• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.10.2020

10:59

VUČIĆ I TRAMP SU SU PREPOZNALI TRENUTAK DA SE UČINI NEŠTO HRABRO! Godfri: Optimista sam, kompromisno rešenje za godinu-dve!

Politika

VUČIĆ I TRAMP SU SU PREPOZNALI TRENUTAK DA SE UČINI NEŠTO HRABRO! Godfri: Optimista sam, kompromisno rešenje za godinu-dve!

Podeli vest

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri kaže da kosovski problem nije mali, ali je ipak optimista i navodi da je moguće da se za godinu-dve nađe kompromisno rešenje između Beograda i Prištine


On je u intervjuu za Kurir rekao da je pažnja koju je američki predsednik Donald Tramp posvetio potpisivanju sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, u kombinaciji sa liderstvom predsednika Aleksandra Vučića i njegovom otvorenošću za nove ideje, dala novu energiju i novi zamah odnosima SAD i Srbije.


- Obojica lidera uvidela su da je trenutak da se učini nešto odvažno, novo i uzbudljivo - rekao je Godfri.

Veruje da počinje najbolje poglavlje u istoriji srpsko-američkih odnosa što je, kaže, i logično, jer imamo toliko toga zajednickog i toliko zajedničkih iskustava iz prošlosti.

Američki ambasador je istakao i da je na listi prioriteta SAD pomoć Srbiji da postane članica Evropske unije.

- Mi na tome nastavljamo intenzivnu saradnju sa Briselom i nema promene u našem stavu da EU treba da predvodi energičan i svrsishodan dijalog sa Srbijom i Kosovom na rešavanju politickih pitanja - kaže Godfri.

Kako navodi, SAD veruju da mogu da odigraju značajnu ulogu u poboljšanju ekonomskih uslova na zapadnom Balkanu, čime daje direktnu podršku pridruženju Evropskoj uniji.

- Naše angažovanje po ovom pitanju nije novo, niti je vezano za partijsku izbornu kampanju (u SAD). Verujemo u značaj regionalne stabilnosti i prosperiteta. Taj prioritet se neće promeniti ni posle novembarskih izbora - rekao je Godfri upitan da li se SAD na neki način takmiče sa EU po angažovanosti u pronalaženju kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine i da li je ta angažovanost zapravo u službi Trampove izborne kampanje.

Izrazio je zadovoljstvo što je Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) otvorila kancelariju u Beogradu.

Naveo je da je DFC odmah počeo da sastavlja spisak prioriteta i projekata za svoju prvu kancelariju u Evropi i da to pokazuje da SAD veruju u ekonomski potencijal ovog regiona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17