• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.11.2020

18:29

LAJČAK I EU MOGU DA RADE ŠTA HOĆE, ONI SAMO PRIČAJU, MI RADIMO! Grenel o Beogradu i Prištini: TRAMP VOLI AKCIJU!

Politika

LAJČAK I EU MOGU DA RADE ŠTA HOĆE, ONI SAMO PRIČAJU, MI RADIMO! Grenel o Beogradu i Prištini: TRAMP VOLI AKCIJU!

Podeli vest

Specijalni izaslanik predsednika SAD za Beograd i Prištinu Ričard Grenel izjavio je da je uzbuđen zbog partnerstva sa srpskim narodom i srpskom vladom, kao i da je nakon sporazuma iz Vašingtona "osvanuo potpuno novi dan" u odnosima dve zemlje

- Prepuštamo EU da nastavi potličke razgovore kako god hoće - rekao je Grenel u intervjuu za Srpski radio Čikago, dostavljen Tanjugu, a u kojem je ocenio da je sporazum iz Vašingtona prilika da se ceo Balkan približi SAD.

- Biće to divna prilika da ceo Balkan približimo SAD, imaćemo bolje veze i prijateljstvo - rekao je Grenel uoči sutrašnjih predsedničkih izbora zbog čega je pozvao Srbe u SAD da glasaju za ponovni izbor Donalda Trampa.

Grenel, koji je u poslednjih desetak danara više puta razgovarao s predstavnicima srpske zajednice u Čikagu, Pitsburgu i Milvokiju, gde je u organizaciji inicijative "Srbi za Trampa 2020" prisustvovao i liturgiji u Hramu Svetog Save, dodao je da je ideja sporazuma da mladi dobiju ekonomsku perspektivu.

- Predsednik razmišlja drugačije, ne moramo da sedimo za stolom i pričamo o politici, želmo da kreiramo radna mesta i stvaramo poslove od koji će imati korist ceo region - rekao je Grenel.

Dodao je da se radi na odeljenju za energetiku, vizibliti studiji za, kako je rekao, novo jezero "Tramp" (Gazivode), infrasturkturnim projektima i da je investicija veća od milijarde dolara.

Na pitanje da prokomentariše izjavu specijanlog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da je dijalog relevantan samo ako se vodi pod okriljem EU, Grenel podseća da SAD nisu EU.

- Neka oni rade šta hoće, mi nismo EU, fokusirani smo na ekonomski razvoj. Amerikanci to rade veoma dobro, Donald Tramp više nego odlično, zato radimo na ekonomskoj normalizaciji, koncentiršemo se na to da više radimo, a manje pričamo, uzbuđeni smo zbog akcije i da realizujemo projekte na dobrobiti stanovništva - rekao je Grenel.

- Obe strane su uzbuđene, mi smo uzbuđeni, pustili smo EU da vodi političke razgovore kada i kako hoće - rekao je Grenel.

Na tvrdnju da će Kosovo ako implementira sporauzm postati kolonija Srbije, kako tvrdi lider Samoopredeljenja Aljbin Kurtij, koji, inače, poziva Albance u SAD da glasaju za Džoa Bajdena, Grenel je ponovio da Tramp veruje da će ekonomski progres dovesti i do političkog.

On je podsetio da Tramp kreira najbolju ekonomiju te da veruje da će zbog toga ljudi na Balkanu biti nagrađeni.

Tramp, kako dodaje, radi na tome da bude prijatelj Balkana, a Bajden je bio potpredsednik osam godina i ništa nije urađeno.

- Region je bio u velikoj meri ignorisan, ako bi pobedio, znamo tačno, vratiće se na iste vašingtonske političke priče i isti pristup prema Balkanu, na politčke diskusije koje ne daju rezultate - rekao je Grenel.

Foto: Tanjug



Dodao je da ipak postoji dosta kritika na račun Trampovog sporazuma između Beograda i Prištine, a da Vašington do tada nije znao šta da radi.

- Počeli smo implementaciju odmah, da razvijamo poslove, i stvaramo nadu u regionu - rekao je Grenel i istakao da srpska zajednica mora da razume da je sada potrebno da podrži Trampa koji je veoma snažno radio i za njih.

Upitan, u svetlu terorističkih napada, da li je nekada u nekom širem kontekstu bilo reči o tzv. Kosovu kao pretnji po bezbednost, zbog džihadista i pripadnika Islamske države, Grenel je rekao da veruju da će više posla za mlade uticati na to da bude manje poltičkih sukoba.

- U to verujem i zato smo odlučili da kreiramo poslove, to nisu samo reči, Tramp voli akciju - rekao je Grenel i pozvao sve predstavnike srpske zajednice da glasaju da Tramp dobije još četiri godine u Beloj kući.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija