• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir-P.L.

22.11.2019

15:31

NA STOLU JE BILA PONUDA OD 5,5 MILIJARDI DOLARA! NASTAO JE TAJAC, A ONDA SU SE OGLASILI MILOŠEVIĆ I TUĐMAN: Šta se desilo na sastanku koji je promenio sudbinu Jugoslavije

Politika

NA STOLU JE BILA PONUDA OD 5,5 MILIJARDI DOLARA! NASTAO JE TAJAC, A ONDA SU SE OGLASILI MILOŠEVIĆ I TUĐMAN: Šta se desilo na sastanku koji je promenio sudbinu Jugoslavije

Podeli vest

Kiro Gligorov, nekadašnji visoki funkcioner SFRJ u jednom od svojih intervjua ispričao je svojevremeno plan Evropske unije koji je krajem 1990. ponuđen prdsednicima republika.

"Oni su najvalili da će doći trojka - prethodni predsedavajući, sadašnji predsedavajući i naredni predsedavajući. Tada je predsedavajući bio luksemburški ministar spoljnih poslova. On je dovap sa Van der Brukom i Žakom Delorom. Kada smo se poređali svi zajedno, to je veliko društvo kad se sedne za sto... Oni su bili sa jedne strane stola sa nekoliko eksperata a mi sa druge. To je bilo krajem 1990", počeo je svoju priču Gligorov.

On je rekao da je Žak Delor izneo ponudu EU za SFRJ ako se ta zajednica održi.

"Unija je spremna da prizna političkom odlukom pridruženo članstvo Jugoslavije u EU. Vi znate šta to znači i koje ćete imati privilegije. Ja sam dobio nalog da spremim program od 5,5 milijardi dolara kao injekcija da program Ante Markovića uspešno dalje produži", izložio je Delor.

Gligorov kaže da je to bio veoma povoljan arnžman.

"Mi bismo bili prva zemlja koja je dobila status pridruženog člana od svih onih zemalja koje su 1992. postale pridruženi članovi poput Ruminije, Bugarske."

Foto: Zoran Sinko

"Izvolite gospodo, kažite šta imate o ovom planu", rekao je Delor.

Bio je tajac nekoliko minuta. Prvi se javio Franjo Tuđman.

"Znate šta gospodo, ja moram nešto iskreno da vam kažem. Ja nizakakve milijarde ne mogu odustati od ideje koja hrani ceo hrvatski narod da mi posle dugo godina obnovimo hrvatsku državu. To je za mene primarno", rekao je Tuđman. Nastao je tajac, a onda se javio Milošević.

"Ja više puta ponavljam, i hoću i pred vama ovde da kažem da sam ja za čvrstu federaciju ili modernu federaciju ili ništa. Nek ide svako na svoju tsranu", rekao je Milošević.

Posle nove pauze javio se Izetbegović.

Foto: Beta

"Nama je teško i bez Beograda i bez Zagreba. Mi smo tri naroda u Bosni i to ne može lako da bude. Mi smo uvek bili poseban entitet i to bismo voleli da ostanemo ali da se nađe solucija kako da sarađujemo sa Beogradom i Zagrebom", rekao je Izetbegović.

Gligorov je rekao da ostali uglavnom nisu diskutovali.

"Potom je usledila pauza od jednog sata. Tu je doneta odluka na toj pauzi da trojka iz EU ima razgovore sa svakim predsednikom pojedinačno.

To je trajalo veoma dugo. Kad se to završilo, skupili smo se opet svi i predstavnici EU su saopštili da saglasnosti nema", ispričao je Gligorov.

A onda su se predstavnici EU obratili svima prisutnima:

"Žalimo što ćemo morati da prenesemo Uniji da nema saglasnosti za ove predloge što smo dali. A šta će dalje biti, videćemo".

Ostalo je dobro poznato šta se posle događalo.

MILOŠEVIĆ JE TAD POBESNEO! RECI PRIJATELJIMA IZ VAŠINGTONA DA SE NE ZAJEB*VAJU SA MNOM! Gađao ga je u glavu, a onda je usledilo: Ispustili ste priliku u Dejtonu, SAD ĆE VAS UDARITI!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
doktor svega

pre 4 godine

a zasto nisu pitali narod da narod izglasa sta hoce , jer ako su njih par takoreci gradjanskih marginalaca odlucivali sta ce biti sa narodima onda zasto uopste narodi ili radnicka klasa da investiraju svoj rad , znanje da grade , izgradjuju , razvijaju i da se ujedinjuju kad im niko nece platiti odstetu kad se narodi , radnicka klasa , familije i deca razjedinjuju .

PetarS

pre 4 godine

Da ne bude da je ovde rec o "srpskoj propagandi", da je Tudjman (predsednik Hrvatske) PRVI odbio predlog EZ (pretece EU), EVO dokaza od Kire Gligorova LICNO. "Sta je EU ponudila SFRJ 1990. godine" You Tube. https://www.youtube.com/watch?v=uNkJnT2m1aA

jova S

pre 4 godine

Tada nije postojala EU,vec evropska zajednica! Velika je razlika izmedju te dve tvorevine.

djole

pre 4 godine

Jova S Tarabic, naslednik "cuvenih kremanskih proroka", ucenik deda Miloja i najveci vidovnjak unazad, tj unatraske.

hrkljus

pre 4 godine

I sta rece Izetbegovic na izjavu Tudjmana i Milosevica?

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59