• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. BABIĆ D. KLJAJIĆ

14.09.2020

16:47

OTKRIVAMO! PREDSEDNIK AMERIKE MOGAO BI USKORO DA BUDE U BEOGRADU! Tramp stiže u Srbiju odmah posle izbora?!

Politika

OTKRIVAMO! PREDSEDNIK AMERIKE MOGAO BI USKORO DA BUDE U BEOGRADU! Tramp stiže u Srbiju odmah posle izbora?!

Podeli vest

Donald Tramp ozbiljno razmatra mogućnost da posle reizbora za predsednika SAD u okviru "balkanske turneje" već u novembru poseti našu zemlju. Oduševio ga podatak da ga u SAD podržava čak 89 odsto Srba

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp mogao bi već krajem ove godine da poseti Srbiju! Prema tvrdnjama naših odlično obaveštenih diplomatskih izvora, Tramp sa najbližim saradnicima ozbiljno razmatra mogućnost da u slučaju pobede na predsedničkim izborima u SAD 3. novembra svoj drugi mandat u diplomatskom smislu započne "balkanskom turnejom", u okviru koje bi posetio i Srbiju!

Najpopularniji u Srbiji

Kako tvrde upućeni, Trampov protokol već je isplanirao i neke detalje "balkanske turneje". U okviru nje, prva destinacija bila bi Beograd, i to iz više razloga.

Foto: reuters

Donald Tramp

- Pre svega, jedna od presudnih činjenica u donošenju odluke o planiranju "balkanske turneje" bilo je istraživanje IRI-ja (Međunarodni republikanski institut, prim. aut.), u kome se navodi da će čak 89 odsto Srba u SAD glasati za Trampa. Takođe, predsednika Amerike oduševljavaju i tvrdnje koje je dobio iz više izvora da je on u Srbiji danas popularniji nego u svim ostalim evropskim zemljama. U prilog tome govori i najava dolaska njegove ćerke i, još važnije, vrlo bliske saradnice Ivanke Tramp u Beograd. Njena poseta mogla bi da bude svojevrsna "prethodnica", posle koje bismo mogli da govorimo i o definitivnom dolasku samog Trampa na već pripremljen teren. Ma koliko bio spontan i neposredan, on je ipak predsednik SAD i zna se pod kojim i kakvim uslovima može da poseti neku zemlju - objašnjavaju naši diplomatski izvori.

Oni podsećaju i da je nedavno sam Tramp, prilikom potpisivanja tzv. sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, pomenuo da bi voleo da obiđe ove krajeve.

Smajlovićeva: Vučić je bio rame uz rame sa Trampom!

Poznata novinarka i nekadašnja urednica "Politike" Ljiljana Smajlović ocenila je, gostujući na TV Prva, da je Srbija zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću ostvarila veliki diplomatski trijumf u Vašingtonu.

- Važne stvari su se desile. Ko je bio jači u Vašingtonu? To je lako pitanje. Mi smo jači, naravno. Nema govora! Vučić nije moćan kao Tramp, ali je bio u najmanju ruku izjednačen s njim. Priština je otišla u Ameriku sa mišlju da će se potpisati priznanje, ali ništa od toga. Vidi se i po plaču i kukanju naših protivnika ko je bolje prošao - rekla je Smajlovićeva i podvukla da je nisu ni najmanje iznenadile negativne reakcije iz srpske opozicione javnosti na račun predsednika Vučića:

- I mislila sam da će da usledi nešto što je uvek sledilo. Sindrom poremećaja "Vučić". A to je: šta god uradi Vučić, oni će da ga napadnu. Politički život u Srbiji se sveo na to da, ako ne mogu da naškode Vučiću, da mu bar malo napakoste.

- Tada mu je i predsednik Vučić uputio poziv da dođe, a i sve što je dogovoreno u Vašingtonu tog dana predstavlja odličan temelj za dalju saradnju. Taj dokument je jedan od važnijih aduta u njegovoj predizbornoj kampanji, u kojoj je glavni akcenat stavio na stvaranje trajnog mira na Bliskom istoku, ali i u ovom regionu. Ako Tramp trijumfuje 3. novembra, šanse da ga vidimo u Beogradu bile bi zaista velike. Štaviše, nije isključeno da upravo Srbija bude i centralna zemlja u toj "balkanskoj turneji" jer radna verzija plana posete predviđa da čak Tramp prenoći u Beogradu, pa odavde nastavi put u Prištinu i dalje - zaključuju naši sagovornici upućeni u ova dešavanja.

Komentarišući mogućnost eventualnog Trampovog dolaska u Srbiju, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Informer da bi ga takav epilog veoma radovao.

- Bio bi i red da nam dođe Tramp jer je, podsetiću vas, poslednji američki predsednik koji je posetio našu zemlju bio još Džimi Karter u junu 1980. To bi u svakom slučaju bila istorijska poseta, i znak strateške saradnje Srbije i SAD - ocenjuje Dačić.

Vučićeva zasluga

S njim je saglasan i Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, koji podseća da su Srbi i Amerikanci decenijama bili saveznici i da to treba da postanemo ponovo.

- Predsednik Vučić je daleko najcenjeniji i najpoštovaniji lider u regionu, ali i u novijoj srpskoj istoriji, a mogućnost Trampove posete Beogradu upravo to i potvrđuje. Nijedan predsednik SAD nije bio u Beogradu još od 1980. godine. I zato je, između ostalog, značaj vašingtonskog sporazuma zaista istorijski - konstatuje Rajić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) PO PLAČU I KUKANJU NAŠIH PROTIVNIKA SE VIDI KO JE BOLJE PROŠAO U VAŠINGTONU! Smajlović RASTURILA dušebrižnike koji su protiv Srbije: Vučić je bio rame uz rame sa Trampom!
Politika

(VIDEO) PO PLAČU I KUKANJU NAŠIH PROTIVNIKA SE VIDI KO JE BOLJE PROŠAO U VAŠINGTONU! Smajlović RASTURILA dušebrižnike koji su protiv Srbije: Vučić je bio rame uz rame sa Trampom!

Poznata novinarka i nekadašnja urednica lista "Politika" Ljiljana Smajlović gostujući na Prvoj televiziji komentarisala je sporazum u Vašingtonu, a zatim začepila usta svim dušebrižnicima koji su bili protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i koji su danima pričali da će Priština izaći kao pobednik

12.09.2020

19:22

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17