• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

24.11.2019

20:11

BUGARSKI AMBASADOR PRETI SRBIJI, SOFIJA NAM NEĆE DATI U EU! Beograd optužio i da pravi DRUGU RUSKU DRŽAVU NA BALKANU!

Politika

BUGARSKI AMBASADOR PRETI SRBIJI, SOFIJA NAM NEĆE DATI U EU! Beograd optužio i da pravi DRUGU RUSKU DRŽAVU NA BALKANU!

Podeli vest

Bugarska ne prestaje da napada Srbiju, a ponašanje njenih pojedinih političara i poslanika je, blago rečeno, nedopustivo i predstavlja otvoreno mešanje u unutrašnje stvari Srbije. Štaviše, pojedinci "prete našoj zemlji da neće u EU i da ukoliko želi članstvo za to mora da traži dozvolu Sofije!

Novo ulje na vatru dolio je bugarski evroposlanik i bivši ambasador u Severnoj Makedoniji Aleksandar Jordanov koji je za Bugarsku nacionalnu televiziju poručio kako Sofija mora da se veoma pažljivo odnosi prema onome što se dešava u susednoj Srbiji.

On se osvrnuo na izjavu srpskog poslanika Milovana Drecuna, ustvrdiviši da je ona diktirana namerom Rusije da destabilizuje situaciju na Balkanu.

- Politika Rusije jasno je usmerena protiv toga da NATO pristupe nove članice iz ovog regiona, kao i protiv članstva u Evropskoj uniji (EU) zemalja iz ovog regiona. Od ovog trenutka i narednih godina bićemo svedoci širokog spektra operacija - i obaveštajnih službi i političara - čiji će cilj biti stvaranje sukoba između naših zemalja, pa čak i među građanima naših zemalja - izjavio je Jordanov.

Jordanov tvrdi da se u Srbiji na najvišem nivou govori o ulasku u Evropsku uniju, ali istovremeno se može primetiti krajnje nacionalistička politika "koja je krajnje agresivna i koja je, figurativno rečeno, pod velom neutralnosti". 

- Ovde se praktično stvara druga ruska država na Balkanu. A poslednja činjenica je očigledna, između ostalog i zahvaljujući održavanju vojnih vežbu nedaleko od naše granice, sto kilometara od bugarske granice - istakao je on. 

Srpska strana trebalo bi da bude veoma oprezna u svojim optužbama protiv Bugarske, jer je upravo Bugarska ključna za njihovo moguće pristupanje EU, ocenio je Jordanov.

- Oni ne mogu da postanu članica Evropske unije bez podrške Bugarske. Osim toga, Srbija ne može da se pridruži EU bez članstva u NATO - rekao je političar.

- Samo članstvo u NATO-u može garantovati bezbednost u našem regionu -  zaključio je Jordanov.

Podsetimo, Bugarska i Srbija su ušle u diplomatsku bitku posle "obaveštajne afere" koja se otvorila u regionu. Izjavu predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovana Drecuna - da je u Srbiji aktivna velika mreža bugarskih obaveštajaca, bugarska ministarka Jekaterina Zaharijeva nazvala je apsurdnom optužbom i dodala da će ambasador Srbije najverovatnije biti pozvan u Ministarstvo inostranih poslova zbog izjave koja narušava dobre odnose dve zemlje.

Drecun je odgovorio da očekuje da će Vlada Bugarske da se ogradi od izjave svoje ministarke spoljnih poslova, koja je, kaže, izazvala diplomatski incident. Očekuje i izvinjenje ministarke, jer ugrožava Ustavom definisanu poziciju narodnog poslanika.

KURTI SE KU*ČI DA JE NATEGNUO VEĆINU! FEJSBUK GORI! Ako posle ovog Priština ne dobije Vladu, nikad neće! (FOTO)

 Neće ministarka spoljnih poslova Bugarske da deli lekcije narodnom poslaniku Skupštine Republike Srbije, niti da određuje šta će bilo koji narodni poslanik da govori - kaže Drecun. 

Drecun "je za Sputnjik rekao da je izjava ministarke zapravo reakcija na informacinju koju je izneo Predsednik Srbije Aleksandar Vučić da se bugarski vojni ataše bavi nedozvoljenim aktivnostima.

- Umesto da reaguje na izjavu predsednika Vučića, ona je reakcijom na moju izjavu zapravo poslala poruku našem predsedniku, koji je najavio da ćemo narednih dana imati dodatna saznanja o delovanju obaveštajnih službi nekih susednih zemalja na našoj teritoriji protiv naših interesa i da će neke susedne zemlje odreagovati veoma agresivno i nervozno. Čini mi se da je njena poruka - da se u krugu tih zemalja ne nađe Bugarska -, kaže Drecun.

On dodaje da se aktivnosti vojnog atašea Bugarske odnose na rešavanje političkih pitanja na trusnom području juga naše zemlje, što je nedopustivo.

NAŠE SLUŽBE ZNAJU MNOGO, ALI DA SAČEKAMO KRAJ ISTRAGE! Vulin otvoreno o detaljima "afere špijun"!

aš sagovornik podseća na ulogu Bugarske tokom NATO agresije 1999. godine, kada je Alijansa njene obaveštajne podatke koje je koristila za bombardovanje naše zemlje po kvalitetu stavila na četvrto mesto.

- Kada govorim o prisustvu obaveštajnih struktura i njihovih savezničkih mreža, mislim, naravno i na Kosovo i Metohiju - ističe Drecun.

Nervozna reakcija

Pitanje je, istakao je Drecun, koliko je pripadnika bugarske službe maskirano u Unmiku i u Kforu! 
- Izgleda da sam svojim izjavama pogodio u centar, pa je usledila tako nervozna i brutalna reakcija, koja je neprimerena i neprihvatljiva. Mi svoje probleme rešavamo na način da želimo da se drugi ne upliću spolja, a čini mi se da neke susedne zemlje pokušavaju itekako da se upletu - ističe Drecun, uz konstataciju da se dobrosusedski odnosi ne grade priznavanjem lažne države Kosovo ili odustajanjem od „Južnog toka".
Upitan da prokomentariše svoju tvrdnju da je u Skoplju formiran maskirani obaveštajni centar, gde se nalaze i pripadnici službi Severne Makedonije, Hrvatske i Bugarske, Drecun kaže da će javnost uskoro saznati detalje o njihovom delovanju.
On ne isključuje mogućnost da rad upravo tog centra ima veze sa "špijunskom aferom", odnosno sastancima ruskih i srpskih oficira, koji se nalaze na nedavno objavljenim video-snimcima.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Čika Crni

pre 4 godine

A šta drugo očekivati od bugara. Čim su se uvalili u EU i čim im se ukazala prilika "da se za nešto pitaju", odmah nam udaraju kontru. Ne mogu da prežale Bregalnicu a pogotovo ne uspeli San Stefanski mir.

Marcco

pre 4 godine

Bugari, jedno je baviti se obaveštajnim radom, a drugo je puštati rezultate tog obaveštajnog rada u javnost uz dodavanje neistina i poluistina sa ciljem da se nekome nanese šteta. To više nije obaveštajni rad već direktni napad na interese neke države.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Da li će Srbija postati članica EU, o tome neće odlučivati Bugari već građani Srbije na referendumu - koji je obavezan pre članstva a i da većina građana na referendumu zaokruži ,,ne'' (nadam se da će tako zaokružiti), država Srbija će i dalje postojati. Što se tiče članstva u NATO i navodnog ili stvarnog protivljenja Rusije da Srbija postane članica tog vojnog saveza, baš doro ako ne možemo u tu alijansu. Građanski rat u Srbiji i u nekim Srbiji susednim državama - ni o tome Bugari ne odlučuju.

Ana

pre 4 godine

Lepo je neki tamo covek rekao, kad se zarati i ne znas na koga da udaris udri na Bugarina, neces pogresiti. On ce ti uvek zabiti noz u ledja

Nikola

pre 4 godine

Otkud vama da hocemo u EU, postoji puno bolja alternativa, alternativa koja ima buducnost

Lala iz Banata

pre 4 godine

Ни Једрене не бисте ослободили да Вам не дође упомоћ Војвода Путник, и цела српска дивизија...!!

Bane

pre 4 godine

Hvala ti, Bugarine, do neba ako nas blokiraš u mogućnosti ulaska u fašističku EU.

Sumadinac

pre 4 godine

Bugarin ostaje Bugarin prvo bi trebalo srebiti svoje dvoriste zive u kriminalu korupsciji siromastvu posle tiliko godina u NATO i u EU oni se nisu pomakli od mrtve tacke. Ja imam dosta kolega na zapadu sto rade samnom ljudi su razocarani sa tim njuhovim kriminalnim politicarima.

Solunac

pre 4 godine

Bugari Zna se kakvi su Bugari. Prevrtljivi. Oni hoće Bugar-Moravu (do Niša). 1999 su bili NATO baza,ranije fašisti,austrougari,.... . Neka se oni uzmu u pamet što pre. Rusi će im opet doći kad NATO ode

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija