• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

21.05.2020

16:06

ŠOK OTKRIĆE! ĐINĐIĆ NOĆ PRED UBISTVO NAREDIO: Pratite njega i dostavite mi izveštaj gde se kreće i sa kim se viđa!

Politika

ŠOK OTKRIĆE! ĐINĐIĆ NOĆ PRED UBISTVO NAREDIO: Pratite njega i dostavite mi izveštaj gde se kreće i sa kim se viđa!

Podeli vest

Isplivala tajna posle 17 godina!

Poslednja naredba koju je Zoran Đinđić, pokojni premijer Srbije, izdao Bezbednosno-informativnoj agenciji, noć pred ubistvo u Nemanjinoj 11, bila je da se nastavi praćenje njegov bliskog saradnika DS, koji je, kako se sumnjalo, bio povezan sa kriminalcima.

Ova do sada nepoznata informacija objavljena je u knjizi "Služba" čiji je autor Goran Živaljević, zamenik direktora BIA kojeg je na to mesto postavio upravo Đinđić.

Živaljević piše sledeće:

- Poslednji nalog koji smo od premijera dobili odnosio se na podsredno (samo putem tehnike) praćenje jednog njegovog bliskog saradnika i dugogodišnjeg prijatelja iz stranke, a zbog veza sa kriminalnim klanovima, gde je insisitrao da mu svake večeri, na osnovu baznih stanica, javlja njegovo kretanje - piše bivši zamenik direktora BIA.

Foto: Printscreen/TV happy

Ipak, prema njegovim rečima, taj način lociranja i ličnog javljanja direktno Đinđiću ispunjen je samo jednom - 11. marta uveče. Sledećeg dana, premijer je bio ubijen.

Interesantna je informacija da je, prema navodima Živaljevića, srpski ataše u Skoplju 11. marta je primio informacije da će premijer biti ubijen. Rezultati istrage kontakata tog atašea nisu do danas poznati, zaključuje bivši obaveštajac.

Inače, u knjizi se iznose kritike nekolicine članova DS i funkcionera u Vladi i državnoj upravi generalno. Posebno se, primera radi, kritikuje ponašanje Čedomira Jovanovića, u to vreme potpredsednika Đinđićeve vlade, i istaknutog člana DS.

Foto: Printscreen

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 20003. godine, a istraga - u okvirfu akcije "Sablja" koja je usledila - dovela je do otkrivanja atentatora koji su bili povezani i sa Državnom bezbednošću. Visoki oficiri DB, poput Milorada Ulemeka Legije, osuđeni su ili povezivani sa ubistvom. Istraga je pokazala da je bilo i značajnih propusta u ličnom obezbeđenju Đoinđića.

Tim propustima se bavila komisija na čelu koje se nalazio Žarko Korać, jedan od funkcionera Đinđićeve vlade, a njeni zaključci do danas su pod oznakom državne tajne.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17