• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.12.2020

13:08

SITUACIJA JE TEŠKA, I DALJE BELEŽIMO VELIKI BROJ NOVOZARAŽENIH! Brnabić: Borba sa koronom i posledicama koje ostavlja se nastavlja!

Politika

SITUACIJA JE TEŠKA, I DALJE BELEŽIMO VELIKI BROJ NOVOZARAŽENIH! Brnabić: Borba sa koronom i posledicama koje ostavlja se nastavlja!

Podeli vest

Epidemiološka situacija u Srbiji trenutno je vrlo kompleksna pošto i dalje beležimo veliki broj novozaraženih, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i dodala da je važno da, ipak, taj broj ne raste dramatično već se održava na određenom nivou


Nadamo se da će ukoliko budemo nastavili da se pridržavamo mera narednih dana ili nedelju dana taj broj krenuti da pada, rekla je Brnabić na onlajn konferenciji u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) povodom predstavljanja rezultata godišnjeg istraživanja.


Navela je da se borba sa korona virusom i posledicama koje ostavlja nastavlja i dodala da će tako biti i u u prvoj polovini naredne godine.

"Očekujemo da će i u prvoj polovini 2021. biti nastavka borbe i sa virusom i posledicama i za ekonomiju i za privredu", rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ana Brnabić

Ona je zahvalila predstavnicima AmChama, odnosno kompanijama što su zadržali zaposlene i svojim aktivnostima pomogli privredi u Srbiji i zdravstvenom sistemu, ali i drugim institucijama.

Ukazala je da se veliki deo onoga što je pokazalo njihovo istraživanje poklapa sa zacrtanim prioritetima vlade.

Brnabić je dodala da se nastojalo u tome da se situacija izazvana pandemijom drži pod kontrolom i da ne dođe pre svega do velikog pada zaposlenosti, ali i da se sačuva zdravstveni sistem.

"Danas sa velikom sigurnošću mogu da kažem da će Srbija ovu godinu završiti sa najboljim reuzultatima u Evropi i sa najmanjim padom, od minus jedan odsto BDP možda i nešto manje, ali i da ćemo zahvaljujcuhi svim merama moći to da nadoknadimo 2021. i da idemo 2022. u brzi rast", rekla je premijerka.


Brnabić je istakla da je veoma važno i korisno to što se radilo u prethodnom periodu na unapređenju elektronske uprave.

To nas je spasilo ove godine, naglasila je ona dodajući da će sada biti veći fokus na vladavini prava i zaštiti životne sredine.

To su dva glavna prioriteta, poručila je ona.

Predsednik AmCham-a Zoran Petrović istakao je da je problem virusa korona i globalni i lokalni, kao i da predstavlja veliki problem za zdravstveni sistem i državu, ali i na sve privrednike koji su sve vreme radili tako što im je na prvom mestu bilo da zaštite zdravlje zaposlenih.

Kako kaže, privrednici su položili težak ispit, ali brzo su organizovali posao tako da čuvaju zdravlje ljudi i reagovali na promene.

"Dosta smo uložili na elektronske kanale komunikacije, reorganizovali smo biznise tako da nastavimo sa radom uz prioritet očuvanja zdravlja", kazao je Petrović i dodao da je i država Srbija umnogome pomogla da rezultati ne budu tako loši kakvi su mogli biti.

Ističe da se Srbija po pomoći koja je data privredi i BDP-u ističe u Evropi i dodaje da je nivo podrške nešto iznad 10 odsto BDP.

Navodeći da je pandemija daleko od kraja, Petrović je kazao da će se efekti na većinu članica AmCham-a i sledeće godine biti najveća prepreka u poslovanju.

"Videli smo da je moguć i brz prelazak na onlajn komunikaciju državnih organa sa privredom u nekim slučajevima, ali neophodno je fokusirati se na ovakav prelazak kod svih administrativnih organa", naveo je Petrović.

Navodi da će privreda imati težak zadatak i u narednim mesecima, ali ističe da postoje šanse da zajedničkim radom sa državom nadoknade sve izgubljeno do kraja 2021. i da BDP bude i bolji.

"Fundamentalne reforme ne smemo da zanemarimo, a to je reforma pravosuđa, vladavina prava, što je i inače visoko na agendi Vlade Srbije", kazao je Petrović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija