• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

27.08.2020

19:28

SRPSKI ŠAH-MAT ZA SARAJEVO! AEORODROM U TREBINJU, AUTO-PUT I MOST PREKO SAVE... Novi projekti objedinjuju Srbiju i Srpsku kao jedinstven nacionalni prostor!

Politika

SRPSKI ŠAH-MAT ZA SARAJEVO! AEORODROM U TREBINJU, AUTO-PUT I MOST PREKO SAVE... Novi projekti objedinjuju Srbiju i Srpsku kao jedinstven nacionalni prostor!

Podeli vest

Realizacija čitavog niza projekata između Srbije i Republike Srpske, od ekonomskih preko kulturnih i prosvetnih do zajedničkog praznika, jača jedinstveni nacionalni prostor, a pritom ne ugrožava nikog i poštuje principe Dejtonskog sporazuma

Ekonomske i kulturne mera, najavljene na sastanku političkih rukovodstava Srbije i Republike Srpske, odvijaće se u okvirima dozvoljenih i prihvatljivih granica, ocenjuje profesor Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Miloš Šolaja, koji smatra da je tako nešto odavno trebalo da se dogodi.

Zajednički prazni za početak

Zajednički praznik Dan srpskog jedinstva i slobode (15. septembar - proboj Solunskog fronta 1918.), usklađivanje školskih programa, kao zajedničke mere za očuvanje jezika i pisma nalaze se na spisku kulturno - prosvetnih mera najavljenih na zajedničkom sastanku najviših zvaničnika Srbije i Srpske u sredu.

Ekonomski deo mera odnosi se na finansijsku podršku Srpskoj, kao i na realizaciju infrastrukturnih projekata - izgradnju aerodroma u Trebinju i izgradnju 17 kilometara auto-puta od mosta preko Save na granici do Bijeljine. Takođe, bilo je govora o podršci mladim poljoprivrednicima i malim preduzećima.

- Pre svega, radi se o ekonomskom jačanju i usklađivanju i, u pravnom i svakom drugom smislu, usklađivanju drugih oblasti koje su bitne za jačanje ekonomskih veza. Apsolutno se radi i o tome da se na kulturno-obrazovnom planu, u smislu razvoja i jačanja kulturnog identiteta, prostor razvija kao potpuno jedinstven nacionalni prostor, što je sasvim prirodno i normalno - kaže za Sputnjik profesor Šolaja.

Jedinstven nacionalni prostor koji ne ugrožava nikoga

Pri tome, ne ugrožava se nijedan od temeljnih principa na kojima počiva region jugoistočne Evrope, dodaje on.

PUTINU PREKIPELO! HAPŠENJE RUSA U BELORUSIJI JE OPERACIJA UKRAJINSKIH I AMERIČKIH SLUŽBI! Osveta Moskve biće strašna, OVO NEĆE PROĆI TEK TAKO!

- Ne ugrožava se ničija bezbednost, nema pretnje nikakvim izvorom opasnosti. Trebalo bi da shvatimo da svako jačanje saradnje u regionu doprinosi jačanju i stabilnosti, i bezbednosti, i ekonomskom razvoju regiona, a to se svakako odnosi i na najosetljivije pitanje, na Bosnu i Hercegovinu - objašnjava Šolaja.

Foto: printscreen RTV Pink

Republika Srpska, kao bosanskohercegovački entitet ima svoj međunarodnopravni i politički subjektivitet i ima mogućnost da se razvija zajedno sa Srbijom u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama, potpisanim 2006. godine. Na taj način, prema Šolajinim rečima, najava mera na ekonomskom i kulturnom planu su „dejtonski čiste", a takođe mere znače i unapređivanje pomenutog sporazuma.

Srećna okolnost - ojačana Srbija.

- Od početka jugoslovenske krize, odnosi Srbije i RS nisu bili loši. Bilo je padova i uspona, ali uglavnom su bili korektni, kvalitetni i dobri, jer bilo ko da je na vlasti u Srbiji ili u RS, sarađivali su na mnogim poljima i usklađivali su politike i razumevali su se - podseća Šolaja.

DA LI JE OVO RAZLOG ZAŠTO ZAPAD RUŠI LUKAŠENKA?! OVO SE NE PRAŠATA, zlatne rezerve Belorusije vraćene iz inostranstva - DO POSLEDNJE UNCE!

Sada je srećna okolnost da je Srbija u poslednjih nekoliko godina ekonomski ojačala, da može da ekonomski pomogne Srpskoj, a, kako ističe sagovornik Sputnjika, dobila je i na političkom ugledu, tako da se prema delovima svoje nacije u drugim državama odnosi prilično slobodno.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Oluja 1995

pre 3 godine

Samo gradite.Ako ponovno zakuhate rat u BiH,trebat će vam i autoceste i aerodromi...za bježaniju.???????

KAKO MOŽE PRIŠTINA, A NE MOŽE SRPSKA? Dejton nam brani pravo na SAMOOPREDELJENJE!
Balkan

KAKO MOŽE PRIŠTINA, A NE MOŽE SRPSKA? Dejton nam brani pravo na SAMOOPREDELJENJE!

Radovan Kovačević, portparol vladajuće SNSD u Republici Srpskoj, izjavio je da Srbija definitivno treba da postavi pitanje kako je moguće da konstitutivni narod, koji oduvek živi na ovim prostorima i Republika Srpska, čiji je status međunarodno potvrđen u Dejtonu 1995. godine, nemaju pravo na samoopredeljenje, a jedna nacionalna manjina koja je naselila deo teritorije Srbije ima to pravo

25.08.2020

16:33

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija