• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ - D. KLJAJIĆ

25.10.2019

08:05

NARODE, SLAVI! LAZANSKI PORUČIO: Ovo je veliki, istorijski dan za našu državu,  S-400 I 'PANCIR' U SRBIJI! Zapad nije imao pojma šta se dešava!

Politika

NARODE, SLAVI! LAZANSKI PORUČIO: Ovo je veliki, istorijski dan za našu državu, S-400 I 'PANCIR' U SRBIJI! Zapad nije imao pojma šta se dešava!

Podeli vest

Najmoćniji ruski raketni sistemi S-400 i 'pancir S' juče u zoru stigli na vojni aerodrom u Batajnici. 'PANCIR S' OSTAJE U SASTAVU VOJSKE SRBIJE!

Najmoćniji raketni sistem na svetu ruski S-400 i PVO kompleks 'pancir S' stigli su konačno u Srbiju! Rusko oružje kome na celom svetu nema premca prebačeno je u našu zemlju specijalnim transportnim avionom koji je u noći između srede i četvrtka oko 00.30 sleteo na vojni aerodrom u Batajnici

(VIDEO) RUSI ISPUNILI OBEĆANJE! RAKETNI ŠTIT "PANCIR-S" OSTAJE U SRBIJI - POSTAJEMO NAJJAČA VOJNA SILA NA BALKANU!

Ovo je prvi put da je S-400 razmešten bilo gde na teritoriji Evrope van Rusije i Belorusije, a raketni sistem učestvovaće danas u srpsko-ruskoj vojnoj vežbi 'Slovenski štit' na aerodromu u Batajnici. Sa S-400 u Srbiju je prebačen i raketni sistem 'pancir S', koji će ostati u sastavu Vojske Srbije! 'Pancir S' važi za jedan od najubojitijih PVO sistema na planeti i naročito se efikasnim pokazao u ratu u Siriji.

Foto: Informer DN

Ispunjeno obećanje

Kako je juče i zvanično potvrđeno, jedan divizion sistema S-400, kao i kompletan raketni štit 'pancir S', u Srbiju su stigli na združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Prijateljske veze

Ovo je najbolji dokaz ogromnog poverenja Putina u našu državu i predsednika Vučića
Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Rusiji

"Divizion S-400 i baterija 'pancir S' prebačeni su u Srbiju, gde će prvi put učestvovati u okviru obuke u inostranstvu", saopštili su iz Ministarstva odbrane Rusije.

Kako nam je potvrđeno na više najviših adresa, 'pancir S' će trajno ostati u Srbiji, kako je šef Kremlja i obećao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom svoje posete Beogradu početkom ove godine. Srbija će tako postati jedina zemlja na Balkanu koja poseduje ovaj tip ruskog naoružanja. Reč je o pokretnom i izuzetno efikasnom sredstvu srednjeg dometa.

Foto: Informer DN

Ipak, najveća senzacija o kojoj su juče izvestili svi svetski mediji jeste dolazak sistema S-400 u našu zemlju. 'Putinovo čedo', kako ga nazivaju američki mediji, poseduju samo četiri zemlje na svetu - Rusija, Belorusija, Turska i Kina, a brojne su zemlje koje su pokazale interesovanje za njegovu nabavku. S-400 svojim karakteristikama nadilazi sve postojeće sisteme, može da presretne sve tipove modernih raketa, aviona, kao i bilo kakav drugi projektil. Radarski može da uoči metu na gotovo 600 kilometara, da je gađa na razdaljini od 400 kilometara i da istovremeno lansira 36 projektila na željene ciljeve. Pouzdanost pogađanja i rušenja ciljeva je 99,8%! Ukratko, to je jedan nepogrešivi sistem koji ima moć da locira, prati i obori bilo koju letelicu ili projektil u velikom radijusu. Iznad svega, ovaj sistem je najveći garant mira i stabilnosti bilo koje zemlje, jer nikome ne bi palo na pamet da napadne zemlju koja ga poseduje!

Činjenice o 'S-400'

* Maksimalna brzina pogađanja ciljeva 4.800 m/s
* Vreme neophodno da kompleks dođe u dejstvo 5 do 10 minuta
* Domet pogađanja aerodinamičkih letećih ciljeva 400 km
* Visina pogađanja cilja 0, 01 do 27 km
* Broj istovremeno gađanih ciljeva više od 36
* Broj istovremeno navođenih raketa više od 72
* Domet pogađanja balističkih raketa 60 km
* Visina pogađanja balističkih raketa do 27 km
* Opseg pokrivenosti radarom 600 km
* Vreme za koje kompleks može da reaguje 10 sekundi

Moćni S-400 dopremljen je u našu zemlju velikim transportnim avionom "an-124 ruslan" ruskih vazdušno-kosmičkih snaga. Srpski vojnici su već sredinom septembra imali prilike da se upoznaju s ovim sistemom, i to tokom prve faze zajedničke vežbe 'Slovenski štit' u Astrahanskoj oblasti u Rusiji, a sada će saradnju nastaviti u Srbiji, na vojnom aerodromu u Batajnici i na poligonu Pasuljanske livade.

 

Sada slede pritisci sa Zapada

Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da je učešće ruske vojske sa najsavremenijim raketnim sistemima PVO S-400 i "pancir" dobro za pripadnike Vojske Srbije sa stručne strane, ali da će taj događaj izazvati 'krizne momente na spoljnopolitičkom planu'.
- Sa Zapada će sasvim sigurno stići neka vrlo neprijatna pitanja, šta to Srbija radi i protiv koga se uvežbava pošto dometi sistema S-400 daleko prelaze granice Srbije. Iako je to defanzivni sistem, mi ovim šaljemo jasnu poruku... - rekao je Radić i dodao da će ovaj gest Moskve biti protumačen kao spremnost Rusije da brani Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da jedva čeka da vidi naoružanje koje nam je Putin poslao.

- 'Pancir S' smo naručili, videću ga u subotu, a S-400 ću videti u petak na vežbi "Slovenski štit" - rekao je Vučić.

Novoimenovani ambasador Srbije u Moskvi, dugogodišnji novinar i vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže za Informer da je dolazak sistema S-400 u Srbiju svakako svetska senzacija.

- Dolazak S-400 u Srbiju je senzacionalna vest i pokazuje veliko poverenje koje Rusi imaju prema našoj zemlji, jer znamo da ovaj sistem nipošto nije dostupan svima. To je stvar neposrednog dogovora predsednika Vučića i Putina, do kog je došlo početkom ove godine. S-400 je vrhunski PVO sistem koji je u toj kategoriji nešto najbolje što danas može da se nađe na svetu. On otkriva ciljeve na 600 kilometara, a može precizno da gađa mete na više od 250 kilometara. Sa najnovijim projektilima i do 400 kilometara. I to ne da gađa samo avione, već i balističke rakete i sve druge projektile. Njegov dolazak u Srbiju je dokaz odlične vojne saradnje između Srbije i Rusije. Važno je naglasiti da je reč o odbrambenom sistemu koji ne služi za napad na bilo koga. U tom kontekstu, niko nema pravo da zameri Srbiji zbog ove saradnje - napominje naš sagovornik.

Foto: Informer DN

Ko sve poseduje S400

 Rusija
* Belorusija
* Turska
* Kina

Mnogi se raspituju...

Lazanski dodaje i da je kao ambasador Srbije veoma zadovoljan što je do ove saradnje došlo i otkriva za naš list kako je sve primljena u diplomatskim krugovima u Moskvi.

- Dolazak sistema S-400 u Srbiju dočekan je s velikom pažnjom. Pojedine diplomate iz nama susednih zemalja pokazale su pojačanu znatiželju ovim povodom, a ima i onih koji su nam uputili čestitke. Ova vest je držana pod embargom do poslednjeg trenutka i mnoge zapadne diplomate i vojni atašei nisu imali pojma šta se dešava - navodi Lazanski.

 

Vojni analitičar Vlade Radulović naglašava da dolazak ovih sistema pokazuje jasnu podršku Rusije modernizaciji srpskih oružanih snaga.

Apel Informera koji podržava većinska Srbija Putine, brate, molimo te, ostavi nam i S-400!

Redakcija Informera apeluje na predsednika Ruske federacije Vladimira Vladimiroviča Putina da razmotri opciju da moćni sistem S-400 trajno ostavi u Srbiji.
Tako bi na najbolji način bili zagarantovani dugoročni mir i stabilnost u ovom delu Evrope, a S-400 u Srbiji bio bi i najbolji garant ekonomskog i svakog drugog napretka naše zemlje, ali i celog regiona.

- Učešće na ovakvoj vežbi omogućiće unapređenje ranije stečenih znanja i iskustava na polju protivvazdušne odbrane, ali i povećati nivo interoperabilnosti sa pripadnicima ruske armije - zaključuje Radulović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 4 godine

Slavimo istorijski dan, kupujemo oružje iz Rusije, a zapadu prepuštajmo mozgove. SLAVI SRBIJOOOOO

Sara

pre 4 godine

Zapad je pljackom stvarao uslove za bolji materijalni zivot. Medjutim, multipolarni svet smanjuje mogućnosti za pljačku pa se suočavaju sa problemima. Kina je pokazala kako se za 30 godina prelazi put od nerazvijene zemlje sa niskim standardom do najjače ekonomije sveta. Mi nismo Kina, ali imamo dovoljno resursa za sebe kada bi nas oni što nam sada otimaju "mozgove" ostavili na miru. Treba da smanjimo odliv mladih i pametnih i povežemo se bolje sa našima u svetu. Na žalost, u današnjem svetu bez oružja ne možemo braniti ono što imamo.

Lala iz Banata

pre 4 godine

Нешто мислим....Да нам Руси даду и АТОМСКУ...?! Што да се муче сваке године да бришу прашину...

misa

pre 4 godine

Zamoljavam redakciju da apeluje na sve tajkune,lopove da vrate bar pola pokradeni novaca i da se taj kompleksni c 400 plati korektno (ostalo im prastamo)..takodje dobrovoljni prilog svi gradjana i sl.donacije..Min je do 12..inace ostasmo pod kruskom..

MiloradCulibrk

pre 4 godine

Pravada i istina su uz ljubav jedini moguci pobednici. ZIVELA SRB8JA. ZIVELA RUSIJA.

Saradžogla

pre 4 godine

Баћушка има С700 а са С300-400 не зна шта ће?Давај на србе али опаљач борави у Москви:Тачно где?Е,па зини да ти кажем!

SS

pre 4 godine

S-400,probušite im gume,pa da ostane na čekanju rezervnih,a rusi će kao da zaborave na njega zbog brige za Sirijom.

aleksa

pre 4 godine

Ajde srbijo da skidamo nato avijona da mi malo naplatimo nato bombe 99 bilo bi fer

Srba

pre 4 godine

Dokle bre s pritiscima!? Muka mi je ....! Evo baba me pritiska blizu 50.g. i nista!!! Drzava nije saka zobi da je svaka vrana pozoblje!

Vns

pre 4 godine

Ispekli prase,deci opravdali izostankeu školi....slavimo ,veselimo se...joooj kakva sreća

Nesa

pre 4 godine

Neka tajkuni kupi S-400 i to dva diviziona Srbiji..to za njih nije nista! Oni su se obogatili na racun Srbije i njenih gradjana neka daju makar deo i na taj nacin se 10 do 15 % oduze svojoj zemlji.

Milemalivuk

pre 4 godine

Nema potrebe izlagati se tolikim troskovima jer zlu ne trebalo taj sistem ce biti na nasoj teritoriji ne toliko zbog nas koliko zbog rusa I njihovih interesa na Balkanu. Sad je najvažnije naci stotinjak dobrih inzinjera I obuciti ih da rukuju sa tim cudom pa ako nedaj Boze zatreba braca ce to ekspresno prebaciti na nasu teritoriju.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17