• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.10.2020

18:51

SUDBINA SRBIJE JE U NJIHOVIM RUKAMA! Ovo su ministri nove Vlade! (DETALJAN SPISAK/FOTO)

Politika

SUDBINA SRBIJE JE U NJIHOVIM RUKAMA! Ovo su ministri nove Vlade! (DETALJAN SPISAK/FOTO)

Podeli vest

Konačno su poznata imena novih i starih imena koja će preuzeti ministarstva. Informer vam donosi detaljan spisak. Osim što fali ime ministra prosvete, koje će partneri SNS naknadno da kažu i dva ministra bez portfelja, sigurno je da će ova ministarstva preuzeti ove osobe

Foto: Tanjug

 

Pre nego što je postao ministar finansija, Mali je bio gradonačelnik Beograda od 2014. do 2018. godine, a za vreme njegovog mandata u gradu je pokrenut i sproveden program finansijske konsolidacije, čime je prepolovljen dug grada i značajno smanjen budžetski deficit. Prethodno je bio finansijski savetnik u privatnom sektoru.

Foto: printscreen/Radio Televizija Trstenik

ANĐELKA ATANASKOVIĆ
privreda

Atanaskovićeva je direktorka "Prve petoletke - namenska" iz Trstenika, za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je "žena zmaj" jer je oživela tu fabriku, koja je za dve godine ostvarila prihod od 137 miliona evra. Najbolji menadžer Jugoistočne Evrope za 2017. godinu. Na novoj funkciji zameniće Gorana Kneževića.

Foto: Tanjug

BRANISLAV NEDIMOVIĆ
poljoprivreda

Nedimović je od avgusta 2016. na dužnosti ministra poljoprivrede. Pre toga je bio gradonačelnik Sremske Mitrovice od 2008. do 2016. Bio je prvi na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu" na izborima 21. juna. Nedimović je stekao brojne simpatije među srpskim poljoprivrednicima. Zalaže se za nove mere agrarne politike.

Foto: Informer - Zoran Sinko

IRENA VUJOVIĆ
ekologija

Dosadašnja predsednica opštine Savski venac zameniće Gorana Trivana iz SPS. Bila je poslanica u Skupštini Srbije, a nakon izbora 2014. godine, tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali imenovao ju je za pomoćnicu gradonačelnika zaduženu za oblast društvenih delatnosti. Od 2015. godine je na čelu Saveta za rodnu ravnopravnost.

Foto: Tanjug

ZORANA MIHAJLOVIĆ
rudarstvo i energetika

Mihajlovićeva je od 2012. do 2014. već bila ministarka energetike. Potom je, od 2014. do danas, bila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Poseban rezultat predstavljaju sprovedene sveobuhvatne reforme u građevinarstvu, koje su rezultirale napretkom Srbije sa 186. na 10. mesto na Duing biznis listi.

Foto: TANJUG/FILIP KRAINCANIC

TATJANA MATIĆ
trgovina, turizam i telekomunikacije

Na novu funkciju Matićeva dolazi sa mesta državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, na koje je postavljena jula 2012. godine. Na ministarskom mestu zameniće svog šefa Rasima Ljajića, predsednika SDPS, ministra u više vlada od 2000. godine, a koji je u nekoliko navrata najavljivao svoje povlačenje.

Foto: Privatna arhiva

MAJA POPOVIĆ
pravosuđe

Među ženama koje će činiti polovinu kabineta Ane Brnabić biće i Maja Popović, bivši sudija, koja će na ministarsku funkciju doći sa mesta savetnika direktora BIA Bratislava Gašića. Popovićeva je prethodno bila i šefica kabineta tadašnjeg prvog čoveka BIA Aleksandra Đorđevića. Na novoj funkciji zameniće Nelu Kuburović.

Foto: Informer DN

GORDANA ČOMIĆ
ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Novo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog vodiće Gordana Čomić, bivša dugogodišnja funkcionerka i poslanica DS. U sukob sa rukovodstvom demokrata ušla je nakon što je prekršila odluku stranke o bojkotu rada parlamenta, čijim je sednicama nastavila da prisustvuje. Bila je potpredsednica Skupštine Srbije.

Foto: www.mod.gov.rs

ALEKSANDAR VULIN
unutrašnji poslovi

Vulin je od avgusta 2012. do septembra 2013. bio direktor Kancelarije za KiM, a potom ministar bez portfelja zadužen za KiM. Na toj funkciji ostao je do aprila 2014. godine, kada postaje ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na dužnosti ministra odbrane, sa koje odlazi u MUP, nalazio se od juna 2017. godine.

Foto: Tanjug

NEBOJŠA STEFANOVIĆ
odbrana

Stefanović je od jula 2012. do aprila 2014. bio predsednik Skupštine Srbije. Za ministra unutrašnjih poslova izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. ujedno je i potpredsednik vlade. Novembra 2017. godine imenovan je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, a obavlja i funkciju šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Foto: Beta

NIKOLA SELAKOVIĆ
spoljni poslovi

Nekadašnji ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković dolazi na mesto budućeg šefa srpske diplomatije. Do sada je obavljao funkciju generalnog sekretara predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Na novoj funkciji u Vladi Srbije zameniće lidera SPS Ivicu Dačića, koji je izabran za novog predsednika republičkog parlamenta.

Foto: Tanjug

ZLATIBOR LONČAR
zdravstvo

Dosadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar nastaviće da vodi taj resor i u narednom mandatu, usred krize izazvane pandemijom korone, koja je obeležila poslednju godinu njegovog mandata. Zaposlen je na Klinici za urgentnu hirurgiju, Urgentnog centra KCS, a od avgusta 2012. obavljao je funkciju direktora Urgentnog centra i pomoćnika direktora KCS.

Foto: Tanjug

DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ
rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Darija Kisić Tepavčević je široj javnosti postala poznata od marta ove godine kao član republičkog Kriznog štaba za suzbijanje korone. Na to mesto došla je kao epidemiolog i zamenik direktora Instituta "Batut". Jedna od vodećih uloga joj je poverena tokom epidemije malih boginja, koja je Srbiju pogodila tokom 2017. i 2018. godine.

Foto: Informer

RATKO DMITROVIĆ
briga o porodici, deci i demografiji

Dmitrović je kao dugogodišnji novinar posle 5. oktobra 2000. postao savetnik potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Čovića. Bio je i generalni direktor i glavni urednik "Novosti", a pre toga i glavni i odgovorni urednik u frankfurtskim "Vestima". Na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine izabrana je na listi SPAS-a Aleksandra Šapića.

Foto: Tanjug

MAJA GOJKOVIĆ
kultura

U Nemanjinu 11 Maja Gojković dolazi sa funkcije predsednice republičkog parlamenta, koju je obavljala od 2014. godine. Bila je prethodno gradonačelnica Novog Sada od 2004. do 2008. godine, a mediji su odranije već spekulisali da bi mogla da bude nova ministarka kulture umesto dosadašnjeg ministra Vladana Vukosavljevića.

Foto: Beta

MILAN KRKOBABIĆ
briga o selu

Jedan do osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije i njen sadašnji predsednik Milan Krkobabić do sada je obavljao funkciju ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća. Od 2012. do 2016. bio je generalni direktor javnog preduzeća "Pošte Srbije". Poslednjih godina posebno se bavio seoskim zadrugama.

Foto: printscreen

TOMISLAV MOMIROVIĆ
građevinarstvo

Tomislav Momirović je diplomirani pravnik, predsednik kompanije 'Mona Hotel Management' i naslednik čuvenog modnog brenda 'Mona'. Aktivni je učesnik u poslovnom Udruženju hotelijera i restoratera, a od 2009. do 2013. obavljao je funkciju predsednika Upravnog odbora Udruženja. Poznat je i po protivljenju povećanju minimalne cene rada.

Foto: Tanjug

MARIJA OBRADOVIĆ
državna uprava i lokalna samouprava

Buduća ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović od 2016. godine je potpredsednica SNS, poslanica u republičkom parlamentu, a u prošlom skupštinskom sazivu bila je predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže. Počela je karijeru kao novinarka.

Foto: printscreen tvin

VANJA UDOVIČIĆ
sport i omladina

Vanja Udovičić ostaje na čelu resora omladine i sporta i u narednom mandatu. Svojevremeno jedan od najboljih vaterpolista sveta - bio je kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije od 2009. do septembra 2013, kada stupa na funkciju ministra. Višestruki je osvajač brojnih medalja sa velikih evropskih i svetskih takmičenja u vaterpolu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija