• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.08.2020

20:04

"NOVAC IZ BEOGRADA I KLETVE SPC SRUŠILE ĐUKANOVIĆA"! SARAJEVO I ZAGREB PATE ZBOG POBEDE SRBA! Rojters strahuje da je Crna Gora pala u ruke Moskve i Beograda, DW analizira hoće li Milo pobeći iz zemlje...

Politika

"NOVAC IZ BEOGRADA I KLETVE SPC SRUŠILE ĐUKANOVIĆA"! SARAJEVO I ZAGREB PATE ZBOG POBEDE SRBA! Rojters strahuje da je Crna Gora pala u ruke Moskve i Beograda, DW analizira hoće li Milo pobeći iz zemlje...

Podeli vest

Mediji u regionu, ali i najveće svetske agencije i dalje se na udarnim stranicama i terminima bave padom Mila Đukanovića i pobedom opozicije u Crnoj Gori

Mnogi optužuju Srbije da je presudno doprinela padu režima u Podgorici!  

Najdalje je otišao bosanski portal Klix.ba koji piše kako su parlamentarni izbori u Crnoj Gori ogoleli su ulogu Rusije, Srbije i Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji, što će, upozoravaju, postati matrica delovanja u svim zemljama Zapadnog Balkana, među kojima su najranjivije Bosna i Hercegovina i Kosovo.

DPS na čelu sa Milom Đukanovićem osvojila je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 35,12 posto glasova i ne može zajedno sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima formirati vlast. Koalicija Za budućnost Crne Gore, sastavljena od proruskih stranaka, osvojila je 32,52 posto glasova u velikoj meri zahvaljujući kampanji Srpske pravoslavne crkve čiji su sveštenici, krajnje nedemokratski, političkim oponentima "bacali kletve i pretili prokletstvom", piše ovaj partal.

Hravtski Index.hr piše kako je Đukanović nakon 30 godina doživeo poraz, ali da ipak nije izgubio vlast!

Prvi put u svojoj tridesetogodišnjoj političkoj karijeri Đukanović se preračunao te je DPS osvojio 35 posto glasova, što po svemu sudeći neće biti dovoljno da s malim koalicionim partnerima ponovno formira vladu, rezonuje Index.

Ovaj portal pozabavio se i sa budućom vladom koju će kako navodi formirati prosrpska koalicija "Za budućnost Crne Gore" sa koalicijama "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo". Index lamentira o tome koliko će se nova vlast Crne Gore baviti krizom, a koliko ulizivanjem Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC). 

Po njima prvi signali nisu preterano ohrabrujući, jer se lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sastao sa mitropolitom SPC Amfilohijem.

S druge strane, većina medija u Makedoniji prosto konstatuje da je Đukanović posle višedecenijske vladavine pao. Oni se ne bave time ko je za to kriv u kolika je u tome uloga Srbije, Rusije i SPC.

KRIVOKAPIĆ, BEČIĆ I ABAZOVIĆ VEĆ PRAVE VLADU! OVO SU ČETIRI PRINCIPA BUDUĆE VLASTI! Nema čekanja, ne sme se dati šansa Milu da...

Nova Makedinija konstatuje da je Đukanović izgubio izbore, ali i da će sve učiniti da on i njegoiva DPS ostanu na vlasti.

Foto: Tanjug/Risto Božović

Strane agencije, takođe, konstatuju da je Đukanović izgubio, ali navode i da bi se Crna Gora sada mogla prilbližiti Srbiji i Rusiji. Ipak, ne očekuju da Crna Gora istupi iz NATO-a ili odustane od nastojanja za pristupanje EU.
 
AP navodi da, iako je DPS osvojio nešto više glasova, opoziciona koalicija "Za budućnost Crne Gore" ima veći potencijal da sa drugim učesnicima izbora formira vladajuću koaliciju.

TRAMP I MERKEL U KLINČU ZBOG SRBIJE! Beograd je za njih "zlatna koka" koja im može produžiti život! ULOG JE PODIGNUT NA NIKAD VIŠI NIVO!

BBC konstatuje da Đukanović nikada nije izgubio izbore, a da je na jučerašnjim zabeležio dosad najslabiji rezultat - što bi moglo dovesti do prvog slučaja transfera vlasti u Crnoj Gori putem izbora.

Rojters ističe da bi prosrpski orijentisana vlada Crnu Goru mogla približiti Srbiji i Rusiji, ali da se ni u tom slučaju ne očekuje da Crna Gora istupi iz NATO-a ili odustane od nastojanja za pristupanje EU.

Nemački radio Dojče vele ocenjuje da se crnogorski predsednik i lider DPS predugo predstavljao kao rešenje, a zapravo je odavno postao glavni problem Crne Gore, u oštrom komentaru u kojem navodi da Đukanović ima izbor između dve opcije - egzila ili stvaranja daljeg razdora u zemlji.

Kako se navodi, ovaj drugi scenario bi Đukanovića mogao dovesti do sudskog ishoda, koji mu se ne bi svideo, jer mu se može desiti da mu sude upravo oni preletači koji su do maločas po njegovoj volji sudili drugima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

A ko ga je vukao za uši da pored priznavanja Kosova među prvima, sklapanja neke nove azbuke i novog naziva jezika, osnivanje neke crnogorske crkve potegne i de-facto konfiskaciju imovine Srpske pravoslavne crkve? E taj koji ga je nagovorio na to je zaslužan za ovakav iskod po Milu. To je ono što je prelilo kap u čaši. A s obzirom da je tom zakonu predhodila analiza NATO-a da je SPC anti NATO i da to treba da se reši, treba zahvaliti Jensu Štoltenbergu...

NIKOLAKRAJINALONDON

pre 3 godine

Ako je netko zadrzao vlast, kako je onda dozivio poraz ?

aco

pre 3 godine

Cuj bosanaca oni pricaju o demokratiji a postavljaju izetbegovica koji je izgubio sve glasove.

Maks

pre 3 godine

Dosta je bilo, stara izreka glasi : radi sta hoces a ne koliko hoces.

Izbori 2024

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija