• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

01.10.2020

19:20

ITALIJANSKI GENERAL I ŠEF KFOR UDARIO NA TRAMPA I BRISEL! Smeta mu Zajednice srpskih opština jer ona navodno "ugrožava državni entitet Kosova"! ŠTA REĆI...

Politika

ITALIJANSKI GENERAL I ŠEF KFOR UDARIO NA TRAMPA I BRISEL! Smeta mu Zajednice srpskih opština jer ona navodno "ugrožava državni entitet Kosova"! ŠTA REĆI...

Podeli vest

Mikele Rizi, komandant mirovne misije NATO na Kosovu i Metohiji (KFOR), svojom konstatacijom da formiranje Zajednice srpskih opština nosi rizik od „bosnizacije" Kosova što bi moglo da „ugrozi državni entitet Kosova", stao je na stranu Prištine i prekršio Rezoluciju 1244, saglasni su sagovornici Sputnjika

Rizi je ovo izneo na konferenciji Fondacije NATO odbrambenog koledža u Rimu, uz dodatnu ocenu da je „formiranje Zajednice srpskih opština tačka u briselskom dijalogu Beograda i Prištine - kontroverzno pitanje."

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije i profesor Ilija Kajtez, oficir u penziji, podsećaju da bi KFOR trebalo da bude statusno neutralna misija.

- Kfor nije zadužen za rešavanje političkih pitanja, već da se stara o bezbednosti prema Rezoluciji 1244 na osnovu koje je i prisutan na Kosovu i Metohiji. Komandant KFORA može da iznese ocenu koliko u bezbednosnom smislu formiranje ili neformiranje ZSO može da utiče na dešavanja na teritoriji na kojoj funkcioniše, i to je sve. Ovo, međutim, više liči na političku ocenu u koju ne treba da se upušta komandant KFORA, jer pitanje ZSO nije kontroverzno pitanje - naglašava Drecun.

Ovde je, napominje on, sporno ponašanje Prištine, koja ne želi da formira ZSO, iako uslovi na terenu za njeno formiranje postoje.

- Dakle komandant KFORA je trebalo da dopuni svoju izjavu da je ponašanje Prištine kontroverzno, jer ne prihvata svoju obavezu. Svaka izjava koja može da ohrabri Prištinu u jednostranom ponašanju, može da se odrazi na celokupan proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. S druge strane, Srbi imaju većinu u deset Opština i ZSO može da se formira jer je sve je napravljeno - od statuta pa nadalje - objašnjava Drecun.

Naš sagovornik zaključuje da KFOR treba drugima da ostavi politička pitanja da ih rešavaju, a da se on pobrine za bezbednost, koja nije na zavidnom nivou što se tiče srpske zajednice na KiM.

JE L` SE OVAJ SPRDA S NAMA?! OVK terorista Hagu za slobodu nudi 1.000 evra!

Profesor Kajtez upozorava da je NATO odavno prevazišao odrednicu i definiciju da je samo vojno-odbrambeni savez već da je postao vojno-politička organizacija koja sebi daje za pravo da se meša u političke procese.

Foto: fotomontaža

- Ovakvi stavovi idu u prilog Albancima i na neki način ih ohrabruju da nastave da deluju u pravcu da, ono što nisu uradili, kao jedinu obavezu koju su preuzeli na sebe Briselskom sporazumom pre sedam godina - formiranje ZSO, sprovode - ocenjuje Kajtez.

DAČIĆ "UGASIO" KOMŠIĆA: Kao četnički unuk i muslimanski predstavnik Hrvata u BiH imaš oszbiljnu krizu indentiteta!

Vojnički gledano, dodaje naš sagovornik, komandant KFORA delimično govori istinu da formiranje ZSO može da izazove reakcije u bezbednosnom smislu na Kosovu i Metohiji i neku međuetničku eskalaciju.

- Međutim, mi dobro znamo da su ključevi te moguće eskalacije u rukama pre svega Vašingtona, delimično Brisela i onih koji su mentori takozvane kosovske nezavisnosti. Ovakav stav, komandanta KFORA ide u prilog i američkoj dubokoj državi, kao i određenim strukturama u Evropi, koje su stava da ZSO može da bude adut ili neka vrsta pritiska na srpsku stranu, kao bi se brže išlo ka tom konačnom rešenju - napominje Kajtez.

MILANOVIĆ POTKAČIO AMERE: POMPEO BI DA NAM UVALI F-16! Predsednik Hrvatske ponovo briljira... "Vojna sila" sa JEDNIM ISPRAVNIM MIGOM, svakako mora da pazi da joj Vašington ne "uvali"!

Sagovornik Sputnjika naglašava i da bi mnogima smetalo formiranje ZSO sa izvršnom vlašću.

- Mnogima bi zasmetalo, ali to bi bila dodatna garancija za Srbe na Kosmetu da se neki novi pogrom neće desiti - zaključuje on.

Komandant mirovne misije NATO na KiM, osim što je govorio o ZSO, napomenuo je i da KFOR čini sve u cilju sprečavanja da kosovsko pitanje postane zamrznuti konflikt i dodao da taj "rizik postoji".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
DEDA RAKA

pre 3 godine

Ovaj je verovatno "podmazan" je mu je džep možda prazan ! Šta li će reći Donča ?

Bosanac

pre 3 godine

Tvoje je samo da *raniš zivotinje i da ništa ne diraš.

ringispil

pre 3 godine

Uloga ovog zelembaca je da doprema prasak od bondstila do BARIJA jer Milova linija polako posustaje.

aco

pre 3 godine

Siptari ne zale dolare a ovaj i njemu slicni pune djepove.Briga njih za srbe i albance.

Pera

pre 3 godine

General KFOR-a Mikele Rizi treba da se bavi bezbednošću stanovništva - što ne čini, a nesme da se bavi politikom jer za to nije kvalifikovan, niti mu je to u opisu radnog mesta ili radnih zadataka - osim ako nema neke tajne instrukcije za koje šira publika ne zna.

Rade

pre 3 godine

Tog mamlaza treba da smene oni koji mogu i trebaju to da urade! Nije njegovo da on "bistri" politiku!

srbo

pre 3 godine

Narko krimosi i NATO bi da reše bez Amerike i Srbije po volji Nemačke, zaboravio da bez Amerke nema NATO, a Kim nikad neće biti Albanija.

arsa

pre 3 godine

Од кад се то војска меша у политику.Јел то тако и у Италији.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija