• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: b92.net/informer.rs

18.11.2019

20:40

SOČAN, PAHULJAST, RASTRESIT... Ovako se priprema najukusniji pirinač!

Vesti

SOČAN, PAHULJAST, RASTRESIT... Ovako se priprema najukusniji pirinač!

Podeli vest

Ako od pirinča želite da napravite fini prilog kojem se “zrna broje”, treba kupiti pirinač dugog zrna. Pirinač okruglog zrna nakon kuvanja bude kašast i prikladan je za druge namene, recimo za sutlijaš...

Pre kuvanja pirinač treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ga je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi. Za fin kuvan pirinač treba odmeriti odgovarajuću količinu vode, odnos mora da bude 1 : 2,5. Dakle, na šolju pirinča ide 2,5 šolje vode!

Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da provri, a nakon toga treba dodati oceđen pirinač. Pričekajte da ponovo provri i onda smanjite vatru toliko da pirinač lagano ključa.

DA LI SE SLAŽETE? Muškarci ne sazrevaju do svoje 40. godine!

Držite poklopljeno i bez mešanja kuvajte 15-20 minuta, odnosno dok voda iz pirinča ne ispari. Pirinač neće zagoreti ako ga ne mešate, a ako dižete poklopac i mešate voda će ispariti pre nego što se pirinač skuva pa će ostati tvrd ili će, ako ga ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagoreti.

Foto: pexels.com


I to je to, pirinač je kuvan, nije zagoreo, nije slepljen, nije kašast…

Ovo je osnovni postupak. Evo još nekih saveta koji mogu biti od koristi kod pripremanja pirinča:

* Može se dodati malo karija, da bi pirinač bio fino žućkast.

RESTOVAN KROMPIR PO PROVERENOM RECEPTU! Pripremite ga na ovaj način i nećete se pokajati!

* Ako stavite malo maslaca pirinač će biti sočniji.

* Pirinač će se još manje lepiti ako ga i nakon kuvanja isperete mlakom vodom. Za finiji ukus može se kratko “okrenuti” na otopljenom maslacu, uz dodatak prstohvata šafrana. Šafran pirinču daje zlatnožutu boju i fantastičan ukus.

Foto: pexels.com

ČUDESNO VOĆE KOJE JAKO RETKO JEDETE, A TREBALO BI DA UZMETE BAR 3 VOĆKE DNEVNO! Pomoći će da smršate, a ima i mnoga druga BLAGOTVORNA SVOJSTVA!

* Kinezi pirinač kuvaju tako da ga napre 'bace' na vrelo ulje, kratko preprže, posole, i zaliju odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanje vatru i kuvaju dok pirinač ne popije svu tečnost. Zatim ga sklone s vatre i drže neko vreme poklopljeno da se 'odmori'.

* Koliko pirinča skuvati? Ako želimo da ga serviramo kao prilog, po osobi je dovoljno 70 grama zrna, a ukoliko je glavno jelo, potrebno je 100 grama. Pirinač kuvanjem utrostruči svoj volumen.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Preminuo Dijego Maradona
Fudbal

Na današnji dan: Preminuo Dijego Maradona

Na današnji dan, 25. novembra 2020. godine, preminuo je jedan od najboljih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona. Napoliju je doneo dva šampionska pehara, a Argentini titulu prvaka sveta 1986. Igrao je još za Boku, Barselonu, Sevilju i Njuels old bojs, a selektor "gaučosa" bio je od 2008. do 2010.

25.11.2024

06:20

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set