• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic/informer.rs

03.02.2020

19:29

BIO OPTUŽEN ZA TERORIZAM, PRERUŠIO SE U ŽENU DA BI NAPUSTIO KiM, OŽENJEN NORVEŽANKOM... Ko je Aljbin Kurti i kako je tekao njegov put od golobradog ekstremiste do novog premijera lažne države Kosovo?!

Politika

BIO OPTUŽEN ZA TERORIZAM, PRERUŠIO SE U ŽENU DA BI NAPUSTIO KiM, OŽENJEN NORVEŽANKOM... Ko je Aljbin Kurti i kako je tekao njegov put od golobradog ekstremiste do novog premijera lažne države Kosovo?!

Podeli vest

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, danas je zvanično postao kosovski premijer

Prema koalicionom dogovoru koji je Kurti postigao sa DSK Ise Mustafe, mesto predsednika parlamenta prepustiće toj stranci. Dve stranke natezale su se skoro skoro četiri meseca, koliko je prošlo od vanrednih izbora 6. oktobra prošle godine,a kada su se konačno nagodili premijersko mesto preuzeo je kandidat koji je od početka ciljao na njega.

Dogovoreno je i da od ukupno 15 ministarstava, koliko će ih biti u vladi, šest pripadne Samooopredjeljenju, šest DSK-u, dva Srpskoj listi, što proizilazi iz ustavne obaveze ukoliko vlada ima više od 12 ministastava, dok će jedno ministarsko mesto biti iz stranaka manjina. Uprkos tome, Srpska lista neće podržati Kurtijevu Vladu, poručeno je juče nakon sastanka premijerke Brnabić i Marka Đurića.

Foto: Printscreen

 

Burna prošlost novog premijera

Aljbin Kurti rođen je 1975. godine u Prištini, a javnost je za njega čula kada je 1997. godine bio glavni organizator demonstracija protiv Slobodana Miloševića na Kosovu. Dve godine kasnije uhapšen je pod optužbom za ugrožavanje teritorijalnog integriteta, i osuđen za terorizam.

Rezultat toga je tri godine zatvora provedenih u Lipljanu i Požarevcu, odakle je pušten nakon pada Miloševića sa vlasti.

MUSTAFA JE MATIRAO KURTIJA U DVA POTEZA, A ZAMISLITE ŠTA ĆE VUČIĆ DA MU URADI! Enver Hodžaj ZAKUCAO budućeg premijera LAŽNE DRŽAVE KOSOVO!

 

 

 

Golobradi ekstremista je krajem devedesetih, bio zaposlen i u kabinetu Adema Demaćija, koji je inače bio politički lider OVK. I sam Kurti je bio poznat i kao politički predstavnik OVK sa izrazito nacionalističkim idejama sa fokusom na otcepljenje Kosova od Srbije, što je sa ponosom isticao.

Bombardovanje je dočekao na Kosovu a, kako se spekulisalo, 1999. godine je pokušao južnu srpsku pokrajinu da napusti prerušen u ženu, ali mu to nije pošlo za rukom.

Srpskoj javnosti postao je poznat mnogo više po jednoj drugoj stvari - bacanjem suzavca u kosovskom parlamentu pre dve godine i to u nekoliko navrata, zbog čega je i hapšen, i zbog čega je bio i u kućnom pritvoru.

Oženjen Norvežankom, privatni život drži po strani

 

Mandatar Kurti je, inače, oženjen Ritom Knudsen Augestad, Norvežankom sa kojom ima petogodišnju ćerku Leu.

Prištinski mediji se pitaju da li će se Kurtijeva supruga, koja živi u Norveškoj, kada on bude izabran za premijera, preseliti da živi u Prištini.

Mediji podsećaju da Kurti uspešno privatni život drži po strani.

A jedina prilika da se njegova supruga oglasi u medijima bila je kada je demantovala informaciju da se razvodi od Kurtija.

Kurti i Rita venčali su se u martu 2014.

Venčali su se u Prištini, a svedok im je bio Špend Ahmeti, koji je tada bio vozač lidera Samoopredeljenja, kasnije njegov politički protivnik i gradonačelnik Prištine.

Tri člana Kurtijeve porodice jedva da znaju nešto malo više od onoga što im je sam ispričao, piše prištinska Gazeta ekspres.

Rekao je da je svoju suprugu upoznao u Prištini i da je zadovoljan, kao i da nema prepreka u njihovom braku zbog toga što je ona stankinja.

Govoreći i ćerki, Kurti je rekao da sa njom razgovara na albanskom jeziku.

- Ali ona takođe zna norveški. U početku smo imali problema, pošto sam komunicirao sa suprugom na engleskom i to je moju ćerku zbunilo. Sada ona zna albanski bolje nego ja norveški - rekao je ranije Kurti.

 

Hapšen je i nekoliko puta zbog čestih protesta i incidenata na KiM, u kojima je učestvovao njegov pokret "Samoopredeljenje", kao i on sam.

Pokret "Samoopredeljenje" nastao je 2005. godine od Kosovske akcione mreže (KAN) u kojoj je Kurti bio aktivan nakon puštanja iz zatvora.

Foto: printscreen youtube

Političku karijeru gradio je potenciranjem na samostalnosti Kosova (kasnije i na ujedinjenje sa Albanijom), te je organizovao i skupove na kojima su se njegovi predstavnici sukobljavali sa snagama UMNIK i Euleksa. Ti nasilni incidenti, zbog kojih je i hapšen, trajali su i nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

KURTI BI DA SRBI PUCAJU NA SRBE! Dačić ŠOKIRAN najavom uvođenja obaveznog vojnog roka na tzv. Kosovu!

 

 

Organizovao je i blokadu graničnog prelaza Merdare u januaru 2012. godine kako bi kamioni sa robom iz Srbije bili sprečeni da uđu na Kosovo, te je i zbog tog incidenta bio uhapšen sa još nekoliko desetina pristalica Samoopredeljenja.

Najviše glasova, a ipak u opoziciji

Na izborima 2017. godine "Samoopredeljenje" je dobilo najviše glasova, a Kurtija je od premijerske pozicije odvojila široka koalicija u kojoj je, na kraju, čelnu ulogu preuzela stranka sa najmanjom podrškom - Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je i postao premijer. Nakon poziva koji je Haradinaj imao da se u svojstvu osumnjičenog pojavi u sudu za zločine OVK u Hagu, on je podneo ostavku i izazvao prevremene izbore. Na njima, opet ista slika - "Samoopredeljenje" osvaja najviše glasova.

Foto: printscreen youtube

 

Kurti i Srpska lista

Na izborima koji su održani prošle godine i nakon osvajanja većine u parlamentu Kosova, Kurti je ostao pri svom stavu da ne želi da razgovara sa Srbijom, ni sa Srpskom listom, već samo sa srpskom manjinom. Isto tako da rezultat pregovora u Briselu za njega mora biti priznanje Kosova, a da je ujedinjenje sa Albanijom cilj uprkos pregovorima međunarodne zajednice i suseda.

Aljbin Kurti je sa liderom DSK Isom Mustafom postigao dogovor o koaliciji, koji podrazumeva da će upravo on biti novi kosovski premijer.

 

Tokom jučerašnjeg dana u prištinskoj skupštini, gde je govorio o svom programu i radu buduće vlade, ponovio je svoje ekstremne zahteve i ideje kada je u pitanju Srbija. Rekao je da će, pored ostalog, od Beograda "tražiti odgovornost za počinjene ratne zločine i naknadu ratne štete".

Najavio je i podnošenje krivične prijave protiv Srbije zbog navodnog genocida i formiranje instituta za, kako je rekao, ratne zločine i genocid. Istakao je da će će "odnosi sa Srbijom biće vođeni na ravnopravnosti, a u dijalog će biti uključena i pitanja nestalih lica i reparacija štete".

- Uvešćemo potpuni politički i ekonomski dijalog sa Srbijom - na bazi reciprociteta - naveo je Kurti, koji je rekao da će njegova vlada biti ona koja će kazniti sve zločince iz vremena rata, a taj zadatak će sprovesti tužilaštvo uz pomoć institucija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija