• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

05.01.2020

21:04

MILANOVIĆ ĆE MORATI DA "UVUČE ROGOVE" KAD JE SRBIJA U PITANJU! Šta Beograd i Srbi mogu očekivati od novog predsednika Hrvatske?!  Može do "mile volje" da mu se ne dopada vlast u Beogradu, ali...

Politika

MILANOVIĆ ĆE MORATI DA "UVUČE ROGOVE" KAD JE SRBIJA U PITANJU! Šta Beograd i Srbi mogu očekivati od novog predsednika Hrvatske?! Može do "mile volje" da mu se ne dopada vlast u Beogradu, ali...

Podeli vest

Zoran Milanović novi je predsednik Hrvatske, on je prema još uvek neslužbenim rezultatima dobio oko 53 odsto glasova, ali kad je reč o Srbiji pitanje je da li treba očekivati drastično drugačiju politiku od one koju je vodila Kolnda Grabar Kitarović!

Sada već novi šef Hrvatske Milanović, ali i poražena Kitarovićeva, ako su se u ičemu složili onda je to odnos prema Srbiji porukom da je "Hrvatska jača od Srbije". Kampanja im je bila izrazito antisrpska, ali su izvesno zbog pritiska Brisela i jedno i drugo poručili da neće kočiti komšije na evropskom putu. Tako je Milanović jasno rekao da ne misli da koristi blokadu srpskih pregovora kao sredstvo rešavanja bilateralnih problema.

Kakav odnos treba očekivati možda najbolje pokazuju i ova Milanovićeva poruka: "Dobili smo rat, pobogu, naša je pozicija jača i pretnjama se ništa ne postiže", rekao je uz napomenu da je hrvatski interes ulazak Srbije u EU.
 
Ipak, ne treba zaboraviti da je Milanović završio drugi krug kampanje tako što je optužio Srbiju i Aleksandra Vučića da rade sve da  spreče njegovu pobedu, iako te svoje apsurdne tvrdnje nije ničim argumentovao. 

Hrvatima je poručio da se "neće smiriti" i da će stalno pritiskati Srbiju da se razjasni sudbina nestalih, iako je više nestalih Srba nego Hrvata, a Zagreb tek ne čini ništa da se reši njihova sudbina.

KRAJ ZA KOLINDU! MILANOVIĆ JE NOVI PREDSEDNIK HRVATSKE! HDZ PRIZNAO PORAZ!

Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, smatra da je Milanović bolja opcija za Srbiju, ako ni zbog čega drugog ono zbog izjave da su ratovi gotovi.

To je, navodi on, koliko god izgledalo banalno, važna izjava u zemlji koja svakodnevno slavi rat, umesto da ga "komemorira". 

Jović ne veruje da će Hrvatska predsedavanje Evropskom unijom iskoristiti da jača mišiće na Srbiji!

- Zemlja koja predsedava mora biti tiha i donekle povučena, da ne bi zloupotrebila poziciju koju ima. Tako da će i Hrvatska biti verovatno „tiša" nego što je inače kada se radi o kritikama Srbije. Ali, treba objasniti hrvatsku politiku prema pitanju proširenja. Ona nije protiv širenja EU, jer je širenje glavni, a možda i jedini instrument moći kojeg Hrvatska ima u odnosu na Srbiju i BiH. Kada bi proširenje stalo, Hrvatska bi ostala bez ikakvog uticaja na te dve zemlje, a to nije u njenom interesu - objašnjava Jović.

(VIDEO) MUSLIMANI STALI UZ SRBE U CRNOJ GORI! I ONI BRANE SRPSKE SVETINJE, NA INFORMER ŠALJU PORUKE PODRŠKE! Milogorci su protiv sebe okrenuli i tradicionalne saveznike!

Da je Milanović bolji izbor za izgradnju kvalitetnijih odnosa Zagreba i Beograda smatra i Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam. On je, podsetimo, uoči izbora poručio da bi Milanović imao šansu za neki novi početak. 

- Imamo mi i negativnih iskustava sa njim, setimo se samo kada je u jeku migrantske krize zatvorio granicu na Batrovcima, ali mislim da je i on izvukao neke pouke iz tog premijerskog mandata, da on ne nosi sada teret ovih loših odnosa koji traju u zadnje dve godine. Tako da mislim da bi on bio povoljniji za poboljšanje odnosa između Srbije i Hrvatske - ocenio je Popov.

PROTESTI SRBA U CRNOJ GORI JEDINSTVENI U SVETU! Samo ovde umesto motki i cigli, demonstranti u rukama nose ikone, krstove, bosiljak! MILO JE NAPRAVIO SUŠTINSKU GREŠKU, NAROD NE MOŽE DA POBEDI!

Politički analitičar Višeslav Raos smatra da kad se radi o bilateralnim odnosima, teret odgovornosti stoji na obe strane i Srpskoj i Hrvatskoj. On napominje da Milanović ima i jasan odmak od Herceg-Bosne i onoga što se događalo između Hrvata i Bošnjaka u ratu. 

- Ima li on neko inovativno institucionalno rešenje za probleme postdejtonske BiH? Ipak, za razliku od HDZ-a, nudi samo distanciraniji i trezveniji odnos prema Mostaru - kaže Raos.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragojlo

pre 4 godine

Milanovic je imenom i prezimenom pokrsteni srbin u katolicku vjeru!!

Ne svi

pre 4 godine

Усташе, фрањо и још15% нису прекрштених ни крштени.

joca

pre 4 godine

A Brnabicevoj je otac Hrvat sa Krka i sta, sad vodi Srbiju, a prezime im postoji samo u Hr i Slo.. I da Milanovic je ateista, bio je clan KP... Takodje mnogi su i menjali prezimena, imas Emilliani Italijani iz Istre, koji se od 1945. prezivaju Milanovic, Milic, Emilijanic itd..

Zaboravljeni

pre 4 godine

Од свих Срба најгори су Хрвати!

Perica

pre 4 godine

Treba preispitati naš put ka EU.EU ćuti o stanju u hrvatskoj, CG i bih a šta mi da radimo sa takvim državama u evropskoj zajednici vidite šta se desilo sa Jugoslavijom

miki

pre 4 godine

Uvek je veci Turcin onaj Srbin koji je poturcen nego sam Turcin. Tako je i sa Milanovicem. Uvek je veci Hrvat , onaj Srbin sto je pokatolicen , nego sam Hrvat.

Alen

pre 4 godine

Milanovic je predsjednik i to treba postovati ...

pinta007

pre 4 godine

OPET ĆE DA MALTRETIRA SVE OKO SEBE...I EVROPEJCE I BALKAN....LUDA ZEMLJA, NEMOŽE DA IZNEDRI NEŠTO LEPO I DOBRO..

Crovatine

pre 4 godine

Kad čitaš ovaj magazin, stječeš dojam da su svi Srbi nenormalni. Nadam se da nije tako. Pozdrav iz Hrvatske.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija