• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

15.07.2020

18:36

AMERI I BRISEL PRIZNALI PORAZ, NEMA REŠENJA ZA KOSOVO BEZ RUSIJE! Moskva po koji put pokazala koliko joj Srbija znači - NEPROCENJIVO!

Politika

AMERI I BRISEL PRIZNALI PORAZ, NEMA REŠENJA ZA KOSOVO BEZ RUSIJE! Moskva po koji put pokazala koliko joj Srbija znači - NEPROCENJIVO!

Podeli vest

Činjenica da je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov izneo u javnost da se sreo sa Miroslavom Lajčakom, evropskim posrednikom u dijalogu Beograda i Prištine, i da su teme razgovora bile Balkan i Kosovo, pokazuje da Brisel ne može dalje da ignoriše Moskvu kad je u pitanju kosovski proces

To je za Sputnjik izjavio karijerni diplomata Vladislav Jovanović povodom susreta Čižova i Lajčaka posle kog je Rusija saopštila da je pravni osnov za rešavanje kosovskog pitanja Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Jovanović, bivši ministar inostranih poslova u vladi SR Jugoslavije, napominje da nije praksa  da se svaki sastanak ruskih zvaničnika sa predstavnicima EU iznosi u javnost, već se o tome obaveštava samo vlada u Moskvi.

Brisel zna da nema rešenja za Kosovo bez Rusije

- Ovo znači i da je Rusija imala interes da ovaj razgovor iznese javno. To pokazuje da je zaintrigirana novim političkim i diplomatskim naletom koji Brisel i Vašington čine u poslednje vreme kako bi ubrzali rešavanje pitanja Kosova onako kako ga oni vide. Takav pristup ne odgovara Rusiji, jer forsira interese Zapada i stavlja Srbiju u nepovoljan i odbrambeni položaj - ističe Jovanović.

On veruje da Rusija želi da ima preciznija obaveštenja: Koji je cilj obnavljanja pregovora, koja je težina problema koji će se rešavati, kojom će se brzinom to činiti…

- Rusija podseća da je nezobilazna u rešavanju kosovskog pitanja, kao strateški partner Srbije, ali pre svega kao stalna članica SB UN, organa koji ima poslednju i najvažniju reč u stavljanju tačke na rešavanje kosovskog pitanja. EU je sve to primila k znanju, registrovala javno, i samim sastankom formalno priznala značaj Rusije u daljem rešavanju tog pitanja - naglašava sagovornik Sputnjika.

Ruski veto kao „Damoklov mač"

Jovanović ističe da sada „lebdi u vazduhu" i ideja o brzom rešavanju kosovskog pitanja:

- Sama ta brzina je opominjuća, jer sve što je brzo to je i kuso. To Srbiju izlaže pritiscima. Ne znamo da li ta brzina znači da Tramp želi da se pitanje Kosova bar u nekoj meri reši do novih predsedničkih izbora u Americi, ili to znači da je pitanje Kosova jedna od formi takmičenja Brisela i Vašingtona - kalkuliše Jovanović.

Foto: Fotoilustracija

Što se tiče stava Rusije, podseća naš sagovornik, on je poznat - Rezolucija 1244  je pravna osnova za bilo koje pregovore i rezultat mora zadovoljiti i bazične interese Srbije.

TRUMAN, AJZENHAUER i KENEDI SE PREVRĆU U GROBU! Zaharova opet udarila na Trampa, OVE REČI SU JOJ POSEBNO ZASMETALE!

- Postoji „Damoklov mač" nad čitav ovaj pregovački proces, a to je pravo veta koje Rusija ima u SB, u slučaju da taj eventualni sporazum ili kompromis ne bude u duhu i sadržaju Rezolucije 12 44 - zaključuje Jovanović.

Nepobitna činjenica je Rezolucija 1244

Zoran Milivojević, diplomata u penziji kaže da sastanak Čižova i Lajčaka nije iznenađenje, jer je jasno da se status Kosova i Metohije ne može rešiti bez SB UN niti bez Rezolucije 1244.

- Sastanak je potvrda teze da ovoga puta EU zaista želi da se to pitanje reši, i u tom kontekstu potpuno je prirodno da se Lajčak sastane sa ruskim predstavnikom u EU. Rusija nije aktivno učestvovala u zapadnim pokušajima da se kosovsko pitanje reši preko kolena. Međutim, sada je to pitanje došlo na dnevni red i sada je potpuno jasno da se bez Rusije ovo pitanje ne može rešiti.

Milivojević podseća da Rusija već učestvuje u procesu jer podržava stav Srbije, konsultuje se sa Beogradom i u toku je svih dešavanja.

- Ako na Zapadu postoji volja da se ovo pitanje reši na način koji bi odgovarao interesima svih i u skladu sa međunarodnim pravom, sigurno da i kontakti na relaciji Brisel - Moskva i Vašington - Moskva moraju da se vrate na dnevni red. Drugim rečima, da Rusija prati pregovore bilo direktno ili indirektno - objašnjava sagovornik Sputnjika.

NAJVEĆA SVETSKA MISTERIJA SADA! Argentinski brod se vratio u luku posle 35 dana na otvorenom moru, A ONDA JE NASTAO PAKAO! (VIDEO)

Sastanak Čižova i Lajčaka je, po rečima našeg sagovornika, potvrda da Srbija ne odustaje  od stava da neće priznati Kosovo i da se ovo pitanje može rešiti samo na osnovu međunarodnog prava i Rezolucije 12 44.

- Ovo je i indikator da su i u EU shvatili da se stvar ne može rešiti onako kako je volja nekih zapadnih centara moći i na način koji ne odgovara ni interesima Srbije ali ni međunarodnom pravu - navodi Milivojević.

Međunarodna koferencija sa Rusijom i SAD

Politički analitičar Dragomir Anđelković podseća da je tokom posete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji jasno rečeno da je EU zadužena za pregovore. Drugim rečima, on je tada podsetio da je SB UN poverio mandat EU da se bavi rešavanjem kosovskog pitanja.

- U momentu kada su se Brisel i Vašington sukobljavali oko toga ko bi trebalo da vodi pregovarački proces, Rusija je podržala EU i to zbog međunardonog prava. Naprosto, SB je institucija koja može da nekome poveri da se bavi pregovorima. Za sada, taj format je evropski - objašnjava Anđelković.

Foto: Fotoilustracija

Na pitanje, da li je ovaj aktuelni format dobar ili će u budućnosti morati da se osmisli neki novi, Anđelković kaže:

- Moglo bi da dođe do međunarodne koferencije gde bi se direktno uključili i Rusija i  Amerika. Za sada je dobro da Rusija konsultativno bude uključena i da svima jasno stavi do znanja da bez poslednje reči SB UN - nema rešenja, a ta reč je uvek uslovljena, po potrebi, i ruskim vetom.

Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je posle 20 meseci pauze video-konferencijom u kojoj su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i Lajčak. Direktan susret dve strane očekuje se u četvrtak u Briselu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
goran

pre 3 godine

Srbija da trazi povratak ili neka sele juzno ako kome ne odgovara

Žigolo

pre 3 godine

I gde su sada Đilas, Jeremić, Obradović i ostali koji lažu ljude da je Vučić izdao Kosovo, da je potpisao i prihvatio priznanje? Čak tvrde da je to uradio još pre 8 godina a u međuvremenu je, taj isti Vučić, izdejstvovao POVLAČENJE priznanja od strane čak 15 država? Koliko treba biti slep kod očiju pa nasedati na priče i spinovanja o izdaji? Neshvatljivo ...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija