• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

29.02.2020

17:19

(VIDEO) "AHTISARI PLUS, PLUS" OPASNA PODVALA! SRBIJI ĆE ZA KOSMET PONUDITI GARANCIJE KOJE NIKO NE GARANTUJE! Ameri i EU misle da su Srbi veverice - majstori, nije ovo 1999!

Politika

(VIDEO) "AHTISARI PLUS, PLUS" OPASNA PODVALA! SRBIJI ĆE ZA KOSMET PONUDITI GARANCIJE KOJE NIKO NE GARANTUJE! Ameri i EU misle da su Srbi veverice - majstori, nije ovo 1999!

Podeli vest

Srbiji bi uskoro u okviru plana već nazvanog "Ahtisari plus, plus" mogli da ponude određene garancije za članstvo u EU i za prava Srba na Kosmetu, ali bi to zapravo bile garancije koje niko ne garantuje, ocenjuje predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun

Ukoliko Srbija taj plan odbije, protiv nje bi Zapad mogao da primeni široku lepezu mera, od ekonomskih sankcija do podrške Albancima za dodatne jednostrane poteze, ali je, veruje Drecun, zbog geopolitičkog sučeljavanja SAD sa Rusijom malo verovatno da će krenuti đonom na Srbiju.

Plan koji je poslednjih dana pominjao predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvavši ga ultimatumom, po mišljenju Milovana Drecuna, u suštini nije ništa novo.

Ahtisari plus, plus - garancije koje niko ne garantuje

- Od nas se traži preko te priče "Ahtisari plus, plus" da zapravo priznamo Kosovo gde bi administrativna linija bila pretočena u granicu, a dobijate neke garancije koje vam niko ne garantuje. Ko će da vam garantuje članstvo u EU, gde postoji ta prečica - pita Drecun uz konstataciju da još manje Srbiju neko može da ubedi da je od Albanaca moguće dobiti bilo kakve garancije za poštovanje prava Srba.

Od nas se traži da preko te priče "Ahtisari plus plus" zapravo priznamo Kosovo

Ako se čak zanemare takse koje je Priština uvela za robu iz centralne Srbije, kako podseća Drecun u emisiji Svet sa Sputnjikom, nisu ispoštovane garancije koje su EU a preko njih i Vašington dali Srbiji da će dogovoreno u briselskom procesu biti i realizovano, pre svega Zajednica srpskih opština.

CIA OSLOBODILA TERORISTU ODGOVORNOG ZA NAPAD NA NIŠ EKSPRES! Norveški oficir Kristijan Kaš otkrio šokantnu tajnu - istražitelj Unmika Mekalister hoće da svedoči!

Na pitanje šta ako Srbija odbije ultimatum, advokat Goran Petronijević kaže da svakako nisu moguće metode koje su SAD primenjivale devedesetih godina poput vojne intervencije te da im ostaju "pretnje pretnjom".

- Nema više bombardovanja, nemoguće je više uvođenje sankcija na način kako su činili ranije. Postoji mogućnost sitnih pakosti i u ekonomskom pogledu, i u pogledu regionalnih sukoba koje mogu da izazovu, ali je situacija drastično drugačija nego što je bila ranije. Mi se svakog dana nalazimo u sve povoljnijoj međunarodnoj situaciji - smatra Petronijević i navodi dva razloga za to. 

Prvi je jačanje multipolarnog sveta gde SAD gube primat, što su, kaže, neki poput francuskog predsednika Emanuela Makrona i shvatili.

- Neko je rekao - car je go i u takvoj situaciji naša pozicija je sve bolja. Uz sebe imamo i neke zemlje kao što su Rusija i Kina koje mogu uticati na određene procese u svetu. Sa druge strane, i naša politika je bila dobra. Ako budemo održavali korak sa razvojem multipolarnosti sveta, naša će pozicija biti bolja - veruje Petronijević.

Kapacitet zapada da nanese Štetu interesima Srbije

Milovan Drecun upozorava, međutim, da je kapacitet SAD, EU i vodećih zapadnih država da nanesu štetu interesima Srbije i dalje veoma značajan.

- Stoji lepeza mera koje bi mogli da preduzmu prema nama, što direktno, što posredno. Ali mi nećemo sebe dovesti u takvu situaciju, već ćemo učestvovati u svim razgovorima upravo da bismo onemogućili nekog da kaže: ponašaju se nekonstruktivno, zavedimo im bar neke sankcije, ili zažmurimo na oba oka pa nek ovi na Kosovu preko referenduma proglase ujedinjenje sa Albanijom,kao i ovi iz Preševa i Bujanovca. Ili dozvolimo Milu Đukanoviću da još oštrije reaguje protiv srpskog naroda i eliminišemo Republiku Srpsku - nabraja poslanik.

On kao moguće pravce delovanja protiv Srbije, u slučaju da odbije zapadno rešenje za Kosmet, vidi i ometanje njenog strateškog partnerstva sa prijateljskim zemljama koje joj pružaju podršku u UN poput Rusije i sa kojima imamo značajnu ekonomsku saradnju poput Kine.

POSTAJEMO SVE JAČI I JAČI! Putinov čovek poručuje: Rusija je spremna da Srbiji isporuči i S-400!

Drecun skreće pažnju da je protiv Srbije već u toku široka hibridna operacija u regionu koja govori o tome da će preko bočnih pravaca biti izuzetno jak pritisak na nju da popusti po pitanju KiM.

- Ta hibridna operacija je usmerena prema Srbiji i srpskom narodu, ali i prema Ruskoj Federaciji upravo da bi bio umanjen značaj strateškog partnerstva Rusije i Srbije i strateški značaj partnerstva sa Kinom - uveren je naš sagovornik.

SAD neće đonom na Srbiju

On ipak smatra da dosta rezervisano ponašanje SAD po pitanju kažnjavanja Srbije zbog nabavke ruskog sistema „Pancir" govori o njihovom oprezu jer im je jasno da ne mogu sebe da dovedu u situaciju da Srbija bude potpuno oslonjena na Rusiju.

VUČIĆ BRUTALNO ODGOVORIO MILU: Nije istina da Srbija i Rusija potkopavaju nezavisnost Crne Gore, i sam Đukanović zna da to nije istina!

- To je zato što je upravo u toku snažno geopolitičko sučeljavanje Amerike i Rusije i na ovim prostorima, i preko kosmetskog pitanja. Nama ta situacija može da bude kamen oko vrata, ali možemo i da je pametno iskoristimo da jačamo partnerstvo sa tradicionalnim prijateljima poput Rusije i Kine a da istovremeno možemo da zaustavimo bilo koji talas negativnih reakcija iz SAD i EU - kaže Drecun.

Foto: fotomontaža

Pozicija Amerike u regionu je toliko osetljiva da ona neće želeti da „krene đonom" na Srbiju, koja po mišljenju predsednika skupštinskog Odbora za KiM, ipak treba da pokaže "mnogo mudrosti i pažljivog balansiranja".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
deda Raša

pre 4 godine

Zezno nas je BUS-PLUS a i ovaj PLUS-PLUS ce sigurno.Nemam ni malo poverenja.

Dejan

pre 4 godine

Kosovo se ne moze vratiti, pa da se pokusa nesto sa RS ili CG

mile

pre 4 godine

PA JEL JA MORAM DA UCIM VLADU, SVIM ZEMLJAMA UN POSLATI REZOLUCIJU 1244 U PISANOJ FORMI I POKAZATI DA JE TO I DALJE SRPSKA POKRAJINA POD OPSADOM TERORISTA,NIKAKVI DOGOVORI O PRIZNANJU, IMAJU ALBANCI SVOJU DRZAVU, A POSLE LAGANO PRVO NASA POLICIJA DOLE PA VOJSKA PA OSLOBADJANJE KADA BUDE TRENUTAK

Nebojsa

pre 4 godine

Koje garancij i od koga? One vaze dok se neosudi mastilo. Da krenemo od 1991 do danas NI JEDAN JEDINI DOGOVOR ILI UGOVOR nije ispostovan s njohove strane, a da ne govorim Dejtonski sporazum kako su izmenili pa zakljucno sa ovim Briselskim gde za njih nista nr vazi a za nas vazi sve. Te zapadne olose treba najuriti jednom za svagda. Njihova rec i njihovi ugovori su nistavni, bezvredni kao njihov moral i cast. Pa cak i da nam daju da udjemo u EU TO JE PREVISOKA CENA ZA KIMBanditi i pljackasi, ubice. Nismo zaboravili a nismo ni oprostili 1999 a ni dovodjenje marioneta i unistenje privrede.

Stršljen

pre 4 godine

Srbija će njima ponuditi Rezoluciju SB 1244. i Ustav Srbije. Pa da vidimo šta oni nude naravno sve po zakonima UN i Srbije.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija