• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.08.2020

10:35

OVO MORATE DA PROČITATE! KUSTURICA ODGOVORIO MARKOVIĆU: Gorane Srbine, nije dobro kada bezbožnik spominje dušu, čovjek koji napravi film o Bernaru Leviju NIKOME NEMA PRAVA DA MORALIŠE!

Politika

OVO MORATE DA PROČITATE! KUSTURICA ODGOVORIO MARKOVIĆU: Gorane Srbine, nije dobro kada bezbožnik spominje dušu, čovjek koji napravi film o Bernaru Leviju NIKOME NEMA PRAVA DA MORALIŠE!

Podeli vest

Poslije svega brineš za moju dušu? Ti i ja se ne razlikujemo samo u brizi i nebrizi prema hrišćanima Kosova i Crne Gore, razumjevanju politike i istorije. Sumnjam da ti vjeruješ u vječnost duše kao ja, jer da je obrnuto ne bi mogao da praviš film o Bernar-Anri Leviju, psu rata, čovjeku koji gdje god se pojavio u vijetnamki prijatne kafa boje, tu je počinjao rat

Reditelj Emir Kusturica poslao je pismo Goranu Markoviću. Pismo prenosimo u celosti:


Zabetonirana duša

Dragi Gorane Srbine,

Ne znam sa kojim spomenikom Stefana Nemanje si uporedio ovaj koji ti se ne sviđa. Vjerujem da ti znaš i ako je tako, molim te da mi javiš. Kada bih ja znao da postoji skulptura praocu Srbije u posljednjih osamsto godina, rekao bih ti lično. Sigurno ti ne bih javljao preko Peščanika. Ima hiljadu načina da se povežu poznanici sa filmskih festivala i sa rekreativnih utakmica u fudbalu koje su odigrane za vrijeme mog služenja vojnog roka u Beogradu kada ti je Petar Božović udjelio snažan kompliment nazivajući te kraljicom tijela. Bilo bi neukusno kada bih ja tebe na javnom mjestu uputio na mnogo manje odricanje od onog na koje ti mene tjeraš.

GORAN MARKOVIĆ PROZIVA EMIRA KUSTURICU ZBOG SPOMENIKA STEFANU NEMANJI?! Vesić rasturio režisera: On je odlučio kako će izgledati serija o Nemanjićima koja je DOŽIVELA FIJASKO!

 

Tražiš da se moralno distanciram ne samo od spomenika imenjaku Nemanji, nego i od autora koji je u Njujorku postavio spomenik Lenonu, u Moskvi ruskom caru, i da ne nabrajam sve ukrase koje je ruski umjetnik i akademik Aleksandar Rukavišnjikov rasuo po svijetu. Kada bih bio prisiljen da te javno prozovem da nešto mijenjaš, insistirao bih da se odrekneš borbe protiv „malignog Ruskog uticaja” (ovo je samo jedna u nizu akcija u kojima ti učestvuješ od devedesetih otkad djeluješ na sceni dostavljanja i prijavljivanja svog naroda zapadnom hegemonu i sada si se okrenuo protiv mene ). Umjesto toga, recimo, pozivam te da izoštriš smisao za stradanje hrišćana na Kosovu i Metohiji ili u Crnoj Gori? Ne samo zbog hrišćanske kulture nego i tvoje sekularne građanske politike kojom se, za razliku od mene, baviš, a ne znaš da ona ne postoji bez istorije koju je upravo Stefan Nemanja, imenjak, započeo na Balkanu.

MARKOVIĆU, GDE SI BIO KAD JE NARODNI MUZEJ BIO ZATVOREN 15 GODINA?! Ratko Dmitrović stavio tačku na kritike spomenika Stefanu Nemanji!

Nije dobro, Gorane Srbine, kada bezbožnik spominje dušu, tako da tvoje pitanje „gdje će mi duša“ ako se ne ogradim od odluke žirija koja će, navodno, uništiti Beograd, nije samo proizvoljnost filmadžije čije su stvaralačke bisage presušile, između ostalog izbjegavajući godinama političku dimenziju u tvojim filmovima i vjerovanju da je ta delatnost samo zabava. Sada je politika postala tvoja sudbina rođena u „užasu praznine“ tvog filmskog žanra.

 

 

Poslije svega brineš za moju dušu? Ti i ja se ne razlikujemo samo u brizi i nebrizi prema hrišćanima Kosova i Crne Gore, razumjevanju politike i istorije. Sumnjam da ti vjeruješ u vječnost duše kao ja, jer da je obrnuto ne bi mogao da praviš film o Bernar-Anri Leviju, psu rata, čovjeku koji gdje god se pojavio u vijetnamki prijatne kafa boje, tu je počinjao rat. On je služio kao prethodnica pljačkaškim pohodima Obame, Klintonovih, Sarkozija! Đe ti se potopila duša, zemljače. Čovjek koji napravi film o Bernaru Leviju gubi licencu javnog delatnika i nikome nema pravo da kroji moralne norme, a kamoli da se interesuje za sudbinu nečije duše i brine o njenom kretanju. Dakle, tvoj vapaj za mojom dušom, bio je priznanje praznine u kojoj živi jedan bezdušni tip.

Razumio sam da si tada bio dekintiran, pa te moralno posrnuće odvelo repatom vampiru Leviju i da si napravio film zbog kog si zabetonirao vlastiti duh u blato nezadovoljstva i lošeg starenja, a ono malo duše koju si davno izvrtio u svojim filmićima, procurilo je kroz prazne džepove i sada zvecka kroz sitniš koji si dobio zauzvrat od francuskog ratnohuškača. Vidio sam tvoje lice na Jutjubu kada je ovaj filosofski kepec u Beogradu popio tortu u facu i nije ti bilo drago, ali na tvom licu nije bilo sažaljenja prema investitoru. Nisi se ti nikada do kraja poistovjećivao sa idejama, a za taj film vjerovatno ni lova ni nije bila velika!


Emir Kusturica


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
on

pre 3 godine

... biti i ostati čovek nije svačija stvar. Za šaku dolara prodati veru i narod je neljudski! Ima bogatih ali umno siromašnih, da upravo jadnih i na zemlji nepoželjnih. Jedan veliki čovek Emir Kusturica je i ostaje zauvek IDOL!!!

Lala iz Banata

pre 3 godine

...Грађанска Србија, или тзв. "Трећа Србија", је смрдљиви леш буржоаске идеологије, којој је све национално непријатељско, а све ЛЕВИЧАРСКЕ ИДЕЈЕ потреба за "кумуњарским" превратом...Они се са сетом сећају "свог" 05. Октобра, и контра-револуционарног паљења скупштине Србије, када је најгори грађански шљам те "Треће Србије", дошао на власт, и под маском успешне транзиције покрао српску државну имовину, напунивши своје ЖУТЕ ЏЕПОВЕ...( Сетимо се само упада калашњиковима у Београдску Банку, и тада бескрупулозне пљачке њеног сефа и уметничких дела, а потом проглашења њеног банкротства...Зна се ко је био коловођа ипод маске, и потом оснивач националне штедионице, а "чувена" мама постала њен ... - већински власник...!)

kralj

pre 3 godine

Kusto care,kraljino,ljudska gromado...Ne znam da li će Marković ukapirati tvoj odgovor,ne verujem u njegovu sposobnost da shvati tvoj intelekt,on nije iz tvoje lige a i ne verujem da bi i da će ikad uspešno proći kvelifikacije za nju

zoran

pre 3 godine

Divno je slušati Kusturicu..on uvek zna zašto radi.

Milan

pre 3 godine

Svaka ti je na mestu, Emire! Goran Marković je šuplje drvi, odavno. Krugodvojkaš. Anacionalna vedeta dostojna svakog prezira.

petrovic ranko

pre 3 godine

Bravo Kusto....vi ste predvodnik zrele intelektualne javnosti našeg naroda.Pokušavaju da rasture javni prostor,da ga zagade,da dovedu svest građana do besmisla..ČESTITAM,pratimo vas,vodite građane Srbije pravim putem.

ivica

pre 3 godine

Bravo Emire Srbine,unistio si ga,kakav odgovor........

Jovan

pre 3 godine

Kakvog sve ološa ima! Posle osam vekova konačno se neko setio da vraća naš identitet, ali eto ima likova koji to ne vide. Svaka čast Kusturici na odgovoru.

Mica

pre 3 godine

Kusturica je pravi Srbin. Tako je, dobar odgovor.

Mikan

pre 3 godine

Markovic moze da ima svoje licno misljenje o spomeniku, da li mu se svidja ili ne. Ali da na ovakav nacin blati spomenik Stefanu Nemanji i svetski priznatog i uspesnog autora je apsolutno dno.

Luka

pre 3 godine

Prostim jezikom, Kusturica je jedna CARINA. Covek je toliko svestran, ekscentrican, pametan, da ne pricamo da pravi najbolje filmove na svetu.

Pele

pre 3 godine

Bruka je i jadan onaj ko se stidi sopstvene istorije i vladara.

Lenka

pre 3 godine

Goran Markovic je minijaturan reditelj , kao i covek, u odnosu na Kusturicu. Trebalo bi da zahvali dragom Bogu, sto su mu roditelji bili vrhunski glumci ( pok. Rade i pok. Olivera Markovic) , zahvaljuci kojima je i postao nazovi reditelj.

SRB IN

pre 3 godine

Кусто легендо, прво марковић је србин колико и борис милошевић и милорад пуповац , а друго, обичан кумровачки ђачић који није одмакао од Зорана и песмице "Питате ме зашто волим тита" ( и павелића, и хортија, и бајрам цурија, и мила ђукановића, и хитлера...)

Tanja

pre 3 godine

Markovic je od Kus turice dobio pravi i adekvatan odgovor.

M Novosel

pre 3 godine

Sve što je Kosturica napisao su činjenice.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija