• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs

30.08.2020

23:34

Ana Brnabić za Jerusalim post: Nadovezujući se na istoriju, Srbija modernizuje svoje partnerstvo sa Izraelom

Politika

Ana Brnabić za Jerusalim post: Nadovezujući se na istoriju, Srbija modernizuje svoje partnerstvo sa Izraelom

Podeli vest

Iako se Srbija neobuzdano ponosi istorijom istinskog prijateljstva između Srba i Jevreja, kao i našim zajedničkim i pojedinačnim tragedijama, naša zajednička budućnost želimo da se fokusiramo, napisala je premijerka Srbije za Jerusalim post

U julu 2018. predsednik Reuven Rivlin posetio je Srbiju, gde se pridružio srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću prilikom preimenovanja ulice po cionističkom vizionaru Teodoru Herzlu, u beogradskom naselju Zemun. U Beogradu je rabin Juda Ben Shlomo Hai Alkalai odgajao Herzlov deda i otac, postavljajući intelektualni temelj jevrejske države.

Devedeset godina kasnije, Srbija je postala prva država na svetu koja je podržala Balfurovu deklaraciju. U pismu Davidu Albali, srpsko-jevrejskom ratnom heroju koji se hrabro borio za Srbiju u Prvom i Drugom balkanskom ratu i u Prvom svetskom ratu, ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama podržao je Balfurovu deklaraciju. Ovo je prvi put da se bilo koja vlada pozvala na zemlju „Izrael“.

 

Srpski ambasador je lepo zaključio pismo Albali, rekavši: "Biće tužno da vidimo da neko od naših jevrejskih sugrađana odlazi od nas da se vratimo u svoju obećanu zemlju; ali mi ćemo se utešiti u nadi da će oni ostati braća i da će ostaviti s nama dobar deo svog srca i da će oni biti najjača veza između slobodnog Izraela i Srbije “.

I zaista, to je bilo, jeste i biće uvek tako. Svakako, Srbija nikada neće zaboraviti naše zajedničko stradanje, posebno 500.000 Srba i 30.000 Jevreja koje su na stravično sadistički način ubili hrvatski ustaški fašisti u logorima za istrebljenje poput Jasenovca, što se izričito obeležava u Jad Vašemu, ili sopstvenu patnju, kao što je npr. trajno iskorenjivanje 200.000 Srba sa Kosova i etničko čišćenje 250.000 Srba iz Hrvatske tokom 1990-ih, od kojih se samo deo vratio svojim kućama.

Foto: Beta

Iako se Srbija neobuzdano ponosi istorijom istinskog prijateljstva između Srba i Jevreja, kao i našim zajedničkim i pojedinačnim tragedijama, i ništa ne može da potkopa snagu ovih veza, naša zajednička budućnost želimo da se fokusiramo.

Upravo ovog marta, predsednik Vučić je preduzeo važan korak ka transformaciji buduće saradnje između obe nacije govoreći na Političkoj konferenciji Američkog izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, DC. Tamo je predsednik Vučić izjavio da će Srbija uskoro otvoriti poglavlje Privredne komore zemlje i zvaničnu državnu kancelariju u Jerusalimu. Srpska zvanična zastava sada će visjeti visoko u tim državnim zgradama, pored naše ambasade u Tel Avivu.

Kako je predsednik Vučić izjavio, „to je naš način iskazivanja poštovanja jevrejskom narodu.“ Odluka je takođe gest iskrene zahvalnosti za odbijanje Izraela da prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti koje su izdale vlasti u našoj južnoj pokrajini Kosovo. Ovo je istorijsko, kulturno i versko jezgro srpske nacije - naš Jerusalim.

Naša problematična prošlost i trenutni izazovi čine nas umornim od budućih pretnji našoj bezbednosti. Kao takvi, smatramo presudnim razviti još bliže odbrambene veze. Predsednik Vučić je jasno stavio do znanja da Srbija planira da odgovori na neobranjivi pokret bojkota, otuđenja i sankcija (BDS) radnjama, a ne rečima. Naša zemlja će od Izraela kupovati odbrambeno oružje, i to ne malo, kao deo našeg doprinosa njegovoj bezbednosti.

Na ekonomskom frontu, Srbija se nada daljem proširenju dvosmernih investicija i sprovođenju sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA) sa Izraelom - jednom od najrazvijenijih, najdinamičnijih i najsofisticiranijih ekonomija na svetu. U isto vreme, srpska tehnološka industrija je među najbrže rastućim u Evropi, predstavljajući više od 10% bruto domaćeg proizvoda, i zrela je za prošireni angažman sa svojim izraelskim kolegom.

Srbija je jedina država na svetu koja ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom i Turskom. Dodavanje Izraela na ovu listu stvorilo bi dodatne mogućnosti za ekonomsku saradnju između srpskih i izraelskih komercijalnih aktera.

Srpski i jevrejski narod znaju sve o svojoj zajedničkoj istoriji, koju niko ne može poreći, poreći ili izbrisati. Sada je vreme da se ta zajednička istorija iskoristi za modernizaciju partnerstva naših dveju zemalja. I Srbija i naši prijatelji u Izraelu posvećeni su ovom naporu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija