• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.11.2020

12:40

(FOTO) HRABRI FRANCUSKI VOJNICI DALI SVOJE ŽIVOTE DA BI NAŠA ZEMLJA BILA SLOBODNA! Položeni venci na francusko vojničko groblje povodom Dana primirja

Politika

(FOTO) HRABRI FRANCUSKI VOJNICI DALI SVOJE ŽIVOTE DA BI NAŠA ZEMLJA BILA SLOBODNA! Položeni venci na francusko vojničko groblje povodom Dana primirja

Podeli vest

Povodom obeležavanja Dana Primirja u Prvom svetskom ratu danas su položeni venci na francusko vojničko groblje u Beogradu


Vence su položili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, SAD-a Entoni Godfri, Nemačke Tomas Šib, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije...

Foto: Grad Beograd

Vesić je rekao da se danas, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, sećamo velike pobede saveznika, u kojoj je učestvovala i Srbija, kao i svih srpskih i žrtava naših saveznika koje su date za pobedu i slobodu.

''Kada je probijen Solunski front u septembru 1918. godine zajedničkom akcijom srpske i francuske vojske trebalo je 45 dana da se oslobodi Srbija, da se pređe više od 600 kilometara i da iz stroja naših protivnika bude prvo izbačena Bugarska, a potom i Austrougarska da bi svega 11 dana kasnije kapitulirala i Nemačka", podsetio je Vesić.

Foto: Grad Beograd

Naveo je da je proboj Solunskog fronta bio odlučujući za pobedu u Prvom svetskom ratu i da su hiljade srpskih i francuskih vojnika dali živote u toj velikoj bici i za slobodu Srbije.

Vesić je naveo da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila oko 30 odsto ukupnog stanovništva i dodao da smo procentualno dali najveće žrtve u odnosu na broj stanovnika od svih zemalja saveznika.

Naveo je da smo se u tom ratu izborili za slobodu i pokazali šta znači naša zajednička evropska perspektiva i dodao da danas, kada se sećamo svih žrtava, razmišljamo o tome kako ujedinjeni možemo zajedno da izbegnemo ono što se dogodilo i u Prvom i u Drugom svetskom ratu.

"Danas su počast francuskim vojnicima odali ne samo saveznici - Srbi, Amerikanci, Britanci, Rusi, Italijani već i zemlje koje su poražene u Prvom svetskom ratu, Nemačka i Bugarska, što znači da zajednički, pobednici i poraženi, gradimo novu evropsku budućnost i razmišljamo o tome kako da izbegnemo da se ikada više dogode tako strašni ratovi kao što su Prvi i Drugi svetski rat", zaključio je Vesić.


Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje i okončan Prvi svetski rat.

Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, stupilo je na snagu u 11 sati i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Foto: Grad Beograd

U Srbiji je ovaj dan prvi put zvanično obeležen 2012. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika u našoj zemlji koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija