• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

17.10.2019

19:51 >> 19:53

MEDVEDEV UZBUNIO ZAPAD, U SRBIJU DONOSI VAŽNU PORUKU ZA VUČIĆA! Moskva podržava podelu Kosova, ali samo pod uslovima Beograda, ZA SVE OSTALO SLEDI VETO U SB UN!

Politika

MEDVEDEV UZBUNIO ZAPAD, U SRBIJU DONOSI VAŽNU PORUKU ZA VUČIĆA! Moskva podržava podelu Kosova, ali samo pod uslovima Beograda, ZA SVE OSTALO SLEDI VETO U SB UN!

Podeli vest

Ruski premijer u Beograd donosi snažnu podršku srpskom stavu po pitanju Kosova što je odgovor na američku diplomatsku ofanzivu, kažu sagovornici Dojče velea

Medvedevu su, međutim, važni i gasovod kao i sporazum Beograda i Evroazijske unije, navodi DW.

Na prvi pogled poseta je rutinska, ruski premijer Dimitrij Medvedev u subotu (19. oktobar) stiže u Beograd.

Narednog dana će govoriti u Narodnoj skupštini, na 75. godišnjicu oslobođenja Beograda za koje su mnogi sovjetski vojnici položili život, navodi Dojče vele i dodaje da je to svakako, uz pravoslavlje, jedna od veza zbog koje su Srbi do danas u ogromnom broju privrženi Rusiji.

Deo opozicije će bojkotovati svečani govor Medvedeva, ali to nema mnogo veze sa gostom iz Moskve već sa nastavkom bojkota parlamenta i svih aktivnosti u njemu, navodi Dojče vele.

- Poseta Medvedeva služi i da Rusija potvrdi obećanje Srbiji da će u Savetu bezbednosti vetom sprečiti da otcepljena pokrajina Kosovo ikada postane priznata članica Ujedinjenih nacija - kaže Dušan Reljic iz briselskog ogranka nemačke Fondacije za nauku i politiku.

On dodaje da je ta podrška Kremlja od velike važnosti za Beograd pred nastavak pregovora sa Prištinom i zapadnim partnerima.

RUSIJA NA NOGAMA ZBOG SRBIJE - VUČIĆ ĆE IMATI TRI KLJUČNA SASTANKA - NAJPE SA MEDVEDEVIM, A POTOM I DVA SA PUTINOM! Bocan-Harčenko otkrio planove Moskve kad je naša zemlja u pitanju!

Jer, kako navodi Dojče vele, trenutak je važan - od početka meseca su se Sjedinjene Države dale u novu ofanzivu da ponovo dovedu Beograd i Prištinu za pregovarački sto.

Za posrednika je postavljen americki ambasador u Berlinu Ričard Grenel.

- Predsednik Tramp želi da sledeće godine ponovo dobije izbore i za to mu trebaju spoljnopolitički uspesi - kaže Oleg Bondarenko iz ruske Fondacije za naprednu politiku.

Ovaj analiticar za Dojče vele navodi da bi i Moskva mogla da živi sa podelom Kosova, ali samo pod uslovom da se sa time saglasi Beograd i da postoji odluka Saveta bezbednosti.

Za sada Kremlj na američku inicijativu gleda sa skepsom jer Ričard Grenel je u Berlinu oštro govorio o ruskim energetskim poduhvatima, posebno o gasovodu Severni tok 2 koji je prestižni projekat Moskve.

SRBIJO, NE OČEKUJ EU NI ZA 10 GODINA, ALTERNATIVA SU RUSIJA I KINA! Britanci su se oduvek pitali na Balkanu, ekspert iz Londona otkriva šta čeka našu zemlju!

Prvi sastanak Grenela i Vučića prošle sedmice pokazao je da su razlike u stavovima i dalje velike, navodi Dojče vele i dodaje da možda nije slučajno što je Vučić nakon toga hvalio odnose Srbije i Rusije i rekao da se raduje susretu sa Medvedevim.

Tokom posete će biti reči i o ekonomskim temama, kaže za Dojče vele moskovski autor i poznavalac Balkana Ivan Preobraženski.

