', koje su od Komiteta za dodelu Nobelove nagrade zatražile da hitno poništi odluku.

- Mi smo u ime udruženja 'Majke Srebrenice' uputile zvanično pismo Komitetu i tražimo da se oduzme nagrada Peteru Handkeu. Čovek koji je branio balkanske krvnike ne može dobiti tu nagradu. Mislim da ovo nije slučajno... - izjavila je čelnica udruženja Munira Subašić.

Osude na Handkeov račun stigle su i od američkog PEN centra.

"Iznenađeni smo izborom pisca koji je svojim javnim glasom potkopavao istorijsku istinu i ponudio javno suknjištvo počiniocima genocida, poput bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića", navela je u saopštenju predsednica PEN Amerike Dženifer Igan.

Na drugoj strani, lider Zavetnika Stefan Stamenkovski ironično zapaža da su albanski ekstremisti inače veliki stručnjaci za svetsku književnost.

Zašto mrze Handkea

* Napisao esej "Pravda za Srbiju" 1996. u kom je tvrdio da nije samo srpska strana kriva za rat u BiH
* Došao u Srbiju tokom NATO bombardovanja, tvrdio da je agresija kriminalan čin
* Govorio na sahrani Slobodana Miloševića u Požarevcu 2006.
* Postao inostrani član SANU 2012. godine
* Proglašen za počasnog građanina Beograda 2015.

- Jedino što su oni pročitali jeste biografija Ramuša Haradinaja. U svom preziru prema Srbima, oni su omrzli i čitav slobodoljubivi svet koji se bori za pravdu i suprotstavlja propagandi. Handke nije samo prijatelj Srba, on je pre svega prijatelj istine. Večno ćemo biti zahvalni na tome što je imao hrabrosti da je glasno izgovori onda kada su mnogi ćutali. Zavetnici predlažu da država osnuje klub prijatelja Srba u čitavom svetu i da okupi sve ljude koji su bili uz nas u najteža vremena - naglašava Stamenkovski.

Nagrada za hrabrost

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ističe da je Handke od Nobelovog komiteta dobio nagradu za pripovedačku veštinu, a od Srba nagradu za hrabrost.

"Ne znam da li će istine koje ste govorili o zločinima nad Srbima sada biti manje napadane i osuđivane, ali znam da vama Nobelova nagrada nije bila potrebna da biste istinu rekli i zbog nje stradali", naglasio je Vulin u čestitki upućenoj Handkeu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MILICA

pre 4 godine

PROBUDILI SE SVEDJANI ,PRAVDA IPAK KUCA, DOSLA ZA SRBINA I SRBIJU.NOVCANU NOBELOVU NAGRADU JEDINO MOZE DA IZGUBI AKO NE ODRZI NOBELOV GOVOR ,ZAHVALNICU,INACE SAMU NOBELOVU NAGRADU NE MOZE NIKO NA SVETU DA MU ODUZME,SRECA KUCA I NA SRPSKA VRATA:))

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija