• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

25.10.2019

20:51 >> 20:54

DA SE VLASI NE DOSETE! MAKRON SRBIJI NUDI PRIVILEGOVANO SPECIJALNO PARTNERSTVO! Ovo bi trebalo da bude zamena za članstvo EU!

Politika

DA SE VLASI NE DOSETE! MAKRON SRBIJI NUDI PRIVILEGOVANO SPECIJALNO PARTNERSTVO! Ovo bi trebalo da bude zamena za članstvo EU!

Podeli vest

Francuska je pokrenula nezvanične diplomatske konsultacije da se pojedinim zemljama Zapadnog Balkana ponudi privilegovano specijalno partnerstvo. Privilegovano specijalno partnerstvo bila bi zamena za mesto punopravnog članstva

Prema ovom predlogu, kako se navodi, zemljama Zapadnog Balkana bili bi ponuđeni finansijska pomoć, posebni aranžmani za pristup evropskim tržištima i druge pogodnosti u zamenu za "„tiho odustajanje" od punopravnog članstva. Kako je prenose Nezavisne, Francuska se nalazi pod pritiskom evropskih partnera da na evropskom samitu u martu iduće godine odstupi od svog tvrdokornog stava i odobri Severnoj Makedoniji i Albaniji počinjanje pregovora, a da se svi preostali problemi onda rešavaju tokom otvaranja pretpristupnih pregovora.

Zato su izbori u Severnoj Makedoniji zakazani za april, da bi se videlo hoće li EU ipak u martu odobriti nastavak pretpristupnog procesa. Na martovskom samitu bi, takođe, trebalo da bude reči i o BiH, pod uslovom da se do tada formira vlast i počnu konkretni koraci na implementaciji preporuka Evropske komisije, koje su izrečene u Mišljenju o kandidaturi BiH i Analitičkom izveštaju iz maja ove godine, prenosi taj list.

Podseća se i da je sličnu ponudu Nemačka pre desetak godina ponudila Turskoj, obećavajući joj „privilegovano partnerstvo" umesto članstva, ali i to je tada shvaćeno kao elegantan način odustajanja od primanja Turske u EU. Inače, evropski mediji puni su kritika prema Francuskoj, optužujući je da odustajanjem od proširenja zapadni Balkan gura u ruke Rusije, Turske i Kine.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Нудимо ... - И ми њему...?!

NEBOJŠA

pre 4 godine

TO BI BILA IDEALNA KOMBINACIJA ZA NAS.pristup eu fondovima i trž ištubez carina i političkih ucenjivanja.uzmi što ti treba i odbi što ti se ne sviđa..KAO ''PARTNERSTVO ZA MIR SA NATO''.MI U EU I NE ŽELIMO DA UĐEMO I OVAKO BI IZBEGLI NJIHOVO UCENJIVANJE.''PUTUJ IGUMANE...''

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija