• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

16.05.2020

23:00

NEZAPAMĆEN TEROR NAD SRBIMA I CRNOGORCIMA, VERNICIMA SPC! MILO TRAŽI KRV! Đukanović izveo vojsku na narod!

Politika

NEZAPAMĆEN TEROR NAD SRBIMA I CRNOGORCIMA, VERNICIMA SPC! MILO TRAŽI KRV! Đukanović izveo vojsku na narod!

Podeli vest

Mitropolit Amfilohije: Jasno je da vlast u Crnoj Gori hoće da izazove građanski rat. Vladiku Joanikija u pritvoru držali u memljivoj betonskoj ćeliji bez toaleta

Crnogorski predsednik Milo Đukanović, po svemu sudeći, želi da izazove krvave sukobe sa Srbima i Crnogorcima, vernicima SPC! Đukanović je juče (petak) na goloruki narod izveo i vojsku!

Veliki broj vojnih i policijskih vozila blokirao je puteve na izlazu iz Podgorice ka Nikšiću, a zaustavljana su sva vozila i legitimisani su svi vozači koji su morali detaljno da objašnjavaju zašto tačno idu u Nikšić i da li to ima veze sa hapšenjem vladike Joanikija i sveštenika SPC. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kaže da to dokazuje da režim u Crnoj Gori zaista pokušava da izazove građanski rat kako bi u njemu Crnu Goru očistio od vernika SPC, i Srba i Crnogoraca!

Narod ne odustaje

Ipak, uprkos sad već otvorenom teroru crnogorske vojske i policije, veliki broj ljudi okupio se juče ispred zgrade Osnovnog suda u Nikšiću da protestuje protiv pritvaranja vladike Joanikija i sveštenika SPC, koji su uhapšeni jer su 12. maja na liturgiji proslavljali praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Mitropolit Amfilohije bio je među okupljenima i upozorio da Đukanovićev režim želi krvoproliće.

- Vlast hapšenjem vladike Joanikija i sveštenstva priprema krvavi građanski rat! Vreme je da se prekine sa bratoubistvima u Crnoj Gori. Državni organi treba odmah da oslobode Joanikija i uhapšene sveštenike, ako misle na budućnost svoje Crne Gore, na jedinstvo i slogu naroda - apelovao je mitropolit Amfilohije, dodajući da javno traži oprost od vladike Joanikija.

- Ako nekome treba da bude suđeno i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem mitropolita. Vladika je bio do poslednjeg trenutka za to da sveštenici ne izlaze. Izašli su na ulice kada su videli u kojem su broju građani došli - rekao je mitropolit Amfilohije.

Nikšićki paroh Miodrag Todorović opisao je juče strahovite uslove pritvora u kojem je bio vladika Joanikije.

Gde sve održavaju protesti

* Nikšić
* Podgorica
* Pljevlja
* Bijelo Polje
* Budva

- Beton odozgo, beton odozdo i jedan kratki krevetić. To je u memljivom podrumu, a nema ni toaleta u ćeliji! - rekao je otac Miodrag.

Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, kaže da narod u Crnoj Gori prepoznaje nepravdu i da su mere donete u cilju sprečavanja koronavirusa pretvorene u političke.

- One su usmerene samo ka MCP i eparhijama SPC u Crnoj Gori. Sve što se dešava sa vladikom Joanikijem i sveštenicima jeste stravična zloupotreba prava i poništavanje prava na slobodu veroispovesti. Prekršeno im je i pravo na pretpostavku nevinosti, jer su unapred proglašeni krivim - upozorava Džomić.

Srbija zabrinuta

Komentarišući sve ove navode, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da Srbija očekuje da vladika Joanikije i sveštenici SPC budu brzo pušteni.

- Ovo govorim bez želje da se mešamo u unutrašnje stvari Crne Gore, već isključivo u najboljem interesu i Crne Gore i Srbije, odnosno bratskog crnogorskog i srpskog naroda. Srbija sa velikom zabrinutošću prati situaciju u Crnoj Gori - naglašava Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maxmen

pre 3 godine

Ne sekirajte se mnogo,svi umiru jednog dana pa i Milo.???

Saradžogla

pre 3 godine

Сваки разуман србин из Србије може поручити: - Браћо,не инатите се?Где год сте се инатили по Хрватској и Босни сада живите у Србији.Ми срби у Србији због тога испаштамо!Овде добијете бројне привилегије у виду добрих радних места а станови вам се масовно деле?Прети ми се казном ако не платим порез који ми је увећан пет пута?

JA

pre 3 godine

Zašto lažete i i iznosite neistinu!!!??? Ja sam Srbin iz HR i nista nisam dobio u SRB, sve sto imam u SRB sve sam debelo platio. To što su Srbi is drugih država vredan narod to je vaš problem, vama je najviše odgovarao Socijalizam da MALO RADITE A DA DOBRO ŽIVITE, E VIDITE TOGA VIŠE NIGDE U SVETU NEMA !!!??? Sad je svugde u svetu pa i u SRB koliko radiš toliko i imaš !!!???

EVO SA KAKVIM ZLOM SE SUOČAVAJU SPC I SRBI U CRNOJ GORI! Poglavar fantomske CPC Miraš Dedeić je oličenje onog što Milo hoće da napravi od "srpske sparte"!
Balkan

EVO SA KAKVIM ZLOM SE SUOČAVAJU SPC I SRBI U CRNOJ GORI! Poglavar fantomske CPC Miraš Dedeić je oličenje onog što Milo hoće da napravi od "srpske sparte"!

Milov raspop i poglavar fantomske Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedeić žestoko se obrušio na SPC i Srbe u Crnoj Gori. On je Srbiju i Republiku Srpsku optužio da se, zaklonjene brigom za sunarodnike, "ponašaju se kao sile i nadahnju beogradske popove po Crnoj Gori da ruše ustavni poredak i otimaju crkve i manastire i kulturnu baštinu"

15.05.2020

17:22

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija