• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.09.2020

10:26

ONI KOJI KRITIKUJU ONO ŠTO SMO URADILI U VAŠINGTONU, OVALNI KABINET NISU VIDELI NI NA RAZGLEDNICI! Đurić: Sporazum se sprovodi munjevitom brzinom!

Politika

ONI KOJI KRITIKUJU ONO ŠTO SMO URADILI U VAŠINGTONU, OVALNI KABINET NISU VIDELI NI NA RAZGLEDNICI! Đurić: Sporazum se sprovodi munjevitom brzinom!

Podeli vest

Dolazak predstavnika američke Međunarodne razvojne finansijske korporacija (DFC) u Beograd je pokazatalj da se ekonomski sporazum iz Vašingtona sprovodi munjevitom brzinom, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić


On je naveo da se otvaraju vrata za novo poglavlje američko-srpskih odnosa, pre svega u ekonomiji.

- SAD će uvek štititi stabilnost prostora na kom ulažu, neće moći lako da se ponavljaju situacije pre dve ili tri decenije u našim odnosima koje želimo da izbegnemo po svaku cenu - rekao je Ðurić za TV Pink.

On je naglasio da su ekonomskim sporazumom, koje je predsednik Srbije potpisao u Vašingtonu, otvorena vrata Bele kuće posle 20 godina i da su stvoreni preduslovi da se sa SAD-om vratimo na istorijske staze prijateljstva, koje je postojalo tokom Prvog i Drugog svetskog rata.


- Naša je odgovornost prema deci da nemamo nikada za neprijatelja jednu tako veliku zemlju, kao što je SAD - rekao je Ðurić.

Kako je rekao, dolazak predstavnika DFC je dobar i važan signal, jer dolaze nepune dve nedelje po potpisivanju sporazuma u Vašingtonu. Podseća da će DFC korporacija, koja je "teška" više od 60 milijardi dolara, otvoriti regionalnu kancelariju u našoj zemlji, koja će pokrivati region.

To, kako je naveo, otvara prostor za dolazak američkih investitora.

Dogovor iz Vašingtona za Beograd ima nekoliko važnih elemenata, smatra Ðurić i dodaje da je to otvaranje kancelarije DFC u Beogradu, skinuto je sa dnevnog reda priznavanje takozvanog Kosova, obezbeđen je jednogodišnji moratorijum na članstvo Prištine u merđunarodnim organizacijama.

Veoma je važno, kako je rekao, što tzv. Kosovo neće moći da postane član Uneska, jer su sve glasniji albanski istoričari koji prisvajaju srpske crkve i manastire na KiM.

 

Foto: printscreen RTV Pink

Ðurić je rekao da je otvaranje kancelarije DFC u Prištini bila jedna od tačaka na kojoj je insistirala prištinska delegacija na sastancima u Vašingtonu, ali da do toga neće doći i da će iz kancelarije u Beogradu biti "pokrivan" čitav region.

- Izuzetno je značajno što se i sa vlastima u Prištini radi na sprovođenju ovih dogovora. Ako treba da dobijemo izlaz na još jednu jadransku luku, najverovatnije u Draču, to treba da se potvrdi i da se radi na sprovođenju toga sa Prištinom - rekao je Ðurić.

Upitan o kritikama koje se mogu čuti u albanskoj javnosti da je sporazumom iz Vašingtona ''''moguća nova srpska hegenomija'''' u regionu i izlazak Srbije na more, Ðurić je kazao da su kritičari sporazuma u Prištini podsećali tamošnje institucije na to da je predsednik Vučić u nedelji dana imao razgovore sa Trampom, Putinom, Merkel, Erdoganom i izraelskim premijerom i postavili pitanje šta radi albanska strana i moćni albanski lobi.

- Pitaju se da li je moguće da se srpski lobi posle mnogo decenija probudio i aktivirao, da Srbi budu u Ovalnoj sobi, a oni ne - kazao je Ðurić.

S druge strane, spoljna politička aktivnost Srbije je intenzivnija i ofanzivnija i praćena time da je u prethodnom periodu obezbeđeno 18 povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti i sprečeno članstvo u različitim međunarodnim organizacijama.

- Sve to ne bi bilo moguće da srpska ekonomija nije krenula ozbiljnom uzlaznom putanjom prethodnih godina - podvukao je Ðurić.

Ističe da sa srpske strane to niko to nije radio za bilo kakvu nagradu, već za dugoročnu stabilnost Srbije.

- A oni koji to provlače kroz blato nisu videli Ovalni kabinet ni na razglednici. Srbija ozbiljno radi na unapređenju odnosa sa SAD i to ''žulja'' deo javnosti u Srbiji jer tako nešto nisu mogli ni da sanjaju već su jurili američke zvaničnike po hodnicima da se slikaju", naveo je Ðurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vesna

pre 3 godine

Ne znam kako ce dezurni opozicioni mrzitelji podneti ove informacije. Tek sad ce da napadaju sa svih strana.

Dejan

pre 3 godine

Amerika insistira da se dogovore poštuju, tako da je važno i značajno što se i sa vlastima u Prištini radi na sprovođenju ovih dogovora. Ako treba da dobijemo izlaz na još jednu jadransku luku, najverovatnije u Draču, to treba da se potrvdi i da se radi na sprovođenju toga sa Prištinom.

