• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.01.2020

13:05 >> 13:28

(VIDEO) NE TREBAJU NAM MRTVAČKI SANDUCI, ALI NEĆEMO PRISTATI NA PONIŽENJE! Vučić sa Borelom o pristupu Uniji i nastavku dijaloga: KOSOVSKI ČVOR MORA DA SE RAZMRSI, KOMPROMIS JE DALEKO!

Politika

(VIDEO) NE TREBAJU NAM MRTVAČKI SANDUCI, ALI NEĆEMO PRISTATI NA PONIŽENJE! Vučić sa Borelom o pristupu Uniji i nastavku dijaloga: KOSOVSKI ČVOR MORA DA SE RAZMRSI, KOMPROMIS JE DALEKO!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom diplomatije EU Žozepom Borelom, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu

 

 

- Imali smo otvoren razgovor. EU ima kredibilan pristup pitanju odnosa Beograda i Prištine. Naglasio sam da kada Prištine ukine takse, tada ćemo moći da sednemo za pregovarački sto. Drugačije ne možemo doći do kompromisa. Što se tiče pristupa EU, rekao sam gospodinu Borelu da, ako već ne možemo da pristupimo Uniji, hajde bar da ukinemo granice za zemljama članicama. Naša ekonomija je najjača u regionu i Srbija zaslužuje takav pristup. Otvaranje granica prema Hrvatskoj, Mađarskoj, zemljama Šengena, služile bi da naši građani vide boljitak od ekonomskog napretka. Takođe, razgovarali smo i o našim odnosima sa Rusijom i Kinom, ponovio sam gospodinu Borelu da će ti dobri odnosi da se nastave - rekao je predsednik Srbije.

Šef diplomatije EU rekao je da je najvažnije da se pregovori Beograda i Prištine nastave.

- Predsednik Srbije rekao je da ono što je bilo u pregovorima pre nekoliko meseci više nije na stolu, ali to mora da ostane, jer pre početka razgovora moramo ponovo od negde da počnemo. Ključno je da se dijalog nastavi. Srbija je važan partner Evropske unije na Balkanu. Nadam se da ćemo još bliže sarađivati - rekao je Borel.

Na pitanje novinara kako EU gleda na to što Amerika snažno podržava nezavisnost Kosova, Borel je bio odlučan.

- Vašington je vrlo moćan, ali oni ne mogu da ponude stolicu Prištini u Ujedinjenim nacijama. Jasno je da Kosovo za to mora da bude priznato od celokupne Međunarodne zajednice - naglasio je Borel.

Vučić je podvukao važnost rešavanja kosovskog čvora.

- Pitanje Kosova tiče se samo Srba i Albanaca. A svi drugi su se mešali, osim nas. Priznavanjem Kosova, Amerikanci su otvorili Pandorinu kutiju. Pitao sam ih zašto su to uradili, pitao sam zašto su nas bombardovali 1999. godine. Oni su ćutali. Mi Srbi moramo da se naviknemo da nas doživljavaju kao gubitnike i da moramo da se borimo. U našem je interesu da vodimo razgovore. Da li ćemo doći do rešenja, videćemo. Mislim da smo mi imali mnogo mrtvih u ranijih ratovima, sada je vreme da nam deca rastu i odrastaju ovde i da se borimo za njihovu budućnost. Ne trebaju nam mrtvački sanduci, ali to ne znači da možemo da dozvolimo poniženje - rekao je Vučić i dodao:

- Imamo situaciju da je pola država sveta priznalo Kosovo, a pola nije. Spremni smo da razgovaramo, ali ako vi prekinete kampanju priznanja Kosova, mi ćemo prekinuti kampanju povlačenja priznanja.

Foto: printscreen

Sastanku su prisustvovali i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Posle razgovora sa predsednikom, Borel će se oko 15.30 sastati i sa premijerkom Anom Brnabić.

Borel, koji je u četvrtak boravio u Prištini, rekao je uoči dolaska da njegova prva zvanična poseta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost EU perspektivi regiona, njegovoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu.

Pred posetu Srbiji, rekao je u intervjuu da će on lično, a ne eventualni specijalni predstavnik EU, voditi Briselski dijalog i biti glavni sagovornik za vlasti u Beogradu i Prištini.

BOREL ĆE TRAŽITI DA PRIŠTINA UKINE TAKSE! Tahiri: Predstavnik EU će insistirati od Tačija da se dijalog nastavi!

 



Borel podseća da je EU jasno stavila do znanja da su "ključ" za ulazak Srbije u članstvo normalizacija odnosa sa Prištinom kroz sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum i unutrašnje reforme sa fokusom na vladavini prava i medijima.

Od stupanja na dužnost šefa diplomatije EU, u decembru 2019. godine, Žosep Borel je naglašavao da mu je prioritet na Balkanu rad na sveobuhvatnom sporazumu između Beograda i Prištine, što potvrđuje i njegova odluka da u regionu prvo poseti ova dva grada.

Tokom boravka na Kosovu Borel je razgovarao sa predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem i stranačkim i nevladinim predstavnicima.

Borel je nakon sastanka sa Tačijem rekao da će EU posredovati u dijalogu izmedu Prištine i Beograda, bez nadmetanja sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine američkog predsednika Donalda Terampa, Ričardom Grenelom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija