• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.09.2020

14:07

HRVATI, PRAŠTAMO VAM, ALI NE ZABORAVLJAMO! Dačić otvorio izložbu JASENOVAC - PRAVO NA NEZABORAV

Politika

HRVATI, PRAŠTAMO VAM, ALI NE ZABORAVLJAMO! Dačić otvorio izložbu JASENOVAC - PRAVO NA NEZABORAV

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, otvorio je danas u Kragujevcu izložbu "Jasenovac - pravo na nezaborav" i istakao da je Srbija pružila ruku pomirenja, a očekuje da u današnjoj Hrvatskoj imamo saveznika u očuvanju kulture sećanja na Jasenovac

Ministar Dačić je naglasio da je neophodno javno i jasno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine.

Naglasio je da ne smemo dozvoliti nasilno, niti perfidno menjanje pogleda na prošlost i istorijske činjenice, jer se time relativizuju i negiraju genocidne i zločinačke politike prema celim narodima.

DRITAN ODGOVORIO AMBASADORU CG U PRIŠTINI! Posle ovih reči Milovom činovniku neće pasti na pamet da deli "prijateljske" savete!

JOŠ JEDNA DRŽAVA PRECRTALA HRVATE! Komšijama se ne piše dobro!

Dačić je posebno ukazao na to da, ukoliko ne negujemo kulturu sećanja i nismo na oprezu, rizikujemo da nam se ponovi tragična sudbina.

Foto: Tviter/ Mihailo‏ @m_delx

Ulogu u tome, kaže, moramo imati svi mi kao pojedinci, ali i kao društva i države u regionu Balkana, jer svi zajedno, kao potomci i žrtava i zločinaca imamo odgovornost za zajedničku budućnost.

- Srbija je pružila ruku pomirenja, a očekujemo da u današnjoj Hrvatskoj imamo saveznika u očuvanju kulture sećanja na Jasenovac, koji mora ostati simbol Drugog svetskog rata - stradanja Srba, Jevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija i simbol masovnog i besprimerno surovog ubijanja - zaključio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

(VIDEO) MILOGORCI PRETE UZ USTAŠKE PESME! Ne vole pravoslavne svetinje, ALI ZATO OBOŽAVAJU TOMPSONA!

DODIK ODAO POŠTU USTAŠKIM ŽRTVAMA U GARAVICAMA! 12.000 ljudi, među kojima i VELIKI BROJ DECE, zverski ubijeno u jednom od najvećih SRPSKIH STRATIŠTA U NDH!

On je podsetio da je januara 2018. godine imao priliku da otvori sličnu izložbu u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, koja je bila deo obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust.

Ove izložbe su, kako je naveo, jedan deo našeg napora da očuvamo kulturu sećanja što je ujedno i naš doprinos odgovornom odnosu prema prošlosti.

- Ne postoji opravdanje za odsustvo sećanja na zlodela i za zaborav i zanemarivanje obaveza koje iz tog sećanja proizlaze. Odgovorno ophođenje prema istoriji omogućava nam odgovorno delanje u današnjem trenutku, jer tragedije poput onih koje su zadesile srpski i jevrejski narod u Drugom svetskom ratu ne smemo da zaboravimo i ne smeju nam se ponoviti - rekao je Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 3 godine

У СВОЈЕ ИМЕ,МОЖЕШ САВОЈИМА ОПРАШТАТИ,АЛИ НЕ У НАШЕ ИМЕ.СРБИ НЕМАЈУ НАМЕРУ НИКОМЕ И НИШТА ДА ОПРОСТЕ !!!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija