• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

19.10.2019

12:13

(FOTO) VIŠE VINA MANJE BENSEDINA! Zlatimir iz Donje Trnave ima samo jednu poruku, ALI JE MNOGO JAKA!

Politika

(FOTO) VIŠE VINA MANJE BENSEDINA! Zlatimir iz Donje Trnave ima samo jednu poruku, ALI JE MNOGO JAKA!

Podeli vest

U topolskim vinima krije se istorija. Generacije su odrastale u vinogradima i od malih nogu stasavale u spremne majstore. Zlatimir Tanasijević iz sela Donja Trnava od kad zna za sebe jesen provodi tako što pravi vino, a nakon što se oženio u tome mu se pridružila cela porodica

- Vinograd je za naše potrebe i potrebe Oplenačke berbe. Imamo oko 50 ari i bude oko dve tone grožđa, to su vinske sorte, vranac, hambur, smederevka. Naše vino specifično je jer pravimo kupažu sa svim tim sortama, tako je moj deda radio i tako volim i ja. Vino ne bude previše jako, utoli žeđ i prija, a malo zagreje dušu - kazao je Zlatimir Tanasijević.

Za domaćinstvo na selu se od davnina smatra da mora imati rakije, masti i vina.

- Kad je berba i muljanje svi radimo, dok je pretakanje i flaširanje moj deo posla. Iako nemamo registrovanu proizvodnju vina, imamo sigurnu prodaju i to nam mnogo znači. Ranije smo imali više vina i sve je prodavano na Oplenačkoj berbi, sada je to nešto manje ali u kobinaciji sa rakijom imamo dovoljno da ostane nama ali i da se proda - rekao je Tanasijević.

Foto: RINA

Kad se završi berba šljive početkom septembra, nema prihoda do juna meseca. Višak voća koji se ne proda u svežem stanju, preradi se na sopstvenom imanju i kasnije prodaje.

- Bilo je godina kada je solidan prihod od prodaje voća i to je najednostavnija i najbrža zarada, obereš, naplatiš i onda se pripremaš za sledeću godinu, imaš zaradu da preživiš zimu i uložiš u prolećne radove. Međutim, godinama već voće je problematičnije prodati pa smo se odlučili za preradu u rakiju i vino, supruga pravi likere, džemove, slatka. Kad imam deset tona rakije u mom podrumu ja smem da uzmem i kredit na proleće a ovako ne bi smeo da se zadužim jer ne bih imao od čega da vratim - ističe naš domaćin.

MEDVEDEV NAREDIO: CIRKAJTE DOMAĆE! Ruskim činovnicima ZABRANJENA KUPOVINA STRANOG ALKOHOLA!

Foto: RINA

Da je bolje piti vino nego lekove Zlatimirov je slogan, po kom je on i prepoznatljiv a ko jednom proba njegovo vino, vrati se i sledeće godine.

- Rad u vinogradu za mene je posao u kome uživam, kad probam vino koje sam ja napravio i kad poslužim svoje prijatelje. Vino ima specifičan buke, ja ga cenim da je dobro tako da kad ga probućkam po ustima osetim na jeziku i nepcima da je lepo da mi prija, to su one naše stare sorte grožđa prokupac ili smederevka koje daju taj specifičan stari ukus. Naše podneblje oplenački kraj sličan je kao i u Francuskoj, kad godina ima dosta sunca vina su kvalitetna, a to dokazuju brojna vrhunska vina baš iz ovih krajeva. Grožđe rađa na osunčanim brežuljcima Oplenca gde su kosti naših predaka, ratnika koji su dali dušu i živote za ove krajeve zato naša vina imaju duh tradicije u njima i nijedno se ne može uporediti sa našim. Ko pije više vina koristiće manje bensendina, to je provereno i sigurno - zaključuje Tanasijević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17