• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

16.10.2019

23:50

TREĆI SVETSKI RAT POČINJE 2021. U CRNOJ GORI! Šokantne tvrdnje američkih i evropskih stručnjaka

Politika

TREĆI SVETSKI RAT POČINJE 2021. U CRNOJ GORI! Šokantne tvrdnje američkih i evropskih stručnjaka

Podeli vest

Povod za sukob biće odluka Donalda Trampa da SAD napuste NATO pakt i pokušaj Rusije da preuzme kontrolu na Balkanu, tvrde geopolitički stratezi

ovi veliki globalni sukob, koji može da preraste i u treći svetski rat, počeće 2021. godine u Crnoj Gori, prognoziraju američki i evropski stručnjaci.

Neposredan povod za ovaj sukob biće odluka predsednika SAD Donalda Trampa da napusti NATO pakt i pokušaj Rusije da preuzme kontrolu nad Balkanom. Stratezi iz Vašingtona ističu da bi se američka vojska u tom slučaju povukla iz Evrope, ostavljajući svoje snage samo u većim bazama, posle čega bi članice EU trebalo da naprave 'evropsku vojsku'.

Kidnapovanje premijera

U analizi 'Evropska bezbednost u krizi', koju su radili ekspertska grupa 'Korber polisi gejms' i Međunarodni institut za strategijske studije, navodi se da bi tenzije mogle da počnu nekoliko meseci posle Trampovog reizbora.

PIO SABETA 
PORTPAROL KFORA

KFOR ostaje snažna i kredibilna snaga, sposobna da izvršava svoje misije. Značajno je posvećena, pre svega, nepristrasnom podržavanju svih zajednica na Kosovu i pružanju bezbednosti za celo stanovništvo.

"Nakon odluke SAD da napuste NATO pakt usledili bi sukobi u jednoj od država Zapadnog Balkana koja je članica NATO, a koje bi započeli akcijom proruskih snaga, nasilnim preuzimanjem vlasti i kidnapovanjem premijera. Naoružana grupa, potpomognuta proruskim opozicionim partijama, okupiraće parlament, tražiti napuštanje NATO i ponavljanje parlamentarnih izbora. Nakon toga počinju da se šire protesti po državi. Premijer, koji se nalazi u kućnom pritvoru, poziva EU i NATO da intervenišu. Desetine oficira ruske obaveštajne službe ulaze u državu i kreću prema glavnom gradu da podrže proteste. Strateške morske luke na Mediteranu blokiraju ruski vojni brodovi...", prognozira se u analizi koju je preneo 'Sputnjik'.

TRAMP MORA DA DOĐE U SRBIJU! ANALITIČARI IZ VAŠINGTONA: Predsednik SAD mora da smanji rastući uticaj Kine!

Stručnjaci, nadalje, ukazuju na to da bi Tramp svoju odluku pravdao izjavom da je NATO zastareo.

"Američko Ministarstvo odbrane i vrhovni komandant za Evropu potvrdili bi da će biti povučene američke vojne snage, uključujući i odbrambeni sistem za zaštitu od napada nuklearnim projektilima. Ruski predsednik Vladimir Putin iskoristio bi to kako bi uspostavio sistem 'jednake i nedeljive sigurnosti na kontinentu' i predložio bi novi evropski sigurnosni ugovor. Američke snage bi nakon novembra 2021. u Evropi bile prisutne samo u važnim vojnim bazama, kao što je 'Ramštajn' u Nemačkoj. Evropske članice NATO nakon toga najavljuju samit u Brižu, na kome bi razmotrile mogućnost stvaranja nove evropske sigurnosti i odbrane", piše u studiji na kojoj su radili eksperti iz SAD, Francuske, Nemačke, Poljske i Velike Britanije.

Loš scenario

Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da američki stratezi uviđaju da je bila velika greška što NATO nisu ukinuli odmah nakon raspada Varšavskog pakta kako su obećali.
- Agresivnim nastupom naterali su Rusiju da se bolje naoruža. U trku se uključila i Kina jer se i ona osetila ugroženom. Na pomolu su vojna povezivanja, posebno Rusije i Kine prema NATO. Ovaj scenario predstavlja dezinformaciju koja treba da uplaši članice EU kako bi povećale novac koji uplaćuju za NATO. Scenario je loš jer aludira na Crnu Goru, koja nema strateški značaj da bi inicirala sukob sila - zaključuje Karan.
 

ŠIPTARI POKOPALI KURTIJA - STIGAO ZVANIČAN NALAZ INFEKTIVNE KLINIKE: KOVERTE SA SRPSKIM GLASOVIMA NISU ZARAZNE!

Adamović: Možda to priželjkuju EU i NATO

Istoričar i analitičar Saša Adamović ističe da je ovo scenario dostojan najboljih holivudskih scenarista.
- Možda ćemo uskoro gledati i seriju na tu temu. U suštini, ništa novo, Tramp i Putin su 'loši momci', a 'dobar' NATO spasava Evropu, koja je, jadna, prepuštena sama sebi. Nema šanse za to! Tramp ne želi da zbog Crne Gore izazove treći svetski rat. Ali možda bi to Evropska unija i NATO želeli? - pita se Adamović.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sudija

pre 4 godine

Te strucnjake i naucnike danasnje smatram pravim debilima i njihova misljenja me uopste ne zanimaju.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Већ је почео, само Вас нису још "обавестили" званично...!

cecilija

pre 4 godine

koje vi gluposti pisete i za crnu goru,i za smark sveta itd....KAD BUDETE NASLI ORIGINAL KNJIGU OD TARABICA MOZETE ONDA DA PISETE ISTINU,A NE LAZI I DA LAZETE SAV NAROD I PLASITE SA VASIM GLUPOSTIMA. prvo su pisali za ameriku,nemacku,italiju i francusku da ce se potuci cetiri boga i da ce te jake sile biti poplavjene....laz ...nisu...sad nam pisete propast sveta a i rat u crnoj gori ..medije toliko lazu da je van icije pameti

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17