• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EU Observer

30.07.2020

18:27

E, ZBOG OVAKVIH IDIOTA RUSIJA I KINA SU NAM NIKAD VAŽNIJE! Klintonov i Holbrukov saradnik BRUTALAN: SRBIJU PROGLASITI ZA ODMETNIČKU ZEMLJU, AKO NE PRIZNA KOSOVO!

Politika

E, ZBOG OVAKVIH IDIOTA RUSIJA I KINA SU NAM NIKAD VAŽNIJE! Klintonov i Holbrukov saradnik BRUTALAN: SRBIJU PROGLASITI ZA ODMETNIČKU ZEMLJU, AKO NE PRIZNA KOSOVO!

Podeli vest

Dejvid Filips, saradnik Bila Klintona i Ričarda Holbruka, u autorskom tekstu za EU Obzerver, istakao je da Srbiju treba primorati da prizna Kosovo, a ako to ne učini da je onda treba proglasiti za odmetničku zemlju. E, zbog ovakvih idiota Rusija i Kina su nam nikad važnije... Jasno je i šta čeka našu zemlju ako se u SAD ponovo za sve bude pitala duboka država

Ceo autorski tekst Filpsa prenosimo u celosti:

Dijalog Beograda i Prištine nedavno je nastavljen nakon pauze od 20 meseci. Uspešni pregovori moraju biti u vezi sa poznavanjem interesa obe strane kao osnova za kompromis.

Znamo šta Kosovo želi. Premijer Avdulah Hoti insistira na tome da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu unutar njegovih trenutnih granica, a da se Kosovo pridruži međunarodnim organizacijama poput Ujedinjenih nacija.

Omgućavanje vlasnicima kosovskih pasoša da putuju bez viza bilo bi važna mera za izgradnju poverenja i stvorilo bi pozitivnu atmosferu za pregovore.

Šta Srbija želi je manje jasno.

Do sada su napori počivali na pretpostavci da će Srbija normalizovati odnose sa Kosovom u zamenu za članstvo u EU.

Iako nejasno, "poglavlje 35" u osnovi uslovljava težnje Srbije ka EU.

Svaki veliki korak - od sticanja statusa kandidata, preko pokretanja pregovora, do otvaranja poglavlja za pregovore - zahteva poštovanje Poglavlja 35.

Prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja u Beogradu, skoro polovina Srba podržava članstvo u EU.

Još veći broj traži zaposlenje i pristup evropskim tržištima. Na EU otpada 63 procenta ukupne trgovine Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić javno podržava ulazak Srbije u EU, ali - da li zaista želi da Srbija uđe u EU?

Foto: Beta/AP/Tanjug/Fotoilustracija

Vučić želi da ima svoju tortu i da je sam pojede.

Srbija igra dvostruku igru. Koristi EU za finansiranje borbe protiv koronavirusa i Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

U isto vreme, Srbija se pridružila Rusiji i Kini, koristeći ih protiv Zapada da bi izvlačila preferencijalne uslove sa svih strana.

Srbija i Rusija trube o svom zajedničkom slavenskom i pravoslavnom nasleđu, istovremeno šireći saradnju u ekonomskom i bezbednosnom sektoru.

Srbija je ignorisala upozorenja EU, potpisavši sporazum o slobodnoj trgovini sa ruskom Evroazijskom ekonomskom unijom (EEU). Gazpromov gasovod TurkStream počeo je izgradnju kroz Srbiju 2019.

Naftna industrija Srbije, najveća naftna kompanija u Srbiji, u Gazpromovom je većinskom vlasništvu.

Bezbednosna saradnja se takođe širi

Srbija kupuje oružje od Rusije, uključujući borbene avione MiG-29, helikoptere i tenkove.

Rusija je tokom zajedničke vojne vežbe Slavenski štit 2019., u Srbiji bila rasporedila PVO-rakete S-400 u vazdušne.

Srbija je domaćin ruskoj obaveštajnoj bazi u Nišu, koja se maskira kao humanitarni i vatrogasni centar.

Srbiju takođe preferira Kina pa Beograd učestvuje u Inicijativi Pojas i put.

Kina je do danas obezbedila Srbiji 1,5 milijardi dolara Š1,3 milijarde evraĆ zajmova i više od 500 miliona dolara investicija, uključujući kapital za proizvodnju u čeličani u Smederevu i postrojenjima za rudarstvo i topljenje bakra Bor. Beograd je imao koristi od kineske pomoći povodom kovid-19 u medicinskoj opremi, uključujući respiratore, maske i medicinske stručnjake iz Vuhana, gde se virus prvi put pojavio.