Kole

pre 3 godine

Ako su znali bolje zašto nisu u njihovo vreme uradili.

BozaB

pre 3 godine

Kritike neznalica i onih koji nista ne znaju o diplomatiji ne nose nikakvu tezinu.

Sasa

pre 3 godine

Mogu da kritikuju samo zavidni, i oni koji nikada nece postici takav uspeh koji je postigao Vucic

Jelena

pre 3 godine

Dolazak DFC u Srbiju ce omoguciti brze investiranje u Srbiju.

Milan

pre 3 godine

Naravno da se ekonomski sporazum iz Vašingtona sprovodi munjevitom brzinom kad je naš predsednik Vučić sa svojim saradnicima kategoricno, neodstupajucim stavom stao uz svoju Srbiju i za njen interes.

Tisa

pre 3 godine

Oni koji kritikuju sporazum, oni ne vole drzavu srbiju.

nikola

pre 3 godine

Jako je bitno da tacke sporazuma ispunjavaju i u Pristini i da ce EU u nekom trenutku morati shvatiti da ZSO jos nije osnovana ni posle sest godina od preuzimanja obaveze!

Raka

pre 3 godine

Neka samo kritikuju i kukaju. To govori o njihovoj zavisti i ljubomori.

NEBOJŠA

pre 3 godine

НА ПРВУ ЛОПТУ УГОВОР ИЗГЛЕДА ДОБАР,АЛИ ВРАГ ЧУЧИ У САКРИВЕНИМ ДЕТАЛЈИМА.НО ВАМА,ЂУРИЋУ,НАЈВЕЋЕ ДОСТИГНУЋЕ ЈЕ ТО ШТО СТЕ БИЛИ У ОВАЛНОМ КАБИНЕТУ.МСМ ВИ ,ПОЛИТИЧАРИ,СТЕ МОЖДА ИМПРЕСИОНИРАНИ,АЛИ МИ ,ОБИЧАН СВЕТ, НИСМО НИ МАЛО.ЗА ДЕЈАНА.ТАЈ АУТОПУТ СЕ НЕ ПРАВИ ДА БИ МИ ИМАЛИ ИЗЛАЗ НА МОРЕ,НИТИ ЈЕ ОН УОПШТЕ ЕКОНОМСКИ ИСПЛАТИВ ЗА СРБИЈУ И УОПШТЕ СЕ НЕ ПРАВИ ЗА НАШЕ ПОТРЕБЕ.АКО ЛАЖЕМ НЕКА МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ ПОКАЖЕ ''СТУДИЈУ ИЛИ ПРОРАЧУН ИСПЛАТИВОСТИ ''

Ivan

pre 3 godine

Srbija je u Vašingtonu uradila veoma važne stvari

Ivan

pre 3 godine

Tek ćemo shvatiti kolika je važnost sporazuma postignutih u Vašingtonu

Milena

pre 3 godine

U Vašingtonu su postignuti sporazumi koji za nas mnogo znače

Milica

pre 3 godine

U Vasingtonu je postignut jedan veoma bitan sporazum za Srbiju, a pre svega sacuvana je teritorija Srbije. Vucic nije dozvolio da mu nametnu priznanje nezavisnosti KiM sto samo pokazuje koliko se bori za Srbiju.

Mara

pre 3 godine

Srbomrsci nikada nece biti zadovoljni, uvek ce naci neku zamerku u svemu.

Perica Savic

pre 3 godine

Opozicija moze samo da zavidi nista vise.

Filip

pre 3 godine

Srbija je postigla veliki uspeh potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu.

Dejan

pre 3 godine

Ucinjena je velika stvar i verujem da cemo u daljoj buducnosti biti jos jaca i savremenija drzava!

Ana

pre 3 godine

Uvek se nadju dezurni da komentarisu oni koji su nesposobni i koji za svoju zemlju nista dobro nisi ucinili, vec naneli zlo, koje sada drugi moraju za njima da ispravljaju. Dogovor u Vasingtonu je pogodan i vazan za nasu ekonomsku buducnost kao i nase dece.

Mihajilo

pre 3 godine

Zaista je Amerika brzo reagovala, šalje Grenela, sastanak je uskoro, dolazi DFC. Potpuno drugačiji koncept rada u odnosu na EU.

Nikolina

pre 3 godine

Bilateralni sporazum iz Vašingtona između Srbije i SAD, dosta će pomoći jačanju naše ekonomije.

petra

pre 3 godine

Temelj dobrih medjunarodnih odnosa uvek su ekonomski odnosi, sada se ti odnosi realizuju, verujm da će kapital SAD na našem području otvoriti nova vrata i mogučnosti u regionalnoj saradnju.

Tanja

pre 3 godine

Opozicija nista drugo i ne zna nego da kritikuje.

tami

pre 3 godine

Samo oni koji nisu nikada, niti ce postici takav uspeh kao sto je predsednik Vucic, mogu da kritikuju.

Sasa

pre 3 godine

Opozicija nikako da oprosti diplomatski uspeh ove vlasti !

Deja

pre 3 godine

U Vasingtonu je postignut jedan veoma bitan sporazum za Srbiju

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija