• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.07.2020

08:49

NEMA BOLJEG BRANIOCA SRPSKIH INTERESA NA KiM OD VUČIĆA! Dodik: On neće učiniti ništa na štetu našeg naroda, u to sam uveren!

Politika

NEMA BOLJEG BRANIOCA SRPSKIH INTERESA NA KiM OD VUČIĆA! Dodik: On neće učiniti ništa na štetu našeg naroda, u to sam uveren!

Podeli vest

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da pregovarači iz Beograda u dijalogu s Prištinom, s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, sigurno neće učiniti ništa na štetu kratkoročnih ili dugoročnih interesa sprkog naroda i srpske države


- Uveren sam da boljeg branioca srpskih interesa na Kosovu nema od Vučića - rekao je Dodik u intervjuu za današnju Politiku.


On je ocenio i da Srbija više nema potrebu da olako prihvati bilo šta.

- Iako neki ne žele to da prihvate, Kosovo je veoma povezano s Republikom Srpskom. Naše poimanje politike je da razumemo dosledan stav Beograda prema poštovanju integrtiteta i suvereniteta, jer ta stvar ne može da bude parcijalna za Srbiju i BiH - rekao je Dodik.

Podseća da se na pregovorima o statusu Republike Srpke uvek nalazio neko od Srba koji je napadao njihovu poziciju, što ih je lomilo.

- Kada se suparnici suoče s našim stavom, oni imaju komociju da kažu - pa evo ima Srba koji i drugačije misle - navodi Dodik.

Ocenjuje da Vučić mora da ima apsolutnu podršku koja bi ga, prema njegovim rečima, još više obavezivala, a ne da se suočava sa stalnim napadima kako želi razgraničenje, a možda, dodaje Dodik, možda baš oni koji ga napadaju priželjkuju takvo rešenje, pa prave tu vrstu atmosfere.

Komentarišući situaciju u BiH, Dodik kaže da su život i stvarnost u toj zemlji svedeni na opsesiju da se sakriju i zamute problemi.

- Retko ćete u praksi, a verovatno i istoriji naći primer zemlje koja nema nijednu stvar kojom može da se ponosi - kaže Dodik i dodaje da narodi u BiH imaju različitu istoriju, oprečno viđanje sadašnjosti, a dijametralne kada je reč o budućnosti.

Podseća da jednu državu integrišu ljudi, a da je upravo pandemija virusom korona pokazala da je BiH poputno nepotrebna, te da su, kako ističe, glavni faktor bile entitetske vlasti.

- To je zemlja pod moranjem. Dva od tri naroda koja žive u njoj ne žele ovakvu BiH. Ne žele je ni muslimani, oni sanjaju neku svoju BiH - smatra Dodik.

Da je posredi istinska želja za građanskim modelom, kaže Dodik, tražile bi se druge koncepcije, ne dominacija, već jednaka prava svih što je s bošnjačkim političkim opcijama nemoguće obezbediti.

Kada je reč o EU i o zahtevima EU prema BiH, Dodik ističe da je ishod tih integracija unapred poznat ukoliko Evropska komisija insistira na donošenju obavezujuće odluke na nivou BiH bez dogovora entiteta.

- Ako je EK među u zahteve uvrstila i taj da se nivo BiH mora ovlastiti da za evropska pitanja donosi obavezujuće odluke ako o tome nema dogovora entiteta, ishod tih evreointegracija je unapred veoma poznat - ocenjuje on.

Govoreći o saradnji BiH sa NATO, Dodik kaže da u Republici Srpskoj ni vlast ni opoziciji ne žele dalje od Partnerstva za mir.

- Ne želimo dalje od Partnerstva za mir, gde su i Srbija i Rusija - zaključuje Dodik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija