• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

13.10.2019

13:11

DAČIĆ ČESTITAO HANKDEU NOBELOVU NAGRADU ZA KNJIŽEVNOST: Imao je hrabrosti da iz drugog ugla piše o ratu u Jugoslaviji!

Politika

DAČIĆ ČESTITAO HANKDEU NOBELOVU NAGRADU ZA KNJIŽEVNOST: Imao je hrabrosti da iz drugog ugla piše o ratu u Jugoslaviji!

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je danas austrijskom piscu Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost, istakavši da je on imao "hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji" i da se odupre prebacivanju krvice samo na jedan, srpski narod

- Privilegija je čestitati dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, a posebna privilegija je čestitati onima koji su uspeli da se otmu u turbulentnim vremenima jednoumlju i svaljivanju krivice na jedan narod. Neizmerno je hrabra odluka Švedske akademije da dodeli nagradu za književnost njemu, Handkeu, kako je i on sam rekao, budući da je on našao hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji - naveo je Dačić.



Kako prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, on je podsetio da su dobitnici Nobelove nagrade za književnost bili i Vinston Čerčil, "za umešnost u iznošenju istorijskih i bibliografskih opisa kao i za briljantno govorničko umeće koje je koristio u odbrani uzvišenih ljudskih vrednosti", ali i Ginter Gras, koji je priznao da je kao mladić poslednjih nekoliko meseci Drugog svetskog rata bio u elitnim nacističkim SS jedinicama.

- Nadam se da će i u budućnosti Švedska akademija i Fondacija Nobel imati snage da dodele Nobelove nagrade svima koji pokažu hrabrost u odupiranju jednoumlju, za smelost u istraživanju i sagledavanju ljudskih i istorijskih priča o kojima pripovedaju, ali i snage da prepoznaju pripovedače koji donose novine i različitost u svojim delima, a samim tim i slobodu toliko potrebnu ljudskom rodu - istakao je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija