• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Standard.rs/Informer

23.11.2020

19:10

SRBI U DEJTONU NISU DOBILI NIŠTA - IZBORILI SU SE ORUŽJEM! ZA RAZLIKU OD MUSLIMANA, naviknutih da sve dobiju na poklon od drugih, većih i jačih, okupatora ili oslobodilaca...

Politika

SRBI U DEJTONU NISU DOBILI NIŠTA - IZBORILI SU SE ORUŽJEM! ZA RAZLIKU OD MUSLIMANA, naviknutih da sve dobiju na poklon od drugih, većih i jačih, okupatora ili oslobodilaca...

Podeli vest

Dejtonski sporazum i posle 25 godina glavna je tema u BiH! Bošnjaci imaju dugo istorijsko iskustvo politike kao dobijanja bez političke ili oružane borbe, na poklon od drugih, većih i jačih, okupatora ili oslobodilaca. Tako su veru dobili od sultana u Stambolu, izmišljenu bogumilsku etnogezu od habzburgovca Kalaja, nezavisnu državu od ustaše Ante Pavelića, naciju od Slovenca Kardelja i Hrvata Tita, protektorat od Amerikanca Klintona. Umiljato jagnje, koje je kmečalo da dobije pomoć i na Orijentu i na Okcidentu

Dejtonski sporazum za Srbe je sveto pismo, Bošnjaci hoće da ga sruše po svaku cenu i naprave unitarnu BiH, a Hrvati mudro čekaju da ostvare san o Herceg-Bosni i ujedinjenju sa Hrvatskom!  

O Dejtnoskom sporazumu ispisane su hiljade stranioca, tomovi knjiga. Ipak, možda ne postoji bolji poznavalac slova Dejtona od Nenada Kecmanovića, politikologa, profesora političkih nauka, bivšeg rektor Sarajevskog univerziteta (1988-1992) i člana Senata Republike Srpske! On je za Standard pre izvesnog vremena kao niko nikad rasturio bošnjačke manipulacije i želju da sruše sporazum koji je BiH doneo kakav-takav mir! 

Njegovu analizu prenosimo u celini!
 
Zašto Izetbegović poručuje da su Srbi u Dejtonu "dobili previše"? Ako je neko nešto dobio i još uvek očekuje da dobija od tzv. „međunarodne zajednice", onda je to bošnjačka strana

- Srpska strana u BiH već je dobila previše Dejtonskim sporazumom i više od toga nikada neće dobiti! - rekao je onomad Bakir Izetbegović, na šta je Dodik uzvratio: "Srbi nisu ništa dobili, nego su izborili ..." Vulin ga je podržao: "Srpska nije poklon, nego odgovor ... "

Foto: Reuters

Umesto "dobili", bošnjački lider je mogao i da kaže da su Srbi u Dejtonu "izborili", a da smisao njegove poruke ostane isti. Čak i pojačan, jer bi zvučalo da su Srbi u Dejtonu za pregovaračkim stolom diplomatski izborili više nego što je trebalo da im pripadne. Zašto je Bakir ipak upotrebio izraz "dobili"? Zato što je to projekcija bošnjačkog doživljaja politike. Oni imaju dugo istorijsko iskustvo politike kao dobijanja bez političke ili oružane borbe, na poklon od drugih, većih i jačih, okupatora ili oslobodilaca. Tako su veru dobili od sultana u Stambolu, izmišljenu bogumilsku etnogezu od habzburgovca Kalaja, nezavisnu državu od ustaše Ante Pavelića, naciju od Slovenca Kardelja i Hrvata Tita, protektorat od Amerikanca Klintona. Umiljato jagnje, koje je kmečalo da dobije pomoć i na Orijentu i na Okcidentu.

Dobici poraženih

Kod Srba je, naprotiv, bilo sve izboreno, pa je i shvatanje politike drugačije. Karađorđe, Miloš, Gavrilo, Aleksandar, Mladen, Roćko, Radovan, Ratko, Mile nisu čekali da od nekog dobiju, nego su vojno, diplomatski i politički branili svoje. Pošto se radi konkretno o Dejtonu, upravo bošnjčka strana bila je ta koja je, kao poražena u građanskom ratu, dobila dijelove teritorije koje su do pred sam kraj rata držali Srbi i Hrvati.

E, BLAGO NAMA! HRVATI ŠALJU HELIKOPTERE I VOJSKU DA ZAŠTITE SRBE OD TERORA ALBANACA! Tvrde da je KiM za njih strateško pitanje!

VRS je bila izborila čak preko 70 odsto Bosne i već u drugoj godini rata se razgraničila sa HVO, a tzv. Armija BiH je kontrolisala jedva 10 odsto. Podsetimo da je Karadžić tada govorio da Republika Srpska nema nameru da zadrži toliko teritorije i da je spremna da delove ustupi u pregovorima. Pošto je u Ženevi, a nezvanično i pre toga, dogovoren odnos 51:49 odsto, na terenu je započelo borbeno naštimavanje teritorijalne proporcije. U tom procesu Armija BiH je jedino usjela da pobedi odmetnute sunarodnike u Cazinskoj krajini. Na ostalim frontovima bila je u defanzivi, sve do Vašingtonskog sporazuma, na koji su SAD i Nemačka preko Tuđmana na prevaru privoleli Hercegbosance, te bombardovanja NATO-a po srpskim položajima.

Ko je, dakle, previše dobio u Dejtonu? Ako je iko onda je to bila bošnjačka strana. Poražen u građanskom ratu koji je sam politički izazvao, Alija u Dejtonu nije trebalo ništa da dobije, ali je ipak dobio! Zašto i od koga? Od tzv. međunarodne zajednice, jer ga je najpre ohrabrila da uđe u građanski rat protiv jačih komšija, a onda, posle tri i po godine, spasila od kapitulacije. Treba se samo prisetiti decembra 1995. te bošnjačkog oduševljenja i srpskog razočaranja kada je potpisan Dejtonski sporazum. Sarajevski Srbi su, napuštajući u kolonama svoja ognjišta, krivili Miloševića "što je uz čašicu viskija ustupio glavni grad", koji je po Holbrukovom rešenju bio predviđen da bude distrikt. Po tome ispada da su Bošnjaci dobili čak i od Miloševića.

Foto: Insajder/Fotoiluistracija

Alija je, u svom stilu, najpre potpisao Dejtonski sporazum "zato što je svaki mir bolji od rata"... "zato što su vojska i narod iscrpljeni ...", "zato što je sačuvana ideja Bosne ..." Ali, da Dejton ne bude jedini sporazum koji je izigrao - ili odsutao od njega (Beogradski), ili povukao potpis (Lisabonski) - na kraju je dodao: "Dejtonski sporazum je ipak nepravedan mir". Tako je ostavio u amanet narednim generacijama da to isprave. Međunardona zajednica im je, posredstvom PIK-a, V.P.-a, stranaca u Ustavnom sudu i sl., u tome i te kako pomogla, ali im nikad nije ispunila baš sve želje i obećanja.

Strategija žrtve

Bošnjački političari i intelektualci nastavili su sa strategijom žrtve kojoj su svi nešto krivi i dužni, pa treba da im daju, a oni da "dobiju": Ujedinjene nacije koje su priznale Bosnu, a nisu intervenisale u korist Bošnjaka; Francuska i Britanija, koje su rat u BiH tretirale kao građanski na nacionalnoj osnovi, a ne kao spoljnu agresiju; Amerkanci opet jesu priznali agresiju, ali nisu skinuli embargo na naoružavanje Muslimana. Saudijci im ne valjaju jer više troše na vehabije u Bosni, nego što pomažu bošnjačku vlast. Ni Turci nisu najbolji, iako ih najviše vole, jer više ulažu u Srbiju nego u BiH. Mnogo gori su Hrvati, iako su bili ratni saveznici, jer sada hoće treći entitet i neće da im oni biraju predstavnike u zajedničkim organima. A najgori su, naravno, Srbijanci jer neće da priznaju da su genocidni agresori i plate ratne reparacije i, posebno, zato što brane dejtonsku Srpsku. Eh, kada bi susedi platili ratnu odštetu, RS se samoukinula, Dodik postao bosanski patriota, Hrvati odustali i od kantona, i BiH postala jedinstvena pod vlašću bošnjačke većine! Pa još kad bi Saudijci poklanjali naftu, Turci davali beskamatne kredite, NATO naoružavao i EU otvorila fondove - bilo bi baš lepo samo što nigde nema.

VLADIKA JOANIKIJE IPAK I DALJE POZITIVAN NA KORONAVIRUS! Administratori Fejsbuk stranice Pravoslavna Mitropolija Crnogorsko-Primorska se izvinili zato što su objavili netačnu informaciju!

Toj dugoj tradiciji simuliranja kolektivne žrtve i navici da se zapomaganjem dobija, doprinela je i posleratna pomoć za oporavak Bosne, najveća u istoriji UN, od koje je 4/5 završilo u Sarajevu, dok se milijardi dolara izgubio trag. Ali, kako se taj rahatluk političke i materijalne podrške iliti "dobijanja", otporom druga dva oštećena naroda, pogotovo srpskog od dolaska Dodika na vlast, vremenom tanjio, u redovima bošnjačke političke i intelektualne elite, nastala je nervoza koja se prenela na veliki dio nacionalnog korpusa. A nervoza prerasta u agresiju ...

Na Bakirovo "Srbi su u Dejtonu dobili previše", na sarajevskim ulicama kažu: "I Hrvati su u Dejtonu dobili previše: "Nema ih šaka jada, a jednako učestvuju u vlasti." U nastavku citirane izjave Bakir kaže i da se "Srpska ne može izdvojiti bez rata". A to generiše ulični eho: "Treba dovesti 50 hiljada mudžahedina i završiti sa Srbima isto kao i Tuđman u Hrvatskoj". Od 1998. do 2000. Alija je tražio i od protektorata dobio konstitutivnost Bošnjaka u Republici Srpskoj. No, pošto to nije ništa promenilo u realnim političkim odnosima, bošnjački ideolozi (Muhamed Filipović, Senadin Lavić, Kemal Efendić i dr.) 2019-2020. su otkrili da je konstitutivnost naroda obična komunistička izmišljotina, koja nigde ne postoji. Drugim rečima, suverenost, ravnopravnost, državotvrnost srpskog naroda u BiH i pravo na samoodređenje do otcepljenja, koje je zapisano u Povelji UN, predstavlja ono "previše" što su Srbi dobili u Dejtonu".

Foto: tanjug/informer/ilustracija

No, američki ambasador u Sarajevu Erik Nelson onomad veli da Dejton treba menjati, a Bakir trlja ruke da će opet nešto "dobiti". Dodik je već odgovorio da će se Srpska boriti i izboriti da Dejton proradi u svom izvornom kapacitetu. "Ako ga pak treba menjati, o tome će se dogovarati u BiH, a ne u SAD, i Srpska već ima konkretne predloge kako ga menjati." Biće to sigurno "previše", ali on i ne očekuje da to "dobije", nego da "izbori".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mozgalica

pre 3 godine

Zar se u školi još uči da je podmetnuti josip broz tito bio hrvat.Jebem ti ministra školstva i kulture i njegov program iz istorije.Tito je bio strani agent koji je imao zadatak da rasturi ponovo ujedinjenje srbanastavlja se projekat rasturanja i danas i tako nam i decu uče po toj agendi Još od prvih pljačkaških pohoda krstaša koji su otkrili jednu veliku naciju i ona kaže i čita se u jebenoj knjigi koju su oni napisali (BIBLIJA)-Gle jedan narod veliki i snažan u brojnosti, složni i pričaju jednim istim jezikom HAJDE DA IH POMETEMO I ZAVADIMO DA JEDNI DRUGE NE RAZUMEJU!!!!!!!!!!!!.Očistite SANU od BERLINSKO,BEČKE i VATIKANSKE BANDE I NAPRAVITE REDA U SVEMU POGOTOVO U ISTORIJI SRBSKOG NARODA JER SRBSKA ISTORIJA POČINJE OD POČETKA STVARANJA ČOVEKA.JEBO VAS TITO POGOTOVO VAS NOVINARE NAJ LJIGAVIJE STVOROVE.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59