Vučić je takođe dvoličan u odnosima sa Kosovom. On je javno srdačan, dok privatno omalovažava Kosovo kao neuspešnu državu i središte organizovanog kriminala. Vučić se nada da će EU jednostavno odustati od uslovljavanja iz poglavlja 35, što će mu omogućiti da ide dalje sa kandidaturom Srbije, a da će ostaviti Kosovo na cedilu.

Foto: fotoilustracija

Da bi se to dogodilo, EU mora da previdi nedostatke Srbije u pogledu vladavine zakona, kao i sistematsko ugnjetavanje medija.

Kosovo mu je pomoglo neuspešnim upravljanjem.

Optužnica protiv predsednika Hašima Tačija za ratne zločine u beogradskom narativu se tumači kao dokaz da je Srbija žrtva, dok je Kosovo izvor nestabilnosti jer podriva regionalnu stabilnost i međunarodni poredak.

Srbija ne može sve imati. Ili će nastaviti ka članstvu u EU, što zahteva priznanje Kosova, što predviđa evroatlantske integracije, ili će nastaviti sa produbljivanjem veza sa antidemokratskim i antizapadnim zemljama kao što su Rusija i Kina.

Za nastavak pregovora trebalo bi odrediti posebne uslove.

Vučić se mora javno obavezati na posredovanje EU, znajući u potpunosti do čega će pregovori dovesti.

Ima mandat, pošto je 21. juna osvojio ogromnu parlamentarnu većinu.

I Srbija i Kosovo moraju da sprovedu svih 33 postojeća sporazuma, priznajući da lavovski deo opstrukcije potiče iz Beograda.

I Srbija i Kosovo moraju da obelodane podatke o 1.500 ljudi koji su nestali iz rata. Većina nestalih su kosovski Albanci, tako da je veći teret na Beogradu.

Rokovi koncentrišu umove

Pregovori ne mogu trajati na neodređeno. I Srbija i Kosovo moraju da prihvate rok.

Dvanaest meseci od nedavnog nastavka razgovora je razumno vreme za dogovor.

Dok ne postoji dogovor koji normalizuje odnose između Srbije i Kosova, pregovori EU i Srbije o kandidaturi Srbije trebalo bi da se obustave. EU treba da insistira na formuli: "nema napretka - nema poglavlja".

Foto: printscreen

Ako Srbija bude nepopustljiva, EU treba da normalizuje odnose sa Kosovom, uključujući priznanje i druge benefite (za Prištinu).

Srbija je na raskrsnici. Ili će Kosovo priznati kao nezavisnu i suverenu državu, ili će biti isključena iz evroatlanskih struktura i ostati sama sa svojim antidemokratskim odmetničkim režimom.

Srbi ga neće zaboraviti, a niti mu oprostiti!

David L. Phillips direktor je programa za izgradnju mira i ljudska prava na Univerzitetu Kolumbia. Njegov rad sa ambasadorom Ričardom Holbrukom kao višim savetnikom State Departmenta opisan je u njegovoj knjizi pod nazivom oslobađanje Kosova: prisilna diplomatija i SAD Intervencija).




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rajko

pre 3 godine

Pa gospodo americka povedite sve Albance u Ameriku i daj te im deo Kalifornije, i problem ste resili. Vi bi da otimate i delite tudje a svoje nedate. Malo sutra

Marcco

pre 3 godine

Klasičan lobista... priča za šta je plaćen, deo "konsultanskih" naknada koristi za kupovinu medijskog prostora, pa i u ovom not-for-profit mediju, EU Observer-u. Jeste non-for-profit ali neko mora da pokrije troškove. Zašto to ne bi bile narko-bande sa sopstvenom polu priznatom državom.

srbo

pre 3 godine

Istina kako o shiptarskim zločinima, a tako i o ustaškim zverstvima kod političkih protuva koje su osmislile i podržale fašizam i trgovinu ljudskim organima kako u SAD tako i u EU stvara veliku nervozu, jer bi mogli i da stradaju. Brutalna i prljava kampanja protiv Trampa i zaguljena podrška Merkel šiptarskom ološu, govori da su iscrpili vreme i da gubitak izbora može biti koban i po njih.

simo peric

pre 3 godine

nije cudo za ameriku ali ovi domaci izdajnici, djilkos, bosko, radulovic i.. njih treba dobro naucit pameti. kad je najvaynije oni izdaju. dabogda im se sjeme zatrlo.

petrovic ranko

pre 3 godine

Dokaz USA prepotentnosti,dokaz da nikada ne treba ući u EU,dokaz da nikada ne treba priznati Kosovo,dokaz da samo Rusija koja izgovara molitve na istom jeziku kao i mi, može biti prijatelj,dokaz da Kina mora da bude prisutna u Evropi i drži na lancu beskičmene koloniste.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17