• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: avaz

06.11.2020

00:38

SRBIJA JE EKONOMSKI LIDER EVROPE! Evropska komisija objavila prognozu za 2020! Vučić za kratko vreme od Srbije napravio lidera ekonomskih reformi!

Politika

SRBIJA JE EKONOMSKI LIDER EVROPE! Evropska komisija objavila prognozu za 2020! Vučić za kratko vreme od Srbije napravio lidera ekonomskih reformi!

Podeli vest

Evropska komisija objavila je danas jesenju ekonomsku prognozu za 2020. godinu za države članice i zemlje kandidate. EK za Srbiju predviđa pad BDP od 1,8 posto za 2020., što je poboljšanje u odnosu na proletnu prognozu EK, koja je predviđala pad od 4,1 posto BDP-a u 2020. godini

Na drugoj strani, MMF je prognozirao pad BDP Srbije od 1,5 posto, ali rezultati za prvih devet meseci pokazuju da je Srbija već danas bolja od svih prognoza i projekcija.

Rezultat nakon prva tri kvartala je pad od samo jedan posto BDP, tako da Srbija krupnim koracima ide ka pozitivnom rezultatu.

Bosna i Hercegovina je u zlatnoj sredini i bori se za svoje mesto u evropskoj “ligi” zemalja. (BiH, kao država koja je potencijalni kandidat za članstvo u Uniji, nije obuhvaćena prognozom pa je autor u pogledu naše države koristio javne dostupne informacije o istoj temi od drugih međunarodnih relevantnih institucija).

 Za razliku od Srbije ili BiH, Crna Gora beleži veliki pad ekonomije uzrokovan sistemskim neravnotežama i upravljanjem ekonomijom decenijama unazad.

DETALJNO PRATIM IZBORE! Brnabić: Jačaćemo odnose sa SAD, bez obzira na pobednika

Crna Gora će imati povećanje stope nezaposlenosti na više od 18 posto, s izuzetno lošom strukturom zaposlenih koji mahom rade u turizmu i ugostiteljstvu, dok industrija ima broj zaposlenih koji se može meriti samo kao statistička greška. U Crnoj Gori je izvoz manji od 10 posto BDP-a, a uvoz veći od 50 posto BDP-a.

Pad prihoda u turizmu, kao glavne privredne grane, ove će godine biti blizu 80 posto (Svjetska banka kaže 77 posto). Javni dug je 87 posto po projekcijama Evropske komisije, a s ovim padom privrede će biti i veći od 100 posto već sledeće godine.

Strane investicije nisu razvojno podsticajne, već su to najčešće međukompanijski zajmovi i plasmani u nekretnine. Crna Gora tako plaća cenu, jer već godinama nije otvorena nijedna velika fabrika, naprimer, u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Gusinju, Plavu? I na kraju, u toj zemlji međunarodni eksperti očekuju manjak u budžetu (fiskalni deficit) veći od 10 posto, a bliže 15 posto BDP-a.

Ovo je strateški bitno uočiti kao činjenice koje nas teraju da svi stave prst na čelo i upitaju se u kom pravcu idu pojedine zemlje regiona i da li ću, na kraju, ja ili moj komšija već sutra imati radno mjesto i moći da porodici osiguram osnovnu egzistenciju.

Da ponovimo: Srbija je broj 1 u Evropi, BiH u sredini, a Crna Gora na poslednjem mjestu. U čemu je razlika? Razlika je u hrabrosti i znanju lidera koji vode ekonomiju svake države ponaosob.

Nezavisno od toga sviđa li se to nekome ili ne, Aleksandar Vučić je od Srbije za kratko vreme napravio lidera ekonomskih reformi, uz vešto vođenje i balansiranje između velikih sila u veoma izazovnom periodu za cijeli svijet, pa i region i njegovu zemlju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija