• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

15.04.2020

18:43

SRBIJO, TREBA LI TI VEĆI DOKAZ DA TE EU NEĆE?! Zemlje Zapadnog Balkana izuzete iz sistema dozvola za izvoz medicinske opreme iz EU! ŠTO SE TIČE BRISELA KORONA MOŽE I DA NAS...

Politika

SRBIJO, TREBA LI TI VEĆI DOKAZ DA TE EU NEĆE?! Zemlje Zapadnog Balkana izuzete iz sistema dozvola za izvoz medicinske opreme iz EU! ŠTO SE TIČE BRISELA KORONA MOŽE I DA NAS...

Podeli vest

Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana biće izuzete iz sistema dozvola za izvoz medicinske opreme iz EU koji je uveden 15. marta, saopštila je Evropska komisija u Briselu

- Novi sistem za dozvolu izvoza medicinske opreme, koji će važiti 30 dana počev od 26. aprila, neće se odnositi na zemlje Zapadnog Balkana koje su uključene u proces duboke integracije sa EU - najavila je Evropska komisija.

Nova uredba koja treba da stupi na snagu 26. aprila sužava sistem dozvola samo na izvoz zaštitnih maski, navodeći da je to jedina preostala kategorija zaštitne medicinske opreme gde su dozvole i dalje potrebne kako bi se "obezbedila potrebna snabdevenost i zaštitilo zdravlje Evropljana".

Ranije ovog meseca ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana su u zajedničkom pismu zatražili od EU da izuzme ovaj region iz sistema restrikcija izvoza zaštitne medicinske opreme u kontekstu pandemije koronavirusa, navodeći da bi "izuzetak od ovih striktnih pravila poslao pozitivan signal svim evropskim građanima da je solidarnost Evrope ključ za prevazilaženje ovog velikog izazova".

PUTINOVA TUŽITELJKA ZNA NEŠTO O KORONI ŠTO ĆE... Poklonska: Proveriti sve biološke laboratorije u svetu, TU TREBA TRAŽITI ODGOVOR!

Novi sistem dozvola koji je predložila Evropska komisija izričito traži od zemalja članica da, "u duhu međunarodne solidarnosti", odobre izvoz u slučaju hitnih medicinskih isporuka za humanitarnu pomoć, kao i da zahteve za opremom rešavaju ekspeditivno.

Zemlje članice biće obavezne da prilikom izdavanja izvozne dozvole konsultuju Evropsku komisiju, koja će svoje mišljenje davati u roku od 48 sati, na osnovu uvida u stanje ponude i potražnje na evropskom tržištu, saopšteno je u Briselu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srđan

pre 4 godine

Jeste li sigurni da ste dobro protumačili ? Da nije obrnuto ? Da je ssmo izvoz maski zabranjen iz EU a da je ostala oprema dozvoljena da se izveze u zemlje Balkana

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Ma, kakva Evropska unija, kakvi bakrači! Epidemija korona virusa je slika koliko su članice EU sebične: nisu hteki da pomognu Italiji koja je članica te nakazne političko profiterske organizacije, već je Rusija pomogla Italijanima. Rusija je pomogla Srbiji a pomogla je i Kina, što je dokaz ko je prema Srbiji humaniji i ko je Srbiji veći prijatelj: države članice Evropske unije ili država Rusija i država Kina.

Penziner

pre 4 godine

Sve je kristalno jasno !!!! Iskreno verujem da ce se i nas predsednik i SNS trgnuti i da shvate da nije jedini "EVROPSKI PUT" !!!! EU je LAZNA TVOREVINA, dace Bog da se uskoro RASPADNU !!!

Penzioner

pre 4 godine

Svi mi to znamo odavno, samo se vlast pravi da ne vidi!

Bane

pre 4 godine

Prekinite to baljezganje o priključenju toj nacističkoj organizaciji. Dokle će naši državnici da se sramote? Šta tražimo medju Hitlerovim sledbenicima i još molimo? Da li je sramota naše političare bar od svoje dece, ako ne od naroda?

miroljub

pre 4 godine

Na muci se poznaju junaci. Pamtićemo, zaboraviti nećemo.

grof01

pre 4 godine

Srbi treba da se presele u Sibir,nasele ga i uživaju poštovanje ruske braće. Ove prostore,kao i u istoriji,treba da uzmu drugi narodi.....jer zbog srbije ispaštaju sve zemlje ovog regiona,

milan lala

pre 4 godine

Ma jasno je i Vucicu , nece Srbija nikad biti clan EU niti se uzda u njih za bilo sto. Nego red je da se i mi mudro ponasamo zasto biti naivan , sto neprijateljima pokazati otvorene karte , bolje je igrati kao oni za nasu korist a na kraju im pokazati srednji prst. Nasa buducnost je sa Rusijom i Kinom oni uzimaju ulogu svetski lidera br 1 u svemu. Oslobodjenje okupiranog KiM i ujedinjenje sa R. Srpskom i C. Gorom mozemo ostvariti samo uz pomoc Rusije i Kine.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija