• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

21.06.2020

09:08

ODLAZAK NA BIRAČKO MESTO SE NE SMATRA VEĆIM RIZIKOM OD ODLASKA U PRODAVNICU! Kisić Tepavčević objasnila: Vodilo se računa o svakoj karici

Politika

ODLAZAK NA BIRAČKO MESTO SE NE SMATRA VEĆIM RIZIKOM OD ODLASKA U PRODAVNICU! Kisić Tepavčević objasnila: Vodilo se računa o svakoj karici

Podeli vest

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da se odlazak na biračko mesto sa aspekta prevencije kapljičnih infekcija ne smatra većim rizikom nego bilo koji odlazak u zatvoreni prostor gde boravimo kraće vreme. Ističe da svi članovi biračkih odbora sve vreme treba da nose maske, a nošenje maski se preporučuje i osobama koje izlaze na izbore.

Epidemija kovida 19 u Srbiji još traje. Povećan je i broj novozaraženih ali su oni, ističu stručnjaci, sa blažom kliničkom slikom. U danu za nama jedna osoba je preminula, a registrovana su 94 nova slučaja. Na respiratorima je 18 pacijenata.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je tokom jutra glasala i uverila se da se na njenom biračkom mestu poštuju sve preporuke u cilju smanjenja rizik prenošenja bilo kakve kapljične infekcije uključujući i kovid 19.

"Odlazak na biračko mesto sa aspekta prevencije kapljičnih infekcija se ne smatra većim rizikom nego bilo koji odlazak u zatvoreni prostor gde boravimo kraće vreme - možda je najbolji primer odlazak u prodavnice", uporedila je Kisić Tepavčević.

Foto: printscreen RTS

Prema njenim rečima, bez obzira što stepen rizika nije veći nego odlazak u prodavnice, imajući u vidu političku konotaciju odlaska na biračko mesto striktno su se definisala pravila.

"Tačno se zna kako treba da se prostorno organizuje, prostorije su detljno očišćene 24 sata pre početka izbora. Svi članovi biračkog odbora su upoznati o pravilima ponašanja kako bi se maksimalno smanjio rizik od prenošenja svih kapljičnih infekcija, uključujući i kovid 19", rekla je Kisić Tepavčević.

Kaže da svi članovi biračkih odbora treba sve vreme da nose maske, a nošenje maski se preporučuje i osobama koje izlaze na izbore - ako neko nema masku obezbeđena je na samom biračkom mestu.

Ističe da se vodilo računa o svakoj karici: da poštujemo sve mere koje poštujemo u svim živitnim aktinvostima - da se trudimo da održimo distancu od namanje jednog metra, da nosimo maske, da po povratku sabiračkog mesta operemo ruke.

"Onog momenta kada smo se naši na silaznom delu epidemijske krivulje, kada su svi indikatori pokazali povoljnu epidemiološku situaciju, kada je ukinuto vanredno stanje, vratili smo se svakodevnim životnim aktivnostima gde sigurno i odlazak na biračka mesta spada u jedno od njih", rekla je profesorka Kisić Tepavčević.

Foto: printscreen RTS

"Samo u našem organizmu virus može da opstane" 

Danas je prvi dan leta i čitava svetska populacija na ovom delu hemisfere nije očekivala da ćemo u toku leta imati eidemiju kapljične infekcije, kaže ona.

"Ovaj virus se razlikuje po mnogim karakteristikama od drugih virusa. Ono što može da bude dobro je što je klinička manifetacija blaža. Moramo da učinimo sve da sprečimo dalje prenošenje infekcije", rekla je ona.

Samo u našem organizmu virus može da opstane, ističe Kisić Tepavčević, tako da je uloga svakog od nas da spreči da se inficira, a ako do toga dođe da spreči da se dalje infekcija prenosi i da bude ta poslednja karika za dalje širenje u našoj polulaciji.

Govoreći o tome kada će biti kraj epidemije, profesorka ukazuje da to zavisi od nas.

"Svako od nas treba da bude odgovoran, ako preostane jedan jedini izbor infekcije ona može da se širi. Svako od nas mora da da svoj doprinos da što pre zaustavimo prenošenje virusa", zaključila je Darija Kisić Tepavčević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija