• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

26.06.2020

20:44

"VAŠINGTON POST" O PLANOVIMA PREDSEDNIKA SAD  Tramp pritiska Šiptare na podelu?!

Politika

"VAŠINGTON POST" O PLANOVIMA PREDSEDNIKA SAD Tramp pritiska Šiptare na podelu?!

Podeli vest

* Američki analitičari kažu da postoji "bojazan" da će Donald Tramp naterati Prištinu na "teritorijalne ustupke" kako bi izdejstvovao sporazum Srbije i "Kosova" * Optužnica protiv Tačija i Veseljija namerno podignuta uoči pregovora u Vašingtonu kako bi se Grenel i Tramp sprečili da na sebe preuzmu temu Kosova

Američki predsednik Donald Tramp pritiska Albance da pristanu na podelu Kosova i da se tako dođe do konačnog rešenja spora između Beograda i Prištine.
 

Ovo piše "Vašington post", najugledniji dnevni list u SAD, koji navodi da postoji "ozbiljna bojazan" da će Tramp naterati Albance na "teritorijalne ustupke" kako bi pre kraja ove godine izdejstvovao sporazum Srbije i lažne države Kosovo.
 

Borba za poziciju

EU se ne može pomiriti da u pregovorima igra sporednu ili nikakvu ulogu
Srećko Đukić, diplomata



"Riskantan potez"
Stručnjaci istovremeno ocenjuju da je pod pritiskom centara moći iz EU haška optužnica protiv "kosovskog predsednika" Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija planski podignuta baš uoči najavljenih pregovora u Vašingtonu kako bi se Tramp i njegov specijalni izaslanik Ričard Grenel sprečili da na sebe preuzmu temu Kosova. U prilog tome ide i činjenica da je sastanak u Beloj kući koji je bio zakazan za 27. jun, a na kome je trebalo da se sastanu Vučić i Tači, juče otkazan.

Grenel odložio sastanak u Beloj kući

Specijalni izaslanik Stejt departmenta Ričard Grenel, nakon što ga je "premijer Kosova" Avdulah Hoti obavestio da ne može umesto Tačija da učestvuje na sastanku u Beloj kući u subotu 27. juna, odložio je juče ranije najavljeni sastanak.

- Razumemo vašu odluku i nadamo se skorom zakazivanju novog sastanka - napisao je Grenel Hotiju na Tviteru.

 

Foto: Tanjug


Bivši visoki zvaničnici SAD Nikolas Berns i Frenk Vizner u tekstu za "Vašington post" navode da je Balkan "groblje riskantnih diplomatskih poteza".
- Mnogi u regionu sumnjaju da su Tramp i njegovi izaslanici učinili dovoljno za nešto znatno veće od fotografisanja u Beloj kući. Sumnjamo da je pravi motiv Trampa da izdejstvuje važan, ali kratkotrajan sporazum kako bi ojačao svoja tanka spoljnopolitička dostignuća pre izbora 3. novembra. Postoji bojazan da bi Tramp na kraju mogao da izvrši pritisak na "Kosovo" da učini teritorijalne ustupke Srbiji koji bi bili potencijalno zapaljiv presedan u nestabilnom regionu Balkana - navode Berns i Vizner.

Moj ugao

KARL BILT
FUNKCIONER EU


Razlog za iznenadno objavljivanje predloga optužnice protiv Hašima Tačija možda je u tome što je specijalni tužilac imao indicije da Tači pokušava da mobiliše Belu kuću da zatvori Specijalni sud za OVK. Ne bih bio iznenađen da se takvi napori sada pojačaju.


Komentarišući ove navode diplomata Srećko Đukić kaže da je podizanje optužnice protiv Tačija i Veseljija pokazalo da se Evropska unija ne miri sa sporednom ulogom u pregovorima.
- Malo ko je očekivao da će optužnica biti podignuta u trenutku kad su dogovoreni ključni razgovori Beograda i Prištine u Beloj kući, a koji je trebalo da budu važni i za Vašington. Postavlja se pitanje ko je tako brzo ažurirao proces u sudu i podstakao da se ovo desi u tako ključnom trenutku, veoma neopovoljnom za SAD, pre svega za Grenela. U odgovoru treba uzeti u obzir odnose EU i SAD, koji su sada veoma loši. EU nikako ne može da se pomiri da u pregovorima igra sporednu ili nikakvu ulogu - naglašava Đukić.

Da se ja pitam

SIMO SPASIĆ, UDRUŽENJE SA KIM


Ne verujem da će Tači i Veselji biti uhapšeni. Optužnica je farsa i politička igra Zapada. Ne samo za Žutu kuću, imamo dokaze i za Klečku, Radonjićko jezero, Likovac, Lapušnik i logore za Srbe 1998. godine.


Miniranje Vašingtona
Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, takođe ocenjuje da se podizanjem optužnice protiv Tačija minira inicijativa Vašingtona za nastavak dijaloga o Kosovu.
- Sada je ogoljeno koliko su akteri spremni da manipulišu mehanizmima tranzicione pravde da bi minirali i Grenelove i Trampove napore. Hteli su da miniraju vrlo koristan i za sada uspešan proces američke administracije, koja se prvi put posle dužeg vremena u srpskoj javnosti vidi kao racionalna i objektivna u sagledavanju problema - zaključuje Milićeva.

Čekajte, bre!


DMITRIJ PESKOV
PUTINOV PORTPAROL


Kremlj veoma pažljivo prati razvoj situacije kada je reč o optužnicama protiv Tačija i Veseljija jer, koliko je Moskvi poznato, oni su nakon odluke o optužnicama otkazali neke sastanke i posete.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

INFORMER SAZNAJE! VUČIĆ SUTRA U BRISELU O OPTUŽNICAMA PROTIV TAČIJA I VESELJIJA I ODLAGANJU RAZGOVORA U VAŠINGTONU!
Politika

INFORMER SAZNAJE! VUČIĆ SUTRA U BRISELU O OPTUŽNICAMA PROTIV TAČIJA I VESELJIJA I ODLAGANJU RAZGOVORA U VAŠINGTONU!

Kako Informer saznaje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasiće se sutra, nakon razgovora sa najvišim zvaničnicima Evropske unije u Briselu, o optužnicama koje je Specijalni sud za ratne zločine OVK najavio protiv predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, kao i o odlaganju razgovora Beograda i Prištine u Vašingtonu

25.06.2020

18:14

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija