• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.11.2020

15:20

NOVI POKUŠAJ UĆUTKIVANJA SRBA U HRVATSKOJ Sad im smeta i glasilo Srpskog nacionalnog veća

Politika

NOVI POKUŠAJ UĆUTKIVANJA SRBA U HRVATSKOJ Sad im smeta i glasilo Srpskog nacionalnog veća

Podeli vest

Poslanik opozicionog Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica i portal Narod zatrazili su ukidanje finansiranja nedeljnika Novosti, glasila Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj, zbog, kako tvrde, širenja govora mržnje.

Izvestivši o tome portal Novosti navodi da je Bartulica juče u parlamentarnoj raspravi povodom događaja od 12. oktobra, kada je 22-godišnji Danijel Bezuk na Markovom trgu teško ranio policajca, a potom počinio samoubistvo, rekao da je to pokušaj da se takva tragedija koristi u političke svrhe.

Sve što je imao da kaže na temu radikalizacije u hrvatskom društvu i o govoru mržnje ovaj zagovornik hrišćanskog fundamentalizma pripisao je nedeljniku Novosti.

"...Ako govorimo o govoru mržnje, onda tražimo da budemo dosledni. Na primer, je li nedeljnik Novosti koji ova vlada finansira - ima bezbroj primera naslovnih stranica iz tih novina - je li to govor mržnje ili govor ljubavi? Voleo bih čuti odgovor na to pitanje. Na neprestano provociranje, ismejavanje onoga što je sveto hrvatskom narodu - je li to govor mržnje ili govor ljubavi?", upitao je Bartulica.

Dodao je da je najgore od svega što se taj nedeljnik finansira novcem poreskih obveznika.

"Neka idu na tržište pa neka ljudi to kupuju ako žele da čitaju, zašto bi to finansirali? Na kraju krajeva, kakve to ima veze sa identitetom srpske zajednice u Hrvatskoj, to su teška ideološka prepucavanja, nažalost", rekao je Bartulica, koji ideološki pripada onoj strani koja već godinama zagovara ukidanje finansiranja Novosti.

Portal Novosti podseća da je portal Narod, čiji je izdavač udruženje "U ime obitelji" Željke Markić, pre sedam dana objaviio tekst kolumnistkinje Barbare Jonjić pod naslovom "Ukinit kune za Novosti koje su ionako perjanica govora mržnje, ukinit njihove derneke po Srbu".

Pišući o ratu, Barbara Jonjić kaže da je šteta što Boris Milošević i Milorad Pupovac ne dođu u Vukovar u ulozi vlasti, onako kako je Milošević išao u Knin, a Plenković u Varivode, pa da tamo smanjuju tenzije i radikalizam.

Zaključuje da se taj problem može rešiti "vrlo lako jednim jedinim udarcem", uskraćivanjem finansiranja za narednu godinu nedeljniku Novosti, koje su, kako je navela, ionako "perjanica govora mržnje u Hrvatskoj", ali i ukinuti tribine i "njihove derneke po Srbu".

Ona predlaže da se novac koji se izdvaja za manjinske medije preraspodeli na lekove i maske.

Jonjićeva, koja proziva SNV i SDS S kao nosioce govora mržnje, objavljuje tekstove uz fotografiju šahovnice s prvim belim poljem i o Srbima piše kao o ljudima koji, kako kaže, vole da pucaju u civile i razoružane vojnike.

"Specijalisti su raznh metoda mučenja. Vole metkom u leđa, metkom u potiljak iznad jame Ili pucanj na ulici. Omiljeni sport im je prisiliti ljude na šetnju kroz minsko polje Beskrajno kreativan narod", podseća nedeljnik Novosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DOK PROUSTAŠKI MEDIJI PROMOVIŠU ĐILASA KOJI PLJUJE VUČIĆA, HRVATI ŠALJU JASNU PORUKU SRBIMA: PALITE TRAKTOR I MARŠ ODAVDE, "UBIJ SRBINA" I "ZA DOM SPREMNI"!
Politika

DOK PROUSTAŠKI MEDIJI PROMOVIŠU ĐILASA KOJI PLJUJE VUČIĆA, HRVATI ŠALJU JASNU PORUKU SRBIMA: PALITE TRAKTOR I MARŠ ODAVDE, "UBIJ SRBINA" I "ZA DOM SPREMNI"!

U vreme dok proustaški portali u Hrvatskoj promovišu Stranku slobode i pravde Dragana Đilasa koja slavi odlazak Srbina Borisa Miloševića na proslavu godišnjice pogroma Srba u "Oluji" , Hrvati Srbima šalju jasnu poruku šta misle o njima grafitima ispisanim na automobilima - "Palite traktor i mars odavde", "Ubij Srbina" i "Za Dom Spremni"

06.08.2020

12:13

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija