• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

25.11.2020

12:39

TAČI LIČNO GLEDAO KAKO MUČE SRBE! OBJAVLJENA TAJNA DOKUMENTA Prvo je priznao sve, a onda promenio ploču

Politika

TAČI LIČNO GLEDAO KAKO MUČE SRBE! OBJAVLJENA TAJNA DOKUMENTA Prvo je priznao sve, a onda promenio ploču

Podeli vest

Bivši komandant terorističke OVK Hašim Tači priznao je da je prisustvovao mučenju zarobljenih Srba, proističe iz dokumenta Specijalnog tužilaštva u Hagu, sa kog je skinuta oznaka tajnosti.

U dokumentu se vidi da je Tači saslušavan tri puta - između 13. i 16. jula i 12. decembra 2019, te 13. i 14. januara ove godine, iako je u javnosti rečeno da se to desilo samo u januaru.

- Tači je javno lagao u kojoj meri je bio lično uključen - objašnjeno je u podnesku glavnog tužioca Džeka Smita.

- Tokom tog saslušanja Tači je, između ostalog, priznao da je bio prisutan u određeno vreme kada je bio pritvoren i maltretiran (ime skriveno), da je znao da su (zatamnjena imena) bili prebijani i prepoznao da je saopštenje izdao Generalni štab OVK - piše u dokumentu Tužilaštva koje je potpisao Džek Smit.

Zna se i da je on dobio poziv za saslušanje i 17. novembra 2019, a da se prvi put u Hagu pojavio 12. decembra, pišu Novosti.

Posle vesti da je optužnica protiv njega podignuta 24. aprila, on je na pitanja odgovarao u julu.

- Tokom tog saslušanja, gospodin Tači je dao niz navodnih "objašnjenja" o svom ranijem saslušanju i odgovorio na dodatna pitanja Kancelarije specijalizovanog tužioca. Među mnogim drugim opštim poricanjima, on je, između ostalog, tvrdio da nije postojala tajna služba OVK, niti da su glavni štab OVK ili privremena vlada ikada funkcionisali, osim što su postojali samo na papiru - otkrili su tužioci.

Tači je posle poricao prethodno priznanje, rekavši da je bio samo upoznat o navodima "da je nauđeno (imena tajna), odnosno da mu nije rečeno da im je nauđeno, već da je mislio da su loše stvari nastale kao rezultat bombardovanja Srbije, a ne da su u vezi sa (zatamnjeni identiteti) i najzad da je saznao da im se ništa nije dogodilo, tvrdeći da se ono za šta mu je rečeno da se događalo, zapravo nije događalo". Tužilaštvo smatra da je ovo svedočenje malo "verovatno i kontradiktorno postojećim dokazima".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17