• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.11.2019

13:14

VUČIĆ NOKAUTIRAO PLENKOVIĆA: Napadate Srbiju zbog spomenika časnom oficiru, a vi dižete spomenik teroristi Barišiću i dajete imena ulicama po koljaču Budaku!

Politika

VUČIĆ NOKAUTIRAO PLENKOVIĆA: Napadate Srbiju zbog spomenika časnom oficiru, a vi dižete spomenik teroristi Barišiću i dajete imena ulicama po koljaču Budaku!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas prigovore iz Hrvatske što će unutar kasarne u Novom Sadu biti postavljena ploča generalu Mladenu Bratiću, koji je poginuo u operacijama kod Vukovara i ukazao da primedbe upućuju oni koji dižu spomenike ustaši Miletu Budaku i imenuju ulice po teroristi Miru Barešiću

Vučić je na pitanje odgovorio pitanjem.

- Pitaju me o nekoj ploči, za koju nisam ni znao, a onda mi je Andrej Plenković rekao da se postavlja ploča našem zameniku komandanta brigade i to unutar kasarne, u neku sobu. Nema spomenika, nema ničeg - rekao je Vučić na pitanje hrvatskog novinara u Ženevi, i primetio da su Hrvati od toga napravili kao da je izbio treći svetski rat i da su samo oni žrtve.
 

- Pa, oni imaju po celoj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miru Barešiću, od Slavonskog broda, pa do ko zna kog mesta - primetio je Vučić.

Podsetio je da je Budak tražio da se trećina Srba poubija, trećina protera, a trećina bude pokatoličena.

Za Barešića je podsetio da ga je sud osudio kao teroristu, i to, kaže, ne srpski sud, već švedski, a Hrvati su mu podigli spomenik i kažu da je to njihov heroj, jer je ubio jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića.
 

PITAĆU MAKRONA KO MOŽE U EU! NASTAVIĆEMO REFORME ZBOG GRAĐANA! Vučić iz Ženeve: Evropa je kao stari Rim, ne primećuje koliko su drugi gladni i žedni!

 



U sklopu obeležavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, u Spomen sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33, u Novom Sadu otkrivena je spomen ploča general-majoru Mladenu Bratiću (1933-1991).

Njega je, inače, rat u Hravtskoj zatekao na mestu komandanta Novosadskog korpusa Jugoslovenske narodne armije.

Kada je otpočela Vukovarska operacija, Bratić je izabran za jednog od komandanata i komandovao je "severnim" delom operacije.

Tokom operacije nedaleko od Vukovara general Bratić je poginuo kada je pogođen topovskom vatrom u šumi Đergaj, kod Borova naselja.

Sveukupno, oko 1.300 vojnika JNA izgubilo je život u bici u Vukovaru i okolnim mestima.

Bratić je jedini general na jugoslovenskoj -srpskoj strani koji je poginuo u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Hrvati uputili diplomatsku notu Srbiji zbog spomen ploče

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je diplomatsku notu ambasadi Srbije u Zagrebu, zbog otkrivanja spomen ploče Mladenu Bratiću.


Hrvatska je u noti osudila taj čin i izrazila očekivanje od Srbije i njenih institucija da, kako kažu, "odbace politiku relativizovanja i veličanja zločina", čime se, smatraju, "dodatno vređaju žrtve agresije na Hrvatsku".

- Srbija je ponovno pozvana da se usmeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga veka - stoji u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu tog resora.

Navodi se da je notom Ministarstvo ponovo ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srpskih vlasti, koje su "u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusedske odnose".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ponosan

pre 4 godine

Hrvatska je u noti osudila taj čin i izrazila očekivanje od Srbije i njenih institucija da, kako kažu, "odbace politiku relativizovanja i veličanja zločina", čime se, smatraju, "dodatno vređaju žrtve agresije na Hrvatsku". - Srbija je ponovno pozvana da se usmeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga veka - stoji u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu tog resora. - Oni stvarno nemaju srama, nije Srbija pokrenula ratove vec Slovenija i Hrvatska. Mesic je sam priznao da je zavrsio posao i da Jugoslavije vise nema. Hrvati su poslednji na balkanu koji imaju pravo nakon prvog i drugog svetskog rata nekom nesto prigovaraju. Da se debelom dekom pokriju po glavi, hiljadu godina da okajavaju svoje grehe samo nad srpskom decom koju su brutalno poklali, nece se iskupiti.

Kažu

pre 4 godine

Kolinda je stvorila novo hrvatsko odlikovanje "Velered dr. Franje Tuđmana" za ljude koji motivišu i ujedinjuju narod u Domovini i svetu a prvo ide posmrtno kar. Franji Kuhariću a posle i Oliveru Dragojeviću... za Tomsona je to odlikovanje ko stvoreno! Kolinda je odlikovala predsednika Albanije zbog saradnje i prijateljstva sa RH i to sa najvećim hrvatskim odlikovanjem Velereda kralja Tomislava sa lentom Danicom!

Tabla

pre 4 godine

Bitno je samo to da je spomen-ploča svetom Stepincu usred Jerusalema zatvorila usta i Vučiću i Dačiću i Linti i Savi i Zurofu i Grujfu...pravda na kraju uvek pobneđuje.

cico

pre 4 godine

e jesmo glupav narod,ovim činom priznajemo da je Srbija napadala hrvatsku

niko

pre 4 godine

luda drzava,lud narod,cim odu ameri ode i drzava,bolji su bili pod austrijom,ko hiperaktivno dete koje ima crve u dupetu,nigde im nije dobro,neznaju sta ce sami sa sobom,

Nislija1

pre 4 godine

Pa neka CRKNU Hrvati koje je ova mala ploca sa imenom HEROJEA toliko zasmetala.Za njih je tokao da su izgubili sve.Pa neka neka im bude tako.A sta mi da kazemo na njihove OLUJE a? Epa neka CRKNU opet. SLAVA svim SRBIMA koji su dali svoje zivote za NASUnam dragu SRBIJU.

svevidoje

pre 4 godine

obavezno proglasiti ulice ili trg Radovana Karadzica i Ratka Mladica , ako nacisticki kurvati mogu da imaju trg Franje Tudjmana u centru Zagreba a postoji snimak gde Tudjman izjavljuje da Srbe treba iskoreniti nacistickiim genocidom da nestanu .

Dragan

pre 4 godine

Jena recenica. Lud i izgubljen narod u svojoj mrznji. Ni Bog u koga se kunu ne moze im pomoci.

Narod bez srama i stida

pre 4 godine

Pre par godina u gradu gde živim videh autobus iz Hrvatske ,registracije Petrinja . Na zadnjem delu pisao je naziv firme i sedište . Petrinja Vinka Nikolića .. Znate li ko je bio Vinko Nikolić ? Ministar kulture u NDH . Jadno i morbidno koga slave i odaju mu počast . Za njih povijest je počela 1991. godine , sve ostalo ne postoji

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59