Ruskog premijera će posebno zanimati napredak u izgradnji gasovoda dugog 402 kilometra.

Takozvani Turski tok vodi iz Turske preko Bugarske do Srbije.

Ruski energetski div Gazprom namerava da tako snabdeva Zapadni Balkan, ali prema energetskim pravilima EU ne sme da bude ekskluzivni vlasnik gasovoda.

ELITA KOJA NIJE SPREMNA DA SE ŽRTVUJE ZA SVOJ NAROD - I NIJE ELITA! Slobodan Antonić jasan: Narodi bez države najčešće nestaju!

Kremlj računa da će srpski deo gasovoda biti gotov do kraja godine, dodaje Preobraženski.

Medvedevu je posebno važno i potpisivanje trgovinskog sporazuma izmedu Srbije i Evroazijske unije, kaže Oleg Bondarenko.

To bi trebalo još više da olakša trgovinu.

Srbija u jednoj meri već profitira od međusobnih sankcija EU i Rusije - tako je danas sva prilika da u regalima supermarketa negde u Sankt Peterburgu ili Vladivostoku ne nađete holandski sir, ali ćete naći srpski.

To je signal Briselu, kaže Preobraženski.

- Kremlj tako pokazuje da raspolaže ne samo vojnim, već i ekonomskim sredstvima - kaže on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
deda Raša

pre 4 godine

Misljenja sam da lose tumacite PODELU. Treba da se podeli i konacno odvoji zito od kukolja. Siptari su u Jugoslaviji, pa nastavili i u Srbiji,ziveli kao bubreg u loju.Sve su uzimali a nista nisu davali.Od struje,vode i svih komunalnih delatnosti su uzimali a nista nisu placali.Niko im nista nije ni trazio a prinudna naplata nije bila moguca,to njihovi organi nisu ni smeli niti hteli. Bez obzira na sve cinjenice o KiM, cinjenica je da su i oni NAROD, i da ima pravo na svoje posede i imovinu. Ako se izvrsi pravilna podela imacemo manje problema sa njima kao susedima nego da su sastavni deo naseg naroda.

Mili

pre 4 godine

Nema tu šta da se deli kad je granica Republike Kosova 100% jasna! Srpska nije jasna ni sa RH ni sa BiH.

jabo

pre 4 godine

Sta i skim da delimo ono sto je nase, nema podele samo maksimalne autonomije u okviru Republike Srbije.

goran

pre 4 godine

jel vi to pripremate narod na podelu? Šta kaže Ustav?

Net

pre 4 godine

SKINULI OZNAKE I UŠETALI U KRCAT ČETNIČKI LOGOR! Zapovjednik Crnih mambi: ‘Stajali su u redu za paštetu i čaj’. Preznojit će vas čitanje o akciji kojom je 30 ‘mambi’ spasilo Zagreb!

Kažu

pre 4 godine

Plenković obećao od naredne godine povećanje plate svima zaposlenima u Hrvatskoj za 6,12% a prosečna plata sada je 910E a ona minimalna 450E! Otkrivene pesme iz novog Tomsonovog albuma Hodočasnik koji uskoro izlazi jedna se zove Egzedus peva o iseljavanju a druga se zove Blajburg i peva o tim zločinima! Posle ludačkih naslova o visokim cenama i ajkulama i kanalizaciji koja pušta pa propasti sezone eto danas zvanične brojke hrvatski turizam ruši sve rekorde u plusu je 7% više u zaradi od prošle godine pa lepo sada svi ti portali ĆUTE!

goran

pre 4 godine

Zašto LAŽETE da Rusi pristaju na podjelu kad su jasno i nedvosmisleno rekli da podržavaju samo rezoluciju 1244

Anarhista

pre 4 godine

Делите своју очевину, а ко стави шапу на српску територију, Смрт загарантована.

Milan

pre 4 godine

НЕМА поделе Српске земље,ала је лако делити туђе!!!НЕКА РАЗДЕЛЕ оно што је њихово и скину нам се са врата!!!

Saša

pre 4 godine

Podelu je pomenuo "analitičar" DW, a ne Medvedev. Nema podele - KiM je Srbija.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija