• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.12.2019

11:05 >> 14:52

VUČIĆ TOKOM ZAJEDNIČKOG OBRAĆANJA SA PREDSEDNIKOM RUSIJE: Da je Putin bio na vlasti 1999. Srbija ne bi bila bombardovana! (VIDEO)

Politika

VUČIĆ TOKOM ZAJEDNIČKOG OBRAĆANJA SA PREDSEDNIKOM RUSIJE: Da je Putin bio na vlasti 1999. Srbija ne bi bila bombardovana! (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Sočiju s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u rezidenciji "Bočarov ručej"

 

 

 

14:30 -Predsednik Putin je prvo podsetio na bratstvo dva naroda koje je svoj vrhunac doseglo u Drugom svetskom ratu i borbi protiv fašizma.

- Predsednik Vučić je prihvatio poziv da dođe na vojnu paradu za Dan pobede 9. maja u Moskvu - rekao je Putin, pa skrenuo pažnju na sve jače ekonomske veze dva naroda:

Naše energetske firme su među najvećim investitorima u Srbiji, i Rusija je najveći snabdevač gasa za srpsko tržište.

Putin je spomenuo i pomoć Rusije za izgradnju Hrama Svetog Save, govorio je o kulturnoj saradnji, a zatim je najavio i vraćanje izgubljene stranice Miroslavljevog jevanđelja Srbiji.

- Naša zemlja je u potpunosti privržena srpskoj neutralnosti, i mi ne samo da isporučujemo napredno oružje Srbiji već smo spremni da uspostavimo zajedničku proizvodnju. Srpska vojska takođe stalno učestvuje na vojnim igrama u Rusiji - rekao je Putin.

Nakon Putinovog govora obratio se i predsednik Vučić.

- Dugujem veliku zahvalnost predsedniku Putinu za gostoprimstvo i za vreme koje je pronašao za jednu malu zemlju kao što je Srbija. Želim da obavestim građane Srbije da smo imali veoma dobre razgovore, veoma sadržajne, i da asm zadovoljan rezultatima. Zahvalan sam Putinu na njegovom ličnom doprinosu da naši odnosi budu odlični, i mi u Srbiji smatramo da je Putin bio na vlasti 1999. godine Srbija ne bi bila bombardovana - rekao je Vučić.

Govorio je i o racionalnom delu političke kulturne i vojne saradnje.

- Politička saradnja je takva da računamo jedni na druge u međunarodnim institucijama. Ne postoji dokument za koji bi Rusija glasala, a da je protiv Srbije, a isto to Rusi mogu da očekuju od nas. Ja sam preneo predsedniku Putinu moja skromna očekivanja po pitanju pregovora sa albanskom stranom. Nije moguće da iskamče priznanje od nas a da mi ništa ne dobijemo. Zahvalan sam Rusiji i Putinu što nam tu pružaju stalnu podršku -rekao je Vučić.

Foto: printscreen/tanjug

Vučić je zatim skrenuo pažnju na dosadašnju neizvesnost u snabdevanju gasa, i najavio je da su ti problemi posle ovog razgovora prevaziđeni.

- Hoću da se zahvalim ruskoj strani na podršci izgradnji hrama Svetog Save u Beogradu, a mi ćemo uložiti još novca, i smatramo da pre kraja sledeće godine to može biti završeno, i pozvao sam predsednika Putina da prisustvuje.

Vučić je naglasio da je veoma počastvovan pozivom da dođe u Moskvu 9. maja.

Mi ćemo čuvati naše bratstvo, i to nam niko ne može oduzeti. Brojni predstavnici raznih zemalja koji me pitaju što idem u Rusiju moraju da znaju da sam ponosan što dolazim u Rusiju i kod Vladimira Putina. Njima uvek kažem da oni moraju da čekaju u redovima da dođu kod Putina, a ja čekam mnogo manje, i Putin uvek ima vremena za mene - kaže Vučić.

Dva predsednika su potom odgovarala na pitanja novinara, gde je Putin još jednom ponovio da u Srbiji više neće biti problema sa snabdevanjem gasom. 

Vučić je dodao da se nada da će sledeće godine doći u Srbiju na otvaranje hrama Svetog Save, jedne od najvećih pravoslavnih svetinja.

14:08 Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin uskoro će se obratiti medijima nakon sastanka u četiri oka. 

Razgovor predsednika trajao je više od dva sata.

Foto: printscreen Twitter

11:57 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na početku razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da nije optimista kada je reč o postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine.

Vučić je potom, najavljujući teme o kojima on želi da razgovara sa šefom ruske države, informisao Putina da je gasovod kroz Srbiju praktično završen, što je velika šansa za razvoj naše zemlje i što će uticati na bolju budućnost građana.

 

 

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je rekao da mu je drago da se ponovo susreću i zahvalio je na vremenu koje je ruski predsednik izdvojio sa ovaj susret, što je za njega lično velika čast.

- Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju - naglasio je Vučić, u obraćanju na početku sastanka, koji će biti nastavljen u četiri oka.

 


Predsednik je još jednom zahvalio Putinu na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njegon teritorijalnog integriteta i nacionalnih intersa.

- Ali, moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati - rekao je Vučić.

 


On je ukazao da je ekonomska saradanja Srbije i Rusije sve bolja, te da robna razmena kontinuirano raste.

Podsetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD-om, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera.

Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Foto: printscreen Twitter

 



Vučić je podsetio na Putinovu posetu Beogradu s početka godine, koje se, kaže, sa zadovoljstvom sećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsednika da dođe ponovo u Srbiju.

Očekujemo vas u skrorije vreme da posetite našu zemlju - rekao je Vučić.

Vučić je ruskom predsedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio.

Predsednik Vučić je, inače, uoči susreta najavio da će teme razgovora sa šefom ruske države biti sva ključna pitanja - od Kosova i Metohije, situacije u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

Razgovaraće se i o energetici, i ekonomiji uopšte, jer je za Srbiju od ključnog značaja bilateralna saradnja sa Rusijom i unapređenje trgovinske razmene.

 

Foto: printscreen Tanjug

Dvojica predsednika će imati sastanak u četiri oka, a potom će razgovore nastaviti s delegacijama na radnom ručku koji Putin priređuje u čast predsednika Srbije.

Inače, sa predsednikom su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 4, 2019 at 3:43am PST

 

Ovo će, inače, kako je ranije rekao predsednik Vučić, biti njegov 17. sastanak s predsednikom Rusije, a treći za godinu dana.

Putin je početkom godine boravio u zvaničnoj poseti Beogradu, a predsednik Vučić u Moskvi krajem prošle godine.

Kako je Aleksandar Vučić izjavio posle prošlonedeljnog razgovora sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandrom Gruškom u Beogradu, susret s Vladimirom Putinom očekuje s velikom nadom.

Glave teme, prema očekivanjima, biće bilateralna saradnja dve zemlje, aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji i put ka rešenju tog pitanja.

PREDSEDNIK VUČIĆ IZ SOČIJA SAOPŠTIO EKSKLUZIVNU VEST: Srbija je u oktobru imala stopu rasta 5 odsto, ČESTITAM GRAĐANIMA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

Da je Putin bio na vlasti 1999. Srbija ne bi bila bombardovana! То нам је одавно јасно, главешинама НАТО је било јасно још пре доношенја одлуке о бомбардованју, зато што су знали у каквој ситуацији је Русија док је Јелјцин председник.

Ema

pre 4 godine

Koliko je veliko srce Putina i kolika je njegova sadasnja ljubav prema srpskom narodu samo govori da nasa zemlja niposto ne bi bila bombardovana da je on tada bio na vlasti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija