• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

14.02.2020

21:30

AMERIČKI DIPLOMATA JASAN: NE POSTOJI NAGRADA ZBOG KOJE BI  SRBIJA PRIZNALA KOSOVO, Priština je uvela takse na nagovor SAD! RAZMENA TERITORIJA JE NAJBOLJE REŠENJE!

Politika

AMERIČKI DIPLOMATA JASAN: NE POSTOJI NAGRADA ZBOG KOJE BI SRBIJA PRIZNALA KOSOVO, Priština je uvela takse na nagovor SAD! RAZMENA TERITORIJA JE NAJBOLJE REŠENJE!

Podeli vest

Vilijam Montgomeri, nekadašnji ambasador SAD u Beogradu izjavio je da misli da je razmena teritorija najbrži, najlakši i najbezbedniji način za rešavanje kosovskog pitanja

Istina je da su Srbija i kosovski Albanci prošle godine bili vrlo blizu dogovora koji bi ukjučivao razmenu teritorije, što mislim da je najbrže, najlakše i najbezbedniji način za rešavanje kosovskog pitanja", rekao je Montgomeri.

Montgomeri smatra da je to rešenje moglo da bude prihvatljivo za Srbiju i kosovske Albance, čak i ako nije savršen ni za jednu stranu.

To rešenje bi, prema Montgomeriju, sve ostavilo malo nezadovoljnim ali bi, ističe, rešilo problem.

- To je imalo realne šanse, ali su se desile dve stvari. Prvo Angela Merkel se tome suprotstavila i drugo, da su kreatori i oni koji sprovede američku spoljnu politiku, ne američka administracija, takođe bili protiv te ideje - naveo je nekadašnji američki diplomata.

To je, ističe, ohrabrilo Haradinaja da preduzme teške mere koje je preduzeo i kosovski Albanci su ga podržali, a Tači je u određenoj meri bio diskreditovan.

Montgomeri kaže da ne vidi nagradu za Srbiju zbog koje bi ona mogla da prizna nezavisnost Kosova.

- Ne vidim razloga za Srbiju da to uradi sada. Mislim da druge zemlje ne razumeju u potpunosti važnost tog pitanja za Srbiju - naveo je Motgomeri.

Nekadašnji američki diplomata kaže da je realnost da SAD i EU nikada nisu bile spremne da Prištini uvedu snažne sankcije.

TU JE REPUBLIKA SRPSKA, BOGU HVALA, INAČE BI NAM DECA UČILA NAJSTRAŠNIJE LAŽI! Evo šta bi Sarajevo da nametne kao zvaničnu istoriju BiH!

Montgomeri smatra da bi pravi pritisak na kosovske Albance bio ako bi Prištini bila smanjena finansijska pomoć, sve dok se ne implementira Briselski sporazum i eliminišu takse.

Kao vrlo bitno izdvaja činjenicu da skoro nijedan međunarodni predstavnik ne skreće pažnju na neuspeh implementacije, inače, značajne Zajednice srpskih opština, koja je predviđena Briselskim sporazumom.

Foto: Fotoilustracija

Upitan da li je neko ohrabrio Prištinu da uvede takse, Montgomeri ukazuje da je reč o kreatorima koji sprovode američku spoljnu politiku, ali pritom, kaže, ne misli na američku administraciju, već na kongresno osoblje, nevladine organizacije...

To su, prema njegovim rečima, eksperti za spoljnu politiku van vlade, koji su stupili u veze sa ljudima kao što je Ramuš Haradinaj i koji strastveno podržavaju kosovsku nezavisnost.

- Zato je moje mišljenje da je američkoj administaciji svejedno i da bi prihvatila svaku odluku koja bi bila dogovorena između Srbije i kosovskih Albanaca", kaže Montgomeri i ističe da kosovski Albanci nisu glupi i osećaju - kaže, kada postoji pritisak.

A, kada tog jakog pritiska nema, oni nastavljaju, kaže Monrgomeri, koji kao klasičan primer takvog ponašanja navodi Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština, koju smatra veoma važnom, zato što bi ona bila zakonito sredstvo.

KOME MILO OSNUJE CRKVU, TOME MIRAŠ KRSTI DECU! Ima li veće istine od ovog - ne može se Srbe naterati da napuste SPC i da prestanu da budu Srbi!

- Ali kada su kosovski Albanci odlučili da to ne sprovedu, nikada nije bilo sankcija. Ista stvar je i sa taksama - naveo je Montgomeri, koji pita zašto bi onda Beograd ulazio u pregovore sa stranom koja nikada ne drži reč.

- Ukoliko i sve dok mi (SAD) i EU ne reagujemo na taj način ne postoji šansa za uspešan dijalog sa kosovskim Albancima - jasan je Montgomeri.

Na pitanje o očekivanjima od specijalnog Trampovog izaslanika, Ričarda Grenela, Montgomeri kaže da će on ponavljati koliko je važan dijalog, a kada SAD budu veoma ozbiljne u vezi s tim one će reći, a ne zamoliti kosovske Albance da odustanu od taksi ili će u suprotnom američka pomoć biti znatno smanjena.

Foto: Fotoilustracija

O uključivanju Moskve u dijalog, Montgomeri kaže da prvo treba SAD i EU da se dogovore "o seriji ozbiljnih kaznenih mera za Kosovo ukoliko u potunosti ne ispune sva obećanja iz Briselskog sporazuma i ne uklone takse".

- Ako to ne učine, nijedan dijalog nikada neće biti uspešan, bez obzira na to ko učestvuje u njemu - izričit je Montomeri.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Танте - за кукурику...!? Косово је окупирана територија СРБИЈЕ са квислиншком шиптарском владом, једнако као и Ирак...И све под "плаштом" некакве међународне заједнице која кобајаги НАТО трупама одржава мир...Освестите се људи...Косово је окупирана територија од САД-е...

Musli

pre 4 godine

A ko kaže da je Albancima uopšte potrebno srpsko priznanje a i ono može da se dobije ako Hrvati i Crnogorci lupe takse na nagovor EU da izolišu Srbiju a može i da se Kosovo pripoji uz pomoć Turske svojoj Majci Albaniji a može kako reče Haradinaj da ostane ovako i narednih 100g ako treba jer mu odgovara dok Srbi izumiru Albanci imaju svaki po 5-10 dece da na kraju uzmu SVE...bitno je samo to da je Kosovo i SVE izgubljeno još 95g kad maestralna oluja nije bila samo "vetrić iz guzice" kako se mislilo i govorilo da će biti

pirgos

pre 4 godine

Da li je ovo normalno od Amera ili mi nismo normalni. Pa zar nas smatraju 55-om vrstom naroda. Mi smo dočekali 7528 Novu Srpsku godinu. Dve hiljade više od Jevreja koji su nam to priznali. A mi da imamo neku razmenu. Može ali sa Pola Evrope, Pola Azijei Afrike a i cele Amerike. Neka daju. Mi ne.

Stevan

pre 4 godine

Da SAD plate ratnu odštetu Srbiji, da procesuiraju Klintona i njegove metrese za agresiju 1999.god. na SRJ, da nas ne ometaju u procesuiranju šiptarskih terorista za zločine na AP KiM , EEE TEK TADA MOGU DA IH SMATRAM DRŽAVOM. Do tada OKUPACIJA.

Osa

pre 4 godine

Koja razmena teritirija? Oni imaju svoju državu Albaniju, TAČKA! Ima i Srba kojima se Srbija ne svidja pa odlaze, niko im ne brani da odu imaju albaniju a imaju i Švajcarsku, Austriju, Nemačku, Francusku, Švedsku, Holandiju, Belgiju... sve one njihove "prijatelje" a u nevolji uvek se valjda nadje prijatelj??? Malo Morgen!!! rekao Sloba odavno.

austrija

pre 4 godine

nemci i amerikanci rasturili jugoslaviju rasparcali je bili bismo velika sila u EU a sad hoce i srbiju ma to sve napolje iz drzave nista nismo dobili a nije im dosta hoce i rest da rasture nema sta vise to je Granica crvena linija ako ne zaustavimo ostace samo Beograd i okolina mismo pametan narod to stoje nase nedamo i necemo tudje Srbija prezivela sve i ovo hoce verujem u RS

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija