• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

15.11.2019

22:24

EVROPSKA UNIJA UDARILA PACKU KURTIJU I MUSTAFIJU: Ne provocirati izjavama o reciprocitetu!

Politika

EVROPSKA UNIJA UDARILA PACKU KURTIJU I MUSTAFIJU: Ne provocirati izjavama o reciprocitetu!

Podeli vest

Stavove dve stranake, koje su na izborima 6. oktobra osvojile najveći broj glasova, o reciprocitetu sa Srbijom, EU doživljava kao provokaciju, piše Gazeta Ekspres

Portparol EU Maja Kocijančić, kako se navodi, pozvala je Kosovo i Srbiju da se suzdrže od davanja izjava i da je EU ponovo pozvala na brzo obnavljanje dijaloga između Kosova i Srbije i ukidanje taksi na srpsku robu.

Povodom Kurtijevih i Mustafinih izjava o reciprocitetu, pozvani su da se suzdrže od provokacija.

„Evropska unija ohrabruje i Kosovo i Srbiju da se kreću napred ka potpunom obnavljanju razgovora i suzdržavaju se od akcija i izjava koje mogu biti shvaćene kao provokacija. Naš stav o taksama koje je Kosovo uvelo za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine je jasan: Kosovo bi trebalo da ukine takse,” navode u odgovoru za Gazetu Ekspres iz EU.

Kocijančić nije komentarisala kašnjenje u formiranju vlade, iako je rekla da to treba učiniti po unutrašnjim procedurama.

Kocijančić je podsetila stranke koje će formirati sledeću vladu da očekuju rad u oblastima, poput vladavine zakona i ekonomskog razvoja.

SADRŽAJ MAKRONOVOG PAPIRA IŠČEKUJE CEO BALKAN! Evo šta na njemu piše, A TIČE SE I SRBIJE!

- Nova vlada treba da bude formirana u skladu sa internim procedurama. Za Kosovo i novu vladu važan je rad na napredovanju u oblasti reformi, podrške ekonomskom i socijalnom razvoju i vladavini zakona, kao i rad na ponovnom pokretanju dijaloga sa Srbijom, uz posredstvo Evropske unije - rekla je Kocijančić.

Ovo će biti od koristi građanima Kosova i celom region, smatraju u EU.

Dok je odlazeća vlada govorila da će uvećane takse na srpsku robu biti ukinute tek kada srpska država prizna Kosovo, pobednici poslednjih izbora na Kosovu, Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, već su najavili reciprocitet umesto takse.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da je bolja mera od takse potpuni reciprocitet, dok je Isa Mustafa rekao da takse neće nestati i da će njegova stranka primeniti kriterijum reciprociteta.

Evropska unija nije komentarisala postupke za formiranje koalicije koja će voditi narednu kosovsku vladu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija