• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Intermagazin/Informer

06.12.2019

07:00

(FOTO/VIDEO/MAPA) SRPSKA VOJNA MOĆ JE BRUTALNA! Pravoslavci DOMINIRAJU EVROPOM, a naša zemlja je TREĆA na Starom kontinentu!

Politika

(FOTO/VIDEO/MAPA) SRPSKA VOJNA MOĆ JE BRUTALNA! Pravoslavci DOMINIRAJU EVROPOM, a naša zemlja je TREĆA na Starom kontinentu!

Podeli vest

Mapa koja je objavljena na popularnom sajtu Redit prikazuje broj oklopnih vozila i tenkova na 100.000 stanovnika. Ono što je za naše čitaoce možda najzanimljivije je da, sudeći po toj mapi, Srbija na jakom trećem mestu, odmah posle Rusije i Grčke

Srbija sa brojkom od 9,17 na 100.000 ljudi spada u prilično naoružane evropske zemlje. Sudeći po Vikipediji Srbija ima 414 tenkova, ne računajući veliki broj oklopnih vozila. Ubedljivo je prva Rusija sa 20.375 tenkova, dok je na drugom mestu Grčka sa 1.325 tenkova. Obe ove države na mapi su crvene.

Na četvrtom mestu se nalazi još jedna zemlja iz regiona. U pitanju je Rumunija koja za kopnenu odbranu u svakom momentu na raspolaganju ima 1.473 tenka. Listu od top pet država kojima u borbenom smislu preovlađuju tenkovi zatvara Ukrajina sa 2.330 tenkova.

PORUKA IZ MOSKVE: SRBIJI ĆEMO S-400 DATI NA KREDIT! SAD zbog "Pancir S" Beogradu prete sankcijama, ali Srbi imaju iskustvo iz 1999. I ZNAJU KAKO DA SE ZAŠTITE!

Jako je zanimljivo da su prvih pet najnaoružanijih država pravoslavne zemlje.

Na mapi se primećuje da je zapad Evrope pretežno obojen žutom, odnosno da vojske tog dela kontinenta nisu naročito naoružane tenkovima. Zanimljiva je i činjenica koja se takođe može učitati sa ove karte da zemlje Beneluksa (Belgija, Holandija i Luksemburg) i baltičke (Letonija, Litvanija i Estonija) nemaju čime da izađu na ulice ukoliko bi došlo do invazije s kopna.

(VIDEO) SRPSKI SPECIJALCI NA OBUCI U RUSIJI, VEŽBAĆE IH SPECNAZ u arktičkim uslovima na -60 stepeni, da koriste sve vrste hemijskog, vatrenog i hladnog oružja...

Tenk M-84 predstavlja osnovni borbeni tenk srpske vojske. Gvozdeno čudovište je bio jedan od najambicioznijih projekata nekadašnje Jugoslavije. Tadašnje jugoslovensko rukovodstvo je od Sovjetskog saveza kupilo licencu za proizvodnju tenka T-72 koji je trebao da posluži kao osnova za razvijanje domaćeg projekta. Iako zasnovan na sovjetskom tenku T-72, konačni projekat je imao značajne tehnološke inovacije što je rezultiralo konstruisanjem jednog od najboljih tenkova tog vremena.

Komponente za tenk su se proizvodile u čitavoj Jugoslaviji: čak 24 kompanije sa 1000 firmi podružnica su učestvovale u ovom projektu. Proizvedeno je 600 tenkova od kojih je jedna trećina bila namenjena izvozu. Tenk je prošao kroz sva ratišta u sukobu u bišoj Jugoslaviji, prošao je i kroz „Pustinjsku oluju" gde se pokazao superiornim u odnosu na tenkove T-62 i T-55. Pokazao se uspešnim u zahtevnim uslovima prilikom testiranja u Pakistanu i bio je spreman da u sastavu 252. motorizovane brigade Prištinskog korpusa dočeka neprijateljske NATO snage. Aktivno se koristio čitavu deceniju: od „Pustinjske oluje" do sukoba na Jugu Srbije kod mesta Oraovice 2001. godine kada je zadnji put upotrebljen u borbene svrhe.

Tenk poseduje snažan oklop na čijem razvoju je radilo više desetina stručnjaka. Pored čvrstog oklopa, tenk odlikuje i velika vatrena moć: glavno oružje tenka je njegov top od 125 mm čije je punjenje automatizovano. M-84 je izuzetno pokretljiv, a njegova niska silueta ga čini metom koju nije lako pogoditi. Preko 150 tenkova je prodato Kuvajtu neposredno pred početak Prvog zalivskog rata i aktivno je učestvovao u operaciji „Pustinjska oluja". Sigurno bi se prodalo više tenkova M-84 da nije došlo do raspada Jugoslavije i do onemogućavanja zajedničke proizvodnje tenka.

Foto: Printskrin

BRUTALNI PODACI! Mapa pokazuje broj tenkova u odnosu na 100.000 stanovnika!

Pored Kuvajta, za kupovinu tenka M-84 bili su zainteresovani Libija i Iran, a u Pakistan su bila poslata dva tenka M-84 radi njegovog testiranja u tamošnjim zahtevnim uslovima. Pakistan bi skoro sasvim sigurno kupio tenkove M-84 da nije došlo do početka građanskog rata u Jugoslaviji. M-84 je glavni borbeni tenk Vojske Srbije. Pored Srbije, kao bivše jugoslovenske republike koriste se od strane Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Koristi ga i Kuvajt, a pretpostavlja se da ga je koristio i irak, jer su iračke snage tokom Prvog zalivskog rata zaplenili nekoliko komada M-84 koji su bili namenjeni Kuvajtu.

Performanse koje ovaj tenk poseduje pruža mogućnost za njegovo dalje korišćenje, kao i za njegova usavršavanja


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Чекам дан да Србија и Русија заједно уђу у НАТО.... ( на тенковима т-84 наравно...!)

Miša

pre 4 godine

Naša oklopna sredstva zatevaju obnovu, pre svega postavljanjem novih nišanskih sprava za noćna dejstva, i pojačanjem oklopa. A kad pojačaš oklop, treba ti i veća snaga mašine da bi održao pokretljivost na terenu... Jedan tenk novije generacije, koji noću pogađa na 5 puta većoj udaljenosti od starog tenka, je puno vredniji na bojištu, nego 10 tenkova starije generacije. Opremanje i osposobljavanje svih rodova vojske za noćna dejstva je esencijalno! Savremeni ratovi se u 90 slučajeva realizuju kroz brza noćna dejstva. Po meni, bi trebalo obavezno stvoriti i veće snajperske grupe (vodove) sa dalekometnim puškama, u koje spada i Crna strela 12,7 mm. Na kojoj bi trebalo izvršti poboljšanja ili jednostavno kupiti određeni broj američkih Barrett modela, jer ta puška svakako nije potrebna u prevelikom broju da ne bi mogao biti kupljen određen broj, a daleko nadilazi naše Zastavine modele.

Biblija

pre 4 godine

Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale, nego i izbrisale sa lica zemlje a napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC i Rusiji…samo su muslimani spas od tog krivodslavnog satanističkog zla.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Koji Muslimani...? Možda ONI koji slave ŠEJTANA i zajedno sa SAD-e pljačkaju: Siriju, Irak i Libiju...? Da li ste na te Muslimane mislili..?

Ante

pre 4 godine

Dobar tenk, ali kao i T-72, ima fatalnu grešku u konstrukciji, a to je pozicija gdje stoje granate. Moglo se i to riješiti, ali više onda ne bi bio tako jeftin, brz, i sve performanse padaju. Zato su Rusi ostavili kako jeste, jer im je prioritet bio masovna proizvodnja. Nije naša licenca ništa mogla promijeniti na T84 jer bi morali mijenjati cijelu konstrukciju, a to bi bio novi tenk.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija