• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.09.2020

08:45

ALBANSKI LOBISTA I SRBOMRZAC POKUŠAVA DA IZVRŠI PRITISAK NA VUČIĆA! PRED RAZGOVORE U BELOJ KUĆI IZNEO SRAMNE TVRDNJE I OPTUŽBE!

Politika

ALBANSKI LOBISTA I SRBOMRZAC POKUŠAVA DA IZVRŠI PRITISAK NA VUČIĆA! PRED RAZGOVORE U BELOJ KUĆI IZNEO SRAMNE TVRDNJE I OPTUŽBE!

Podeli vest

Najuticajniji albanski lobista u SAD, demokratski kongresmen Eliot Engel, dao sramnu, beskrupuloznu izjavu pred razgovore u Beloj kući - da je konačno rešenje sukoba između Beogarda i Prištine, kao i za mir u regionu, potrebno uzjamno priznanje lažne države Kosovo

Albanski lobisti pokušavaju svim silama da izvrše pritisak na predsednika Srbije  pred same razgovore u Vašingtonu kako bi se na stolu našao papir o priznavanju lažne države Kosovo!

Engel je juče istakao da je obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine predugo trajalo, da je to zadržavalo razvoj regiona, ali i da je konačno rešenje sukoba samo uzajamno priznanje samoproglašene države Kosovo.

„Obnavljanje dijaloga između Kosova i Srbije ove nedelje u Vašingtonu predstavlja pozitivan razvoj događaja. Sukob između dve zemlje predugo je trajao i previše je naštetio životima. Zadržao je razvoj regiona i zaustavio njegovu punu integraciju u Evropu. Davno je prošlo vreme da se spor okonča jednom zauvek. Konačno rešenje sukoba mora obuhvatiti nekoliko ključnih principa: ono mora dovesti do uzajamnog priznavanja od strane Kosova i Srbije. Ona mora da otvori put Kosovu i Srbiji za ulazak u sve severnoatlantske strukture, uključujući Evropsku uniju i NATO. I, ona mora Kosovu odobriti punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama i drugim važnim međunarodnim organizacijama, kako bi moglo da napreduje kao i svaka druga zemlja", rekao je Eliot.

Ipak, kako i sam Engel kaže, Vučić se jasno usprotivio razgovoru o priznanju nezavisnosti tzv. Kosova, već se srpska delegacija otišla u SAD kako bi razgovarala isključivo o ekonomskim pitanjima.

„Ali, sporazum o okončanju sukoba je malo verovatan. Predsednik Srbije Vučić, koji udaljava svoju zemlju od severnoatlantske zajednice i ppribližava je Rusiji, usprotivio se stavljanju uzajamnog priznanja na sto. U stvari, srpska delegacija kaže da na razgovore dolazi samo da bi razgovarala o ekonomskim pitanjima. Iako nema ništa negativno u povećanom trgovinskom i ekonomskom razvoju, ovo je politički sukob koji zahteva političko rešenje."

Foto: Printskrin video

Eliot, kao najuticajniji albanski lobista u SAD, očigledno je prigrlio Hotijev cilj pregovora - postizanje sporazuma o uzajamnom priznavanju.

"Podržavam što je Avdulah Hoti postavio jasan i izvodljiv cilj pregovora: „postizanje sporazuma o uzajamnom priznavanju, bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova“. Kosovo zaslužuje normalnu budućnost u kojoj njegovi ljudi mogu slobodno putovati i stajati rame uz rame sa onima iz svetskih demokratija, uključujući Sjedinjene Države."

„Posle više od dve decenije neprijateljstva, nadam se da će se obe strane konstruktivno međusobno povezati i da će Sjedinjene Države delovati kao pošten i pošten posrednik koji će državama pomoći da prihvate dijalog i postignu mir.“, završio je Engel.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aleksandar

pre 3 godine

Neko bi trebao da poduči malo ovog Engela, šta znači reč pregovori, kao i šta je značenje reči kompromis. To što on govori nema veze ni sa pregovorima ni sa kompromisom. A na diktate i nametanja, valjda je to do sada svima postalo jasno kroz istoriju, Srbija ne pristaje. Tako da ako su već prihvatili da se pregovara i traži nekakav kompromis, moraju naučiti da se u takvim prilikama pita ponešto i suprotna strana i da nema mesta maksimalističkim zahtevima. Engel time jasno pokazuje da pripada onom kovu Političara koji je davno već poslat u istoriju zbog svojih ostrašćenosti i neefikasnosti.

milan lala

pre 3 godine

Sta nas briga sta prica ovaj siptar . Jednostavno koje bre on, na ovake supke netreba se obazirati sta oni blebecu.

srbo

pre 3 godine

Engel je lobista i predlog bez argumenata u ovoj priči nema težinu, neprihvatljivo je jer do sada takav stav nije pomerio ni odnose ni pregovore zahvaljujući stabilnosti Srbije i podršci koju ima zahvaljujući Rusiji i Kini. Vreme takvih principa i asimetrije u odnosima i razgovorima je prošlo, tako da ni šiptarska mafija neće moći pomoći.

kiza

pre 3 godine

A jeste ovaj Engel izgubio živce. Nije loš znak

AS

pre 3 godine

Informeru, zasto objavljujete ostrascenog albanskog lobistu kad je on autsajder u svakom pogledu!

Čarapan

pre 3 godine

Gospodine MEngele vreme je da odradite svaki dolar koji su u vas uložili .Tako funkcioniše zapadna demokratija ,što više dolara to više uterivanja demokratije.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija