• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

26.01.2020

19:21

CRNE SLUTNJE MIROSLAVA LAZANSKOG O NATO PAKTU SU SE OBISTINILE! Maršal Ogarkov je bio u pravu!

Politika

CRNE SLUTNJE MIROSLAVA LAZANSKOG O NATO PAKTU SU SE OBISTINILE! Maršal Ogarkov je bio u pravu!

Podeli vest

Stavove maršala Ogarkova, odnosno koliko je on u svoje vreme bio u pravu, tek sada možemo da vidimo

NATO se raspoređuje na granicama Rusije, a ruska vojska opet je formirala Prvu tenkovsku armiju, jača snage na zapadnom pravcu, zaustavljen je proces prelaska sa divizijskog na brigadni sistem.

Naučni skup "Lekcije Ogarkova", koji organizuje Centar za analize strategija i tehnologija iz Moskve, 30. oktobra ove godine, biće posvećen upravo temama širenja NATO-a.

Foto: Fotoilustracija

Maršal Sovjetskog Saveza Nikolaj Vasiljevič Ogarkov bio je načelnik Generalštaba oružanih snaga Sovjetskog Saveza u periodu od 1977. do 1984. godine. On je bio tvorac nove sovjetske vojne doktrine "Operativni manevar", koja je nastala kao sovjetska reakcija na NATO doktrinu "Vazdušno-kopnena bitka 2000", čiji je kreator bio tadašnji vrhovni komandant NATO-a, američki general Bernard Rodžers.

Maršal Ogarkov se uvek zauzimao da Sovjetski Savez mora da ima najsnažnije vojne formacije upravo u evropskom delu SSSR-a, jedinice koje mogu da brzo reaguju. Bio je protiv prelaska sa divizijskog na brigadni sistem, posebno je bio protiv ukidanja krupnih tenkovskih formacija, bio je protiv ulaska sovjetske armije u Avganistan, slovio je za pravog intelektualca među vojnicima, bio je verovatno tada i najobrazovaniji sovjetski oficir.

No, Politbiro KP SS odlučivao je o svemu, pa i o tim vojnim pitanjima. Posle funkcije načelnika Generalštaba, maršal Ogarkov je imenovan na položaj vrhovnog komandanta Zapadnog fronta, što se tada smatralo jačom vojnom pozicijom od načelnika Generalštaba.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski je u zagrebačkim medijima svojevremeno puno pisao o stavovima i idejama maršala Ogarkova, a prvi je u svetu, u "Vjesniku", objavio i objasnio novu poziciju maršala Ogarkova kao komandanta Zapadnog fronta. Taj tekst Lazanskog je dva dana kasnije preneo nemački list "Velt".

Foto: Peđa Milosavljević

Lazanski se pridružio organizacionom komitetu naučnog skupa koji je 23. januara 2020, položio vence na grob maršala Ogarkova na Novodevičevskom groblju u Moskvi. Vence su položili bivši načelnik Generalštaba ruske vojske general Balujevski, inače idejni tvorac akcije ruskih snaga na aerodromu Priština 1999, zamenik generalnog sekretara ODKB Pjotr Tihonovski i vojni ataše Belorusije, pukovnik Jevgenij Artemenko.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 4 godine

Za Srbiju NATO je isto zlo kao i nacistička Nemačka, kao i Austrougarska. Ko je ubijao naše pretke i našu decu, nikada ne zaslužuje oproštaj niti poverenje. Aušvic je pouka svima, a Jasenovac znamenje istine. Tako će ostati zapisano i na nebu i na zemlji.

Anarhista

pre 4 godine

Апсолутно. Српски пут је један и једини: сваки Србин да поседује атомску. Смрт не-Србима.

Boris

pre 4 godine

Sladja@ drugarice demantuje te broj Srba u Nemackoj broj Srba u Becu I celom zapadu.,Ovako ti to dodje prosecni Srbin kao voli Ruse I Rusiju ali kopa I rukama I nogama da se docepa zapada znades zasto je to tako zato sto smo sebicni a to Rusi vrlo dobro znaju stoga se ne mogu osloniti na nas sebicne I podle .

stefinac

pre 4 godine

bravo za Sladju sta je napisala upravu je sto posto ,to sto zbog para napustaju svoje ognjiste je njihov problem ovde prica stoji u rbiji i tacna je ,smrt cetvrtom rajhu

NIKOLAKRAJINALONDON

pre 4 godine

Onda to nisu slutnje Lazanjskog , vec marsala Ogarkova. KRAJ AMIN

Amer

pre 4 godine

Ko je ovaj Ruso uvlakac, koga briga za ruse, mi hocemo Mercedes I BMW a ne tupave Ruse, to se ti I tupavi Vulin/Vucic bavite stim mi volimo zapad, da nema zapada jos bi se vozili Ladama. Kakvi ljudi ovi kritikuju a sve sto imaju je sa zapada.

mirko

pre 4 godine

Nemojte da kritikujete coveka /Lazanskog/ koji Vam otvara oci. Cestitam Informeru na tekstu koji je M. Lasanski objavio u "Vjesniku", a kasnije ga preuzeo nemacki list. Jos jednom me je obradovao tekst patriota i prijatelja domovine uz slava Marsala SSSR M.V. Ogarkova. Jos jednom cestitam M. Lazanskom, Ambasadoru R. Srbije na patriotizmu za ugled svima koji su se uspavali ili se boje da se izjasne... Hvala

Saradžogla

pre 4 godine

Шта су французи тражили у Русији? Најебанли да горе није могло бити!А онда у Немачку дође аустроугарски јеврејин Адолф са очуховим презименом Хитлер где је живео као улични просјак.Такав јадник постане господар Немачке.Окупи око себе најгоре лудаке и крене на Русију!Од стотине и стотине хиљада немачких војника живо се вратило једва 5% војника.Укупно је смртно страдало ДЕВЕТ МИЛИОНА НЕМАЦА!Хитлер је дошао до Москве јер неспособни грузијац Стаљин није спремио војску? Данас руси имају такву војску,сателите и шпијуне да НАТО мангупи немају шансе ни да се договоре а камоли да крену у напад.Сулуде амере нико не би подржао јер би баћушка заврнуо вентил за гас и ... Крај приче!Кинези би били спремни да русима помогну.Једина брига би била ако по ноћи Русију нападне јуначка,храбра,неустрашива и поносна војска Црне Горе?Неопажено нападну Русију из правца северног пола?

Lala iz Banata

pre 4 godine

Мене брине само једно..Ако крену на Русе...?! Где ће сарањивати толко црнаца и хиспано америчких лумпен-пролетра...? Биће "тесно" на гробљима...

Mr Radomir Scepanovic

pre 4 godine

Srbija bi trebalo da uvede cesce vojne vezbe! Preprema za predstojece napade na Srbiju!